wtorek, 29 sierpnia 2023

Sierpniowa tarta z cukinią i łososiem

Chociaż lato wciąż jeszcze wiedzie prym w kalendarzu i za oknem, to chłodniejsze wieczory zwiastują jego nadchodzący koniec.
I chyba właśnie tych ciepłych wieczorów będzie mi brakować przez resztę roku najbardziej, momentu, gdy pastelowe niebo splątuje się z ciepłym wydechem ziemi, która bierze oddech po upalnym dniu i kiedy można bez końca składać życzenia w spadających gwiazdach :)
Zanim jednak pożegnamy słoneczne dni, czas by nacieszyć sie tą obfitością w postaci pomidorów, papryk, bakłażanów i cukini.

One właśnie mają teraz swój najlepszy czas, dlatego dziś zapraszam na złotą tartę wypełnioną po brzegi soczystą cukinią w kolorze słońca!
Do tego kawałki delikatnego łososia, aromatyczne zioła i cytryna, która podkręca smaki i dodaje wciąż letniego twistu :)
Pyszna i prosta tarta smakuje wybormie na ciepło i na zimno.
Ja podałam ją z sosem jogurtowym ale możecie podać do niej to, na co tylko macie ochotę.
Kruche ciasto trzymające w objęciach delikatne nadzienie to pyszny pomysł na zwieńczenie sierpnia i łagodny wstęp do najbardziej złotego czasu w roku, czyli mojego ukochanego babiego lata ♥
Koniecznie zaserwowujcie sobie i bliskim tą dobroć, dopóki cukinie i świeże zioła w urodzaju i dopóki słońce wciąż przyjemnie głaszcze policzki :)























Tarta z łososiem i cukinią
Potrzebujesz:

Kruche ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 80g zimnego masła
  • 2 szczypty soli
  • 5 łyżek lodowatej wody
Nadzienie:
  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200g filetu z łososia bez skóry
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka posiekanych koperku i natki pietruszki
  • sok z 1/3 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Kruche ciasto:
1. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto.
2. Uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30min.
3. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3mm i wyłóż nim formę (dno i boki).

Nadzienie:
1. Cukinię umyj i pokrój w plasterki / półplasterki - podsmażaj na patelni, aż zmięknie.
2. Dodaj posiekany czosnek i pokrojoną w półplasterki cebulę - smaż do zeszklenia.
3. Łososia pokrój w kostkę, dopraw odrobina soli i pieprzu oraz skórką z cytryny.
4. Na ciasto wyłóż połowę cukini z cebulą, następnie ułóż łososia i przykryj całość posotałą cukinią.
5. W misce połącz dokładnie jajka z mlekiem, ziołami i przyprawami oraz sokiem z cytryny i zalej równomiernie nadzienie.
6. Ułóż ciasto na zakładkę na brzegach tak, aby lekko zamknąć nadzienie w cieście.
7. Piecz w 180*C przez 30-40min.

Smacznego!







































Salmon and zucchini tart
Ingredients:
Shortbread:
  • 200 g of wheat flour
  • 80 g of cold butter
  • 2 pinches of salt
  • 5 tablespoons of ice water
Filling:
  • 1 medium zucchini
  • 1 onion
  • 3 cloves of garlic
  • 200g skinless salmon fillet
  • 3 eggs
  • 4 tablespoons of milk
  • 1 tablespoon chopped dill and parsley
  • juice of 1/3 lemon
  • zest of 1/2 lemon
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • 1/3 teaspoon of pepper
Method:
Shortbread:
1. Knead a uniform dough from all the ingredients.
2. Form into a ball, wrap in foil and put in the fridge for 30 minutes.
3. Roll out the dough to a thickness of approx. 3mm and line the form (bottom and sides) with it.

Filling:
1. Wash the zucchini and cut into slices / half slices - fry in a pan until softened.
2. Add chopped garlic and onion cut into half slices - fry until glassy.
3. Cut the salmon into cubes, season with a little salt and pepper and lemon zest.
4. Put half of the zucchini with onion on the dough, then place the salmon and cover with the remaining zucchini.
5. In a bowl, thoroughly combine the eggs with milk, herbs and spices and lemon juice and pour the filling evenly over zucchini and salmon..
6. Fold the dough over the edges to slightly enclose the filling in the dough.
7. Bake at 180*C for 30-40 minutes.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...