wtorek, 25 lipca 2023

Letnie spaghetti z kremowym bakłażanem

Jakiś czas temu natknęłam się w osiedlowym warzywniaku na bakłażana giganta, który od razu skradł moje serce.
Połowę tej olbrzymiej oberżyny przeznaczyłam na wspaniały makaron, który jest gwiazdą dzisiejszego wpisu.
Inspirowany sycylijskim daniem Pasta alla Norma, które opiera się na połączeniu pomidorowego sosu i smażonego bakłażana.
Moja wersja nie zawiera sera, o którym po prostu zapomniałam ale za to została wzbogacona zielonymi, charakternymi kaparami, które dodają daniu więcej głębi.
Całość doprawiona aromatycznym oregano i płatkami chilli, które zapewniają przyjemne szczypnięcie w język.
To proste i przepyszne spaghetti, które zachwyca o każdej porze dnia i nocy! :)
Mnóstwo smaku, kremowe kawałki bakłażana, spręzyste nitki makaronu, po którym ślizga się pomidorowy sos, pozostawiający w kącikach ust wspomnienie włoskiej biesiady i rozkosznego letniego słońca.
Kilka płynnych ruchów na petelni, potem wystarczy dodać makaron i można oddać się beztroskiemu dolce far niente, zanurzając się we wszystkich smakach na talerzu.






































Spaghetti z kremowym bakłażanem
Potrzebujesz:

  • spaghetti lub inny makaron
Sos:
  • 1 bakłażan
  • 4 łyżki oleju/oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 puszki wody
  • 1/2 łyzeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka kaparów
  • sól i pieprz do smaku
  • tarty parmezan, świeże oregano/ bazylia do podania (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Bakłażana umyj i pokrój w większą kostkę.
2. Rozgrzej mozna olej na patelni i smaż bakłżana do momentu, aż będzie złotobrązowy.
3. Zdejmij bakłażana z patelni.
4. Cebulę pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i zeszklij na patelni.
5. Dodaj pomidory z puszki, wodę i chili - gotuj do momentu, aż sos lekko zgęstnieje, około 10-15min.
6. Dodaj kapary oraz smażonego bakłażana i dopraw solą i pieprzem - zdejmij z palnika.
7. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przełóż do patelni z sosem - wymieszaj.
8. Podawaj spaghetti posypane świeżymi ziołami i tartym parmezanem, jeśli chcesz.

Smacznego!























Spaghetti with creamy eggplant
Ingredients:

  • spaghetti or other pasta

Sauce:

  • 1 eggplant
  • 4 tbsp oil/olive oil
  • 1 small onion
  • 2 large cloves of garlic
  • 1 can of tomatoes
  • 1/2 can of water
  • 1/2 teaspoon dried oregano
  • 1/2 teaspoon chilli flakes
  • 1 tablespoon of capers
  • salt and pepper to taste
  • grated parmesan, fresh oregano/ basil to serve (optional)

Method:
1. Wash the eggplant and cut into larger cubes.
2. Heat the oil in a frying pan and fry the eggplant until golden brown.
3. Remove the eggplant from the pan.
4. Finely dice the onion, chop the garlic and sauté in a pan.
5. Add canned tomatoes, water and chilli - cook until the sauce thickens slightly, about 10-15 minutes.
6. Add capers and fried eggplant and season with salt and pepper - remove from heat.
7. Cook the pasta according to the instructions on the package and put it into the pan with the sauce - mix.
8. Serve the spaghetti sprinkled with fresh herbs and grated parmesan if desired.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...