Pomidorowy urodzaj w sezonie to jeden z ulubionych momentów dla wszystkich wielbicieli pomidorów, takich jak ja.
Różnorodność kolorów, wielkości, kształtów i smaków może przyprawić o zawrót głowy!
Codziennie zajadam się tym pomidorowym słońcem w ilościach hurtowych, z niezmiennym zadowoleniem mrużąc oczy w zadowoleniu.
Ale jak zatrzymać to wszystko na dłużej?
Domowe przeciery i passaty to klasyk w spiżarniach, dlatego dziś posyłam Wam pomysł na niezwykłą, uzależniającą konfiturę z pomidorów z dodatkiem aromatycznego rozmarynu i złocistego miodu.
To, jak harmonijnie łączą się tu wszystkie smaki późnego polskiego lata rozkłada na łopatki :)
Pomidorowa soczystość, rozmarynowe tło, podkręcający smaki czosnek i płynne pszczele złoto w postaci miodu, to przepis na wspaniały dodatek do chałki, twarożku, a nawet pieczonego mięsa, czy deski serów.
Przygotowanie nie zajmie Wam więcej, niż 30min, a cieszyć będzie od momentu zrobienia, aż do końca zimy, jeśli zrobicie solidny zapas :)
A jeżeli wolicie bardziej azjatyckie smaki, koniecznie wypróbujcie dżem pomidorowy z chili i imbirem, który robi tu furrorę już kolejny sezon i co roku uzupełniam skrzętnie jego zapasy u siebie i u siostry, która jest jego największą fanką :)
Konfitura pomidorowa z rozmarynem i miodem
na 2 małe słoiczki
Potrzebujesz:
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- 1 gałązka świeżego rozmarynu / 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1kg świeżych pomidorów
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku
1. Czosnek drobno posiekaj i podsmażaj przez ok. 1min. na oleju razem z chili i listkami rozmarynu (uważaj, żeby czosnek się nie spalił).
- 2 tablespoons of oil
- 2 cloves of garlic
- 1/3 teaspoon chili flakes
- 1 sprig fresh rosemary / 1/2 teaspoon dried rosemary
- 1 kg of fresh tomatoes
- 1/4 cup of water
- 2 tablespoons of apple cider vinegar
- 2 tablespoons of honey
- salt and pepper to taste
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz