Przed nami Dzień tonący w Serduszkach, wszelkich odcieniach czerwieni i różu oraz masie słodkości.
Do tej pory i ja podsyłałam Wam łakocie, które mogliście wykorzystać na walentynkowe spotkania.
Były ciasteczka listy i kruche koperty z liścikiem w środku, były gofrowe churros z sosem, a także czerwone cynamonki i kremowy sernik z wiśniami i czekoladową polewą.
Dziś jednak postanowiłam przyjść z wypiekiem wytrawnym pod postacią focacci, zachowując jednak miłosną kolorystykę :)
Przed Państwem różowa, mięciutka focaccia przepełniona puszystą czułością i aromatycznym rozmarynem.
Na wierzchu bukiet soczystych, pomidorowych tulipanów o szczypiorkowych łodyżkach.
Swój kolor zawdzięcza sokowi z buraka, który po upieczeniu zostaje różowy na wierzchu ale zmienia kolor wnętrza na lekko miodowy i nie jest wyczuwalny w smaku.
Pyszna, mięciutka, chrupiąca z zewnątrz i pełna aromatycznych dodatków z pewnością trafi do niejednego serca, rozkosznie muskając podniebienie ;)
A bukiety możecie składać według własnych upodobań i wykorzystać do tego różnorodne warzywa, jak pomidory, cukinia, papryka, bakłażan, cebula, karczochy, oliwki i ulubione zioła.
Różowa focaccia
Potrzebujesz:
- 3/4 szklanki soku z buraka 100%
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 25g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 600g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu
- pomidorki koktajlowe
- szczypiorek
- cebula
- sól
- oliwa
- 3/4 cup of beetroot juice 100%
- 3/4 cup of warm water
- 25g fresh yeast
- 1/2 teaspoon of sugar
- 3 tablespoons of olive oil
- 1 teaspoon of salt
- 600g wheat flour
- 1 teaspoon dried or fresh rosemary
- Cherry tomatoes
- chives
- onion
- salt
- oil
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz