Jako pierwsze prezentuję Wam muffinki a'la pączki!
Złociste, bardzo aromatyczne i wypełnione domowym dżemem (sprawdzi się tu na przykład dżem, który stał zapomniany na piwnicznym regale 3 lata ;P).
Mięciutkie ciasto z cynamonem i gałką muszkatołową trzyma w objęciach konfiturę z czarnej porzeczki, która świetnie równoważy ciepłe smaki swoim owocowym obliczem.
Do tego korona z chrzęszczącego pod zębami cukru, który przy okazji dodaje odrobinę pączkowego klimatu.
Muffinki bardziej teksurą przypiminają bardziej amerykańskie donuty, niż nasze klasyczne pączki ale zaręczam, że znikają z patery tak samo szybko i naprawdę trudno im się oprzeć.
Idealne do filizanki kawy, herbaty lub kubka gorącej czekolady na daktylowym karmelu, którą możecie zobaczyć na poniższych zdjęciach :)
Jeżeli zatem macie ochotę na słodkie co nieco, a nie po drodze Wam ze smażeniem pączków lub chcecie sięgnąć po coś mniej tłustoczwartkowego, to mieszajcie to aromatyczne ciasto i wyciągajcie wyraziste dżemy, niech będzie pysznie, słodko i przytulnie :)
Muffinki a'la pączki
na ok. 12 szt
na ok. 12 szt
Potrzebujesz:
- 260g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- ok. 12 łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki lub innego wyrazistego
Do tego:
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki cukru
Sposób przyrządzenia:
1. W misce połączyć jajko z mlekiem i olejem.
1. W misce połączyć jajko z mlekiem i olejem.
2. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyoprawy i połączyć całość na jednolitą, gładką masę.
3. Papilotki na muffinki umiescić w foremkach i wypełnić każdą z nich i łyżką ciasta.
4. Na ciasto wyłożyć 1 łyżeczkę dżemu/konfitury i przykryć 1 płaską łyżką ciasta.
5. Piec w 180*C przez 20-25min.
6. Masło rozpuścić w rondelku, cukier wysypać do miseczki.
7. Upieczone muffinki wyjąc do lekkiego przestudzenia, maczać wierzch w maśle, a następnie zanurzyć w cukrze.
Smacznego!
Donut-style muffins
for approx. 12 pcs
Ingredients:
- 260g of flour
- 1.5 teaspoons of baking powder
- pinch of salt
- 1/3 teaspoon ground nutmeg
- 1/2 teaspoon ground cinnamon
- 1/3 cup of oil
- 3/4 cup of sugar
- 1 egg
- 3/4 cup of milk
- approx. 12 teaspoons of blackcurrant jam
Additionally:
- 2 tablespoons of butter
- 1/3 cup of sugar
Method:
1. In a bowl, combine the egg, milk and oil.
2. Add sifted flour, baking powder, salt and spices and combine everything into a uniform, smooth mass.
3. Place the muffin cups in the cups and fill each of them with a spoonful of dough.
4. Place 1 teaspoon of jam/jam on the dough and cover with 1 flat tablespoon of dough.
5. Bake at 180*C for 20-25 minutes.
6. Melt the butter in a pot and pour the sugar into a bowl.
7. Take the baked muffins out to cool slightly, dip the tops in butter and then dip them in sugar.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz