W niektórych domach ani jedno, ani drugie, bo na wigilijnym stole króluje zupa rybna!
Najczęściej przygotowywana na pozostałościach po filetowaniu karpia, gęsta, czasem zabielana śmietaną, podawana z kawałkami ryb.
Ile domów, tyle sposobów na przygotowanie tej wyjątkowej, wyczekanej w świąteczny wieczór.
U mnie od zawsze króluje grzybowa z grzybowymi uszkami ale dziś przychodzę z wariacją na temat zupy rybnej.
Lekki bulion rybny z rybnymi klopsikami, które możecie również przyrządzić z ryb, które pozostaną po wigilii :)
Aromatyczna, prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna, nasyci i rozgrzeje, dzięki dodatkowi sporej ilości pieprzu i imbiru.
Do tego garść świeżych ziół do podania i można rozkoszować się pyszną, lekką rybną zupą pełną warzyw i pękatych klopsików, które dodają jej wyjątkowości i dumnie wypinają brzuszki ponad złocisty bulion :)
Jeśli macie ochotę spróbować zupy rybnej w innym wydaniu, rozpieścić podniebienia swoje i gości lub po prostu wykorzystać resztę smażonych lub upieczonych wigilijnych ryb, to serdecznie zachęcam Was do jej wypróbowania!
I koniecznie dajcie znać w komentarzach, jak to jest u Was z Wigilijną zupą, i jak przyrządzacie rybną, jeśli to ona u Was króluje! ;)
Świąteczny bulion z klopsikami rybnymi
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- ok. 400g filetów z białej ryby / karpia (ja użyłam 300g mintaja i 100g łososia)
- 3 litry wody
- 4 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/3 średniej wielkości kapusty pekińskiej
- 1 średni por
- 1 cebula
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 gałązki lubczyku / 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- ok. 3 cm świeżego obranego imbiru
- sos sojowy, sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki i koperek do podania
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 jajko
- 1 mała cebula, drobno posiekana i podsmażona
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pierz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Warzywa umyj i obierz ze skórki, rybę oczyść z ości i skóry, jeśli jeszcze jakieś są.
2. Cebulę opal na palniku, warzywa pokrój według uznania i włóż do garnka, dodając zioła, obrany i pokrojony na ćwiartki imbir.
1. Warzywa umyj i obierz ze skórki, rybę oczyść z ości i skóry, jeśli jeszcze jakieś są.
2. Cebulę opal na palniku, warzywa pokrój według uznania i włóż do garnka, dodając zioła, obrany i pokrojony na ćwiartki imbir.
3. Na warzywach ułóż filety rybne i zalej całość wodą.
4. Gotuj na małym ogniu i po 20min. wyciągnij z zupy rybę.
4. Gotuj na małym ogniu i po 20min. wyciągnij z zupy rybę.
5. Bulion dopraw do smaku sosem sojowym / solą i pieprzem i wciąż gotuj na małym ogniu.
6. Ugotowaną rybę przełóż do robota kuchennego, dodaj jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulkę, zioła i przyprawy - zmiksuj na gładką masę.
7. Formuj z masy rybnej klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
8. Przełóż klopsiki do bulionu i gotuj przez 8min.
9. Podawaj bulion z klopsikami posypany świeżym koperkiem i natką pietruszki.
Smacznego!
Christmas broth with fishballs
Ingredients:
- approx. 400g white fish /carp fillets (I used 300g pollock and 100g salmon)
- 3 liters of water
- 4 carrots
- 1 parsley root
- 1/3 medium-sized Chinese cabbage
- 1 medium leek
- 1 onion
- 4 grains of allspice
- 1 bay leaf
- 3/4 teaspoon dried thyme
- 2 sprigs of lovage / 1 teaspoon of dried lovage
- approx. 3 cm of fresh peeled ginger
- soy sauce, salt and pepper to taste
- parsley and dill for serving
- 1/2 cup of breadcrumbs
- 1/2 teaspoon of dried marjoram
- 1 egg
- 1 small onion, finely chopped and fried
- 1 heaped tablespoon of chopped parsley
- salt and pepper to taste
Method:
1. Wash and peel the vegetables, remove the fish bones and skin from the fish, if there are any.
2. Brown the onion on the burner, cut the vegetables as you wish and put them in the pot, adding herbs, peeled and quartered ginger.
3. Place the fish fillets on the vegetables and pour water over everything.
4. Cook over low heat for 20 minutes, then remove the fish from the soup.
5. Season the broth to taste with soy sauce / salt and pepper and continue to simmer over low heat.
6. Place the cooked fish in a food processor, add the egg, breadcrumbs, fried onion, herbs and spices - mix until smooth.
7. Form fishballs the size of a walnut from the fish mass.
8. Transfer the fishballs to the broth and cook for 8 minutes.
9. Serve the broth with the fishballs, sprinkled with fresh dill and parsley.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz