Dopiero minęła połowa Lutego, a już pierwsze klucze ptasich mieszkańców zaczęły powracać.
Ostatnich kilka cieplejszych dni z wiosenną aurą przyniosło tyle lekkości, że pomimo tego, że jestem wielką miłośniczką śniegu i zimy, to pokładam ogromne nadzieje w tym, że wiosna zapuka do nas szybciej.
Nastawiłam się na ten weekend na pieczenie malinowych ciastek, jednak zamiast malin znalazłam z zamrażarce sporą ilość woreczków z działkowymi porzeczkami.
Piękne, białe kuleczki gdzie nie gdzie urozmaicone swoimi czerwonymi siostrami stały się więc bohaterkami sobotniej słodkości w postaci muffinek z dodatkiem białej czekolady :)
Puszyste ciasto pełne soczystych, maleńkich kwaskowatych porzeczek i czekoladowych kawałków, które pysznie równoważą owoce.
Wierzch złotych muffinek zwieńczyłam pozostałą roztopioną białą czekoladą i kilkoma koralikami porzeczek.
Urocze, bardzo proste, szybkie i pełne przedwiosennej świeżości - idealne na każdy dzień tygodnia, dla siebie i dla ulubionych ludzi, czy niezapowiedzianych gości, na słońce i deszcz :)
Chodź, upieczmy sobie coś dobrego na przednówku! :)
Muffiny z porzeczkami i białą czekoladą
na 12 muffinek
Potrzebujesz:
- 250g mąki
- 2 łyzeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120g cukru
- 2 jajka
- 90g roztopionego masła
- 125ml oleju
- 250g porzeczek świeżych lub mrożonych
- 60g białej czekolady + 2-3 paski na polewę
1. Czekoladę rozpuść z 2 łyżkami mleka i polej muffiny.
- 250g of flour
- 2 spoons of baking powder
- pinch of salt
- 120g of sugar
- 2 eggs
- 90g melted butter
- 125 ml of oil
- 250g fresh or frozen currants
- 60g white chocolate + 2-3 strips for icing
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz