czwartek, 10 sierpnia 2023

Z ŁĄKI NA TALERZ: Pikantne wrapy z liści nasturcji

Mam od bardzo dawna takie marzenie, że wychodzę rano do własnego ogrodu, zbierając stopami poranną rosę z trawy, w ręku trzymam filiżankę kawy i patrzę, co też dzisiaj mogę zebrać z grządek, by przygotować coś pysznego...
Wiem na pewno, że kiedyś tak będzie, a tymczasem wychodzę na balkon, na którym obrodziła w tym roku nasturcja i zabieram jej okazałe liście do kuchni.
Czeka już tutaj sałtka ze świeżej, młodej cukinii, chrupiącej marchewki i strzelajacych sokiem czerwonych koralików porzeczki.
Wypełniam liście sałatką, posypuję kruszonym serem feta i polewam całość olejem chili - tak powstają ogrodowe wrapy środka lata :)
Pełne świeżości, tekstur i różnorodnych smaków, które świetnie ze sobą współgrają i wypełniają policzki orzeźwiajacą, soczystą pełnią lata.
Lekko ostre liście nasturcji, delikatna, świeża sałatka z owocowym akcentem porzeczek, słona feta i pikantny olej, który wynosi przekąskę na zupełnie nowy poziom :)
Ogrmnie zachęcam Was do spróbowania, a jeśli nie macje dostępu do nasturcji, mozecie wykorzystać sałate rzymska lub lodową :)








































Wrapy z liści nasturcji
Potrzebujesz:
  • kilka dużych liści nasturcji / sałaty rzymskiej
  • 1/2 małej cukini
  • 1 młoda marchewka
  • 3 łyżki czerwonej porzeczki
  • 30g sera feta
  • gruby szczypiorek do podania
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • olej chili lub płatki chili do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski.
2. Dodaj umyte porzeczki, sok z cytryny, cukier, olej, sól i pieprz - wymieszaj.
3. Na umyte liście nasturcji wyłóż po jednej pełnej łyżce sałatki, posyp fetą i posiekanym szczypierkiem.
4. Podawaj z olejem chili.

Smacznego!








































Nasturtium leaf wraps
Ingredients:
  • a few large nasturtium leaves / romaine lettuce
  • 1/2 small zucchini
  • 1 young carrot
  • 3 tablespoons of red currant
  • 30g feta cheese
  • thick chives to serve
  • 1/3 teaspoon of sugar
  • 2 teaspoons of lemon juice
  • salt and pepper to taste
  • 1 tablespoon of oil
  • chili oil or chili flakes to serve
Method:
1. Grate zucchini and carrot on a coarse grater and place in a bowl.
2. Add the washed currants, lemon juice, sugar, oil, salt and pepper - mix.
3. Put one spoonful of salad on every washed nasturtium leaf, sprinkle with feta cheese and chopped chives.
4. Serve with chili oil.

Enjoy!




4 komentarze:

  1. Pyszne, uwielbiam. Robiłam z halloumi i też są wspaniałe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och! brzmi jak wspaniałe połączenie :D muszę spróbować! ♥

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...