sobota, 5 sierpnia 2023

Placuszki z bakłażana

Pamiętacie wpis o koreańskich plackach z kimchi na deszczowe dni?
Zaprawdę placki to fantastyczne danie, gdy po szybach płyną stróżkami letnie deszcze i ma się ochotę na coś bardziej otulającego.
Dziś sierpniowe niebo jest zaciągnięte po horyzont chmurami niosącymi orzeźwienie wszelkim zieleniom...oraz masę senności i lekkiego chłodu, dlatego przychodzę ze stosikiem złotych placuszków bakłażanowych!
Chrupiące brzegi to tylko wstęp, by już za chwilę móc rozpłynąć się w kremowych kawałeczkach bakłażana.
Jeżeli nie jesteście wielbicielami tego fioletowego warzywa, to te placki mają ogromną szansę Was do niego przekonać :)
Dosłownie rozpływają się w ustach, pozostawiając po sobie smak dojrzałego lata i świeżego koperku, który plącze się w cieście i wieńczy placuszki swymi zielonymi pędzelkami.
Do tego jeszcze najprostsza sałatka ze świeżych pomidorów i szczypiorku w towarzystwie oliwy.
Pozostaje tylko rozgościć się w chwili i utonąć w smakach przy akompaniamencie kropel deszczu uderzających o parapety i liście drzew.
To jedna z moich ulubionych melodii :) ♥








































Placki z bakłażana
Potrzebujesz:

  • 1 duży bakłażan
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 30g mąki
  • 30g tartego parmezanu / nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżka posiekanego koperku + do podania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
1. Bakłażana umyj i pokrój w bardzo drobną kostkę.
2. W misce połącz jajka z serem, mąką i koperkiem (gdy ciasto będzie gęstsze niż śmietana, dodaj trochę wody).
3. Dodaj bakłażana i przyprawy - bardzo dokładnie wymieszaj.
4. Na rozgrzany olej wykładaj po 1 pełnej łyżce masy i smaż na złoto z obu stron.

Smaczego!








































Eggplant fritters
Ingredients:
  • 1 large eggplant
  • 1 clove of garlic
  • 3 eggs
  • 30g of flour
  • 30g grated parmesan / inactive yeast flakes (optional)
  • 1 tbsp chopped dill + to serve
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • frying oil
Method:
1. Wash the eggplant and cut it into very small cubes.
2. In a bowl, combine eggs with cheese, flour and dill (when the dough is thicker than sour cream, add a little water).
3. Add eggplant and spices - mix very thoroughly.
4. Pour 1 full tablespoon of batter into the hot oil and fry until golden on both sides.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...