niedziela, 17 grudnia 2023

Syrop z orzechów laskowych do kawy i deserów

Miałam tyle planów na świąteczny maraton pyszności na blogu w tym sezonie.
Na kolejne prezenty jadalne pełne czułości i świątecznego ciepła, tak jak te z poprzedniego sezonu ale grudniowy tydzień spędzony poza miastem i poza zasięgiem zupełnie wybił mnie z rytmu przygotowań, pisania postów i ogólnego przedświątecznego zabiegania.
I przyznam, że jest mi z tym wspaniale! :D
Przychodzę dziś zatem z prostym i nieśpiesznym orzechowym syropem do kawy i deserów, którego buteleczki możecie dołożyć komuś pod choinkę lub podać do serwowanej, w zimowy poranek lub popołudnie, ulubionej kawy.
Przepysznie otulający podniebienie orzechowy syrop to idealny kompan świąteczno-zimowych klimatów, nawet gdy za oknem brakuje białego puchu ;)
Jest słodki i bardzo aromatyczny, a orzechy po ugotowaniu możesz wykorzystać do wypieków, chociaż trudno się powstrzymać przed wyjadaniem ich prosto z garnka ;)
Prażcie orzechy i wyciągajcie cukier, niech to będzie słodki i przytulny czas ♥






















Syrop z orzechów laskowych
Potrzebujesz:

  • 150g orzechów laskowych
  • 250g cukru
  • 250ml wody
Sposób przyrządzenia:
1. Orzechy upraż na suchej patelni, do momentu aż będą intensywnie pachnieć, a skórka popęka.
2. Przełóż uprażone orzechy na suchą ściereczkę i intensywnie pocieraj orzechy, żeby skórka odpadła.
3. Orzechy lekko przesiekaj i przełóż do garnuszka, zasyp cukrem, zalej wodą i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 45min.
4. Zdejmij syrop z palnika i odstaw do przestudzenia.
5. Odcedź syrop przez gęstą gazę lub sitko i przelej do wyparzonych buteleczek.
6. Przechowuj w lodówce lub w suchym i ciemnym miejscu.

Smacznego!







































Hazelnut syrup for coffee
Ingredients:
  • 150g hazelnuts
  • 250g of sugar
  • 250 ml of water
Method:
1. Roast the nuts in a dry pan until they smell intensely and the skin cracks.
2. Place the roasted nuts on a dry cloth and rub the nuts vigorously to remove the skin.
3. Roughly chop the nuts and place them in a pot, sprinkle with sugar, pour water in and cook over low heat, covered, for about 45 minutes.
4. Remove the syrup from the burner and set aside to cool.
5. Strain the syrup through a thick cheesecloth or strainer and pour into sterilized bottles.
6. Store in the refrigerator or in dark and dry place.

Enjoy!



2 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę ciekawie, mam nadzieję że też tak smakuje https://www.villaproject.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och, jest uzależniający! naprawdę warto spróbować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...