piątek, 1 grudnia 2023

Pomarańczello, czyli świąteczny likier pomarańczowy w dwóch wersjach

Pozostając w temacie pomarańczy i tego, że zima i święta mocno pachną właśnie tymi cytrusami, pędzę podzielić się z Wami na świąteczny likier!
To właśnie z tych pomarańczy powstał zimowy dżem pomarańczowo-waniliowy, a zaczęło się od pomysłu na Pomarańczello inspirowane słynnym włoskim likierem cytrynowym, do którego wyrobu używa się cieniutko obranych cytrusowych skórek :)
I te właśnie skórki odstawia się na 3 tygodnie zalane wódką lub spirytusem, aby powstał aromatyczny macerat.
Po tym czasie zlewa się pomarańczowy płyn i łączy z osłodzoną wodą w podstawowej wersji lub osłodzonym mlekiem, żeby osiągnąć likier kremowy.
Nie mogę doczekać się już efektu końcowego, a zostało jeszcze 1,5 tygodnia do dokończenia mojego Pomarańczello.
Uzupełnię wtedy ten smakowity reportarz o zdjęcia z następnych etapów, a tymczasem zachęcam Was do nastawienia pomarańczowego likieru, by móc w świątecznym czasie uraczyć się tym specjałem lub podarować buteleczki tej pyszności bliskim dorosłym :)
To już ostatni moment nie tylko na ten likier ale też na nastawienie mandarynkowej nalewki i Piernika Staropolskiego!
Kto dołącza? ;D







































Pomarańczello
Potrzebujesz:
I etap
  • 10szt pomarańczy
  • 1 łyżkę sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki octu
  • 750ml wódki lub spirytusu
II etap
  • 750ml wody + 265g cukru
  • 750ml mleka + 265g cukru
Sposób przyrządzenia:
1. Pomarańcze umieść w dużej misce, zalej wodą i dodaj sodę z octem - wymieszaj dokładnie i pozostaw na minimum 1h lub na całą noc.
2. Dokładnie umyj pomarańcze.
3. Obierz cytrusy bardzo cienko przy pomocy obieraczki lub ostrego noża - bez białej błonki.
4. Skórki pomarańczy umieść w dużym słoiku, zalej alkoholem i zakręć.
5. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 3 tygodnie.

II etap:
1. Zlej pomarańczowy macerat i podziel na pół.
2. Zagotuj wodę z cukrem oraz mleko z cukrem i odstaw do wystudzenia.
3. Do każdej z mikstur wlej połowę pomarańczowego maceratu.
4. Mocno schłodź Pomarańczello i podawaj.

Smacznego!







































Orangeello
Ingredients:
Stage I
  • 10 pcs of oranges
  • 1 tablespoon of baking soda
  • 1/4 cup of vinegar
  • 750 ml of vodka or spirit
Stage II
  • 750ml of water + 265g of sugar
  • 750ml of milk + 265g of sugar
Method:
1. Place the oranges in a large bowl, pour water and add baking soda and vinegar - mix thoroughly and leave for at least 1 hour or overnight.
2. Wash the oranges thoroughly.
3. Peel the citrus fruits very thinly using a peeler or a sharp knife - without the white pellicle.
4. Place the orange peels in a large jar, pour alcohol over them and tight the jar.
5. Set aside in a dark and cool place for 3 weeks.

2nd stage:
1. Pour off the orange macerate and divide it in half.
2. Boil water with sugar and milk with sugar and set aside to cool.
3. Pour half of the orange macerate into each mixture.
4. Cool the Orangeello thoroughly and serve.

Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...