Miałam tyle planów na świąteczny maraton pyszności na blogu w tym sezonie.
Na kolejne prezenty jadalne pełne czułości i świątecznego ciepła, tak jak te z poprzedniego sezonu ale grudniowy tydzień spędzony poza miastem i poza zasięgiem zupełnie wybił mnie z rytmu przygotowań, pisania postów i ogólnego przedświątecznego zabiegania.
I przyznam, że jest mi z tym wspaniale! :D
Przychodzę dziś zatem z prostym i nieśpiesznym orzechowym syropem do kawy i deserów, którego buteleczki możecie dołożyć komuś pod choinkę lub podać do serwowanej, w zimowy poranek lub popołudnie, ulubionej kawy.
Przepysznie otulający podniebienie orzechowy syrop to idealny kompan świąteczno-zimowych klimatów, nawet gdy za oknem brakuje białego puchu ;)
Jest słodki i bardzo aromatyczny, a orzechy po ugotowaniu możesz wykorzystać do wypieków, chociaż trudno się powstrzymać przed wyjadaniem ich prosto z garnka ;)
Prażcie orzechy i wyciągajcie cukier, niech to będzie słodki i przytulny czas ♥
Syrop z orzechów laskowych
Potrzebujesz:
- 150g orzechów laskowych
- 250g cukru
- 250ml wody
1. Orzechy upraż na suchej patelni, do momentu aż będą intensywnie pachnieć, a skórka popęka.
2. Przełóż uprażone orzechy na suchą ściereczkę i intensywnie pocieraj orzechy, żeby skórka odpadła.
- 150g hazelnuts
- 250g of sugar
- 250 ml of water
Wygląda naprawdę ciekawie, mam nadzieję że też tak smakuje https://www.villaproject.pl/
OdpowiedzUsuńoch, jest uzależniający! naprawdę warto spróbować :)
Usuń