Intensywne, wilgotne, mocno czekoladowe i bez dodatku cukru - kostki brownie bez pieczenia w zimowo-świątecznej wersji!
Ta prosta i pyszna słodkość z pewnością przypadnie również do gustu weganom i świetnie odnajdzie się na słodkiej stronie świątecznego stołu.
Te słodkie kosteczki brownie to połączenie daktyli z masłem orzechowym i kakao.
Do tego jeszcze szczypta soli, która wybija smak czekolady na wyższy poziom i mrożenie masy, żeby łatwiej było ją pokroić w kostki wybranej wielkości i zanurzyć w czekoladzie z dodatkiem chili.
Kilka pokruszonych orzeszków laskowych na wierzch i gotowe!
Urocze, słodkie, o konsystencji lekko przypominającej trufle, mogą stać się pysznym, własnoręcznie robionym świątecznym upominkiem dla kogoś bliskiego lub ciekawą opcją, po którą sięgniecie pijąc zimową kawę.
A może...to właśnie te czekoladowe kostki zostawisz wieczorem ze szklanką mleka dla brodatego brzuchacza w czerwonym skafandrze? ;)
Kostki brownie bez pieczenia
Potrzebujesz:
- 200g daktyli Medjool
- 100ml masła orzechowego (użyłam z orzechów laskowych)
- 5 łyżek kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 150g gorzkiej czekolady ze szczyptą chili
Sposób przyrządzenia:
1. Zmiksuj daktyle z masłem orzechowym, solą i kakao na gładką masę.
2. Małą formę ( do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie rozsmaruj w niej masę daktylową - włóż do zamrażarki na 30 minut.
3. Rozpuść czekoladę i dodaj szczyptę chili.
4. Zamrożoną masę pokroić w kwadraty i oblać czekoladą - odstawić do zastygnięcia i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
No-baked vegan brownies
Ingredients:
- 200g Medjool dates
- 100ml nut butter (I used the hazelnut butter)
- 5 tbsp cocoa powder
- 1/4 tsp salt
- 150g dark chocolate with a pinch of chili
Method:
1. Blend the dates with nut butter, salt, and cocoa until smooth.
2. Line a small baking tin with baking paper and spread the date mixture evenly in it - put it in the freezer for 30 minutes.
3. Melt the chocolate and add a pinch of chili.
4. Cut the frozen mass into squares and cover it in chocolate - leave to set and store in the fridge.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz