wtorek, 19 grudnia 2023

Śledzie po skandynawsku

Co roku staram się postawić na świątecznym stole śledzie w nowej odsłonie.
Były już pikantne śledzie w daktylach z migdałami, śledzie z suszonymi grzybami i żurawiną, które pokochała nawet moja niejedząca wówczas śledzi siostra.
Dziś przychodzę podzielić się z Wami śledziami przyrządzonymi na styl skandynawski, czyli marynowane w słodko-octowej zalewie.
Garść idealnie dobranych przypraw nadaje śledziom lekko korzenny posmak, który świetnie łączy słoność śledzia ze słodkim posmakiem marynaty.
Do tego jeszcze piórka chrupiącej czerwonej cebuli lub szalotki i gałązki świeżego koperku, który dodaje kolejnej warstwy aromatu.
Oryginalnie w przepisie wykorzystuje się jagody jałowca ale akurat ich nie miałam, więc zastąpiłam gwiazdką anyżu, co również świetnie się sprawdziło, jeśli chodzi o smak :)
Jeśli ktoś lubi przełamane smaki, tak jak ja,to z pewnością nie będzie zawiedziony tymi śledziami po skandynawsku :)
I chociaż tradycyjni powinny marynować się około 5 dni, to zapewniam, że już po dobie są pyszne!























Śledzie po skandynawsku
1-2 duże słoiki
Potrzebujesz:
Marynata:

  • 200ml octu jabłkowego
  • 200ml wody
  • 100g cukru
  • 3/4 łyzeczki soli
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżka ziaren białej gorczycy
  • 1 łyżka czarnego lub kolorowego pieprzu
  • 3 goździki
  • 3 suszone jagody jałowca / 1 wiazdka anyżu
  • 1 liść laurowy
Do tego:
  • 6-12 śledzi a'la matias z oleju
  • 1 czerwona cebula
  • kilka gałązek świeżego koperku
Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie skałdniki matynatyumieścić w garnku i zagotować na małym ogniu - odstawić do całkowitego wystudzenia.
2. Śledzie pokrój według uznania, podziel gałązki koperku na mniejsze części i pokrój cebulę w piórka.
3. W słoikach układaj warstwami cebulę, koperwk i kawałki śledzia.
4. Zalej całość ostudzoną marynatą i odstaw do lodówki przynamniej na 24h, a najlepiej na 5 dni.

Smacznego!























Scandinavian style herring
1-2 large jars
Ingredients:
Marinate:

  • 200ml apple cider vinegar
  • 200 ml of water
  • 100g of sugar
  • 3/4 teaspoon of salt
  • 7 grains of allspice
  • 1 teaspoon of coriander seeds
  • 1 tablespoon of white mustard seeds
  • 1 tablespoon of black or colored pepper
  • 3 cloves
  • 3 dried juniper berries / 1 star anise
  • 1 bay leaf

Additionally:

  • 6-12 herrings a la matias
  • 1 red onion
  • a few sprigs of fresh dill

Method:
1. Place all the marinate ingredients in a pot and bring to a boil over low heat - set aside to cool completely.
2. Cut the herring as you wish, divide the dill sprigs into smaller pieces and cut the onion into thin strips.
3. Place onion, dill and herring pieces in layers in jars.
4. Pour the cooled marinade over everything and leave in the fridge for at least 24 hours, preferably 5 days.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...