Pamiętacie wpis o koreańskich plackach z kimchi na deszczowe dni?
Zaprawdę placki to fantastyczne danie, gdy po szybach płyną stróżkami letnie deszcze i ma się ochotę na coś bardziej otulającego.
Dziś sierpniowe niebo jest zaciągnięte po horyzont chmurami niosącymi orzeźwienie wszelkim zieleniom...oraz masę senności i lekkiego chłodu, dlatego przychodzę ze stosikiem złotych placuszków bakłażanowych!
Zaprawdę placki to fantastyczne danie, gdy po szybach płyną stróżkami letnie deszcze i ma się ochotę na coś bardziej otulającego.
Dziś sierpniowe niebo jest zaciągnięte po horyzont chmurami niosącymi orzeźwienie wszelkim zieleniom...oraz masę senności i lekkiego chłodu, dlatego przychodzę ze stosikiem złotych placuszków bakłażanowych!
Chrupiące brzegi to tylko wstęp, by już za chwilę móc rozpłynąć się w kremowych kawałeczkach bakłażana.
Jeżeli nie jesteście wielbicielami tego fioletowego warzywa, to te placki mają ogromną szansę Was do niego przekonać :)
Dosłownie rozpływają się w ustach, pozostawiając po sobie smak dojrzałego lata i świeżego koperku, który plącze się w cieście i wieńczy placuszki swymi zielonymi pędzelkami.
Do tego jeszcze najprostsza sałatka ze świeżych pomidorów i szczypiorku w towarzystwie oliwy.
Pozostaje tylko rozgościć się w chwili i utonąć w smakach przy akompaniamencie kropel deszczu uderzających o parapety i liście drzew.
To jedna z moich ulubionych melodii :) ♥
Jeżeli nie jesteście wielbicielami tego fioletowego warzywa, to te placki mają ogromną szansę Was do niego przekonać :)
Dosłownie rozpływają się w ustach, pozostawiając po sobie smak dojrzałego lata i świeżego koperku, który plącze się w cieście i wieńczy placuszki swymi zielonymi pędzelkami.
Do tego jeszcze najprostsza sałatka ze świeżych pomidorów i szczypiorku w towarzystwie oliwy.
Pozostaje tylko rozgościć się w chwili i utonąć w smakach przy akompaniamencie kropel deszczu uderzających o parapety i liście drzew.
To jedna z moich ulubionych melodii :) ♥
Placki z bakłażana
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- 1 duży bakłażan
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- 30g mąki
- 30g tartego parmezanu / nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 1 łyżka posiekanego koperku + do podania
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
1. Bakłażana umyj i pokrój w bardzo drobną kostkę.
2. W misce połącz jajka z serem, mąką i koperkiem (gdy ciasto będzie gęstsze niż śmietana, dodaj trochę wody).
3. Dodaj bakłażana i przyprawy - bardzo dokładnie wymieszaj.
1. Bakłażana umyj i pokrój w bardzo drobną kostkę.
2. W misce połącz jajka z serem, mąką i koperkiem (gdy ciasto będzie gęstsze niż śmietana, dodaj trochę wody).
3. Dodaj bakłażana i przyprawy - bardzo dokładnie wymieszaj.
4. Na rozgrzany olej wykładaj po 1 pełnej łyżce masy i smaż na złoto z obu stron.
Smaczego!
Eggplant fritters
Ingredients:
- 1 large eggplant
- 1 clove of garlic
- 3 eggs
- 30g of flour
- 30g grated parmesan / inactive yeast flakes (optional)
- 1 tbsp chopped dill + to serve
- 1/2 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon of pepper
- frying oil
Method:
1. Wash the eggplant and cut it into very small cubes.
2. In a bowl, combine eggs with cheese, flour and dill (when the dough is thicker than sour cream, add a little water).
3. Add eggplant and spices - mix very thoroughly.
4. Pour 1 full tablespoon of batter into the hot oil and fry until golden on both sides.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz