Wiem na pewno, że kiedyś tak będzie, a tymczasem wychodzę na balkon, na którym obrodziła w tym roku nasturcja i zabieram jej okazałe liście do kuchni.
Czeka już tutaj sałtka ze świeżej, młodej cukinii, chrupiącej marchewki i strzelajacych sokiem czerwonych koralików porzeczki.
Wypełniam liście sałatką, posypuję kruszonym serem feta i polewam całość olejem chili - tak powstają ogrodowe wrapy środka lata :)
Pełne świeżości, tekstur i różnorodnych smaków, które świetnie ze sobą współgrają i wypełniają policzki orzeźwiajacą, soczystą pełnią lata.
Lekko ostre liście nasturcji, delikatna, świeża sałatka z owocowym akcentem porzeczek, słona feta i pikantny olej, który wynosi przekąskę na zupełnie nowy poziom :)
Ogrmnie zachęcam Was do spróbowania, a jeśli nie macje dostępu do nasturcji, mozecie wykorzystać sałate rzymska lub lodową :)
Lekko ostre liście nasturcji, delikatna, świeża sałatka z owocowym akcentem porzeczek, słona feta i pikantny olej, który wynosi przekąskę na zupełnie nowy poziom :)
Ogrmnie zachęcam Was do spróbowania, a jeśli nie macje dostępu do nasturcji, mozecie wykorzystać sałate rzymska lub lodową :)
Wrapy z liści nasturcji
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- kilka dużych liści nasturcji / sałaty rzymskiej
- 1/2 małej cukini
- 1 młoda marchewka
- 3 łyżki czerwonej porzeczki
- 30g sera feta
- gruby szczypiorek do podania
- 1/3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
- olej chili lub płatki chili do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski.
1. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski.
2. Dodaj umyte porzeczki, sok z cytryny, cukier, olej, sól i pieprz - wymieszaj.
3. Na umyte liście nasturcji wyłóż po jednej pełnej łyżce sałatki, posyp fetą i posiekanym szczypierkiem.
4. Podawaj z olejem chili.
Smacznego!
Nasturtium leaf wraps
Ingredients:
- a few large nasturtium leaves / romaine lettuce
- 1/2 small zucchini
- 1 young carrot
- 3 tablespoons of red currant
- 30g feta cheese
- thick chives to serve
- 1/3 teaspoon of sugar
- 2 teaspoons of lemon juice
- salt and pepper to taste
- 1 tablespoon of oil
- chili oil or chili flakes to serve
Method:
1. Grate zucchini and carrot on a coarse grater and place in a bowl.
2. Add the washed currants, lemon juice, sugar, oil, salt and pepper - mix.
3. Put one spoonful of salad on every washed nasturtium leaf, sprinkle with feta cheese and chopped chives.
4. Serve with chili oil.
Enjoy!
Pyszne, uwielbiam. Robiłam z halloumi i też są wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńoch! brzmi jak wspaniałe połączenie :D muszę spróbować! ♥
UsuńŚwietna inspiracja!
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do próbowania ♥
Usuń