poniedziałek, 12 lutego 2024

Różowa focaccia pełna czułości i pomidorów

Przed nami Dzień tonący w Serduszkach, wszelkich odcieniach czerwieni i różu oraz masie słodkości. 
Do tej pory i ja podsyłałam Wam łakocie, które mogliście wykorzystać na walentynkowe spotkania. 
Były ciasteczka listy i kruche koperty z liścikiem w środku, były gofrowe churros z sosem, a także czerwone cynamonki i kremowy sernik z wiśniami i czekoladową polewą.
Dziś jednak postanowiłam przyjść z wypiekiem wytrawnym pod postacią focacci, zachowując jednak miłosną kolorystykę :)
Przed Państwem różowa, mięciutka focaccia przepełniona puszystą czułością i aromatycznym rozmarynem.
Na wierzchu bukiet soczystych, pomidorowych tulipanów o szczypiorkowych łodyżkach. 
Swój kolor zawdzięcza sokowi z buraka, który po upieczeniu zostaje różowy na wierzchu ale zmienia kolor wnętrza na lekko miodowy i nie jest wyczuwalny w smaku.
Pyszna, mięciutka, chrupiąca z zewnątrz i pełna aromatycznych dodatków z pewnością trafi do niejednego serca, rozkosznie muskając podniebienie ;)
A bukiety możecie składać według własnych upodobań i wykorzystać do tego różnorodne warzywa, jak pomidory, cukinia, papryka, bakłażan, cebula, karczochy, oliwki i ulubione zioła.























Różowa focaccia
Potrzebujesz:

  • 3/4 szklanki soku z buraka 100%
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 600g mąki pszennej
Do tego:
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu
  • pomidorki koktajlowe
  • szczypiorek
  • cebula
  • sól
  • oliwa
Sposób przyrządzenia:
1. W ciepłej wodzie rozpuść drożdże z cukrem i odstaw na 10min do wyrośnięcia.
2. Dodaj sok z buraka, sól i oliwę.
3. Dosyp mąkę i wyrabiaj ciasto do momentu aż stanie się jednolite i gładkie (ok. 7-10min.)
4. Ciasto przełóż do natłuszczonej oliwą miski i odstaw do wyrastania na 1h.
5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, przełóż do natłuszczonej miski i odstaw do wyrastania do lodówki na 2h.
6. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem (nie zagniataj ponownie) do pieczenia, skrop oliwą i delikatnie rozciągnij ciasto palcami na całą blachę tak, aby zatrzymać pęcherzyki powietrza w cieście.
7. Na ciasto wykładaj pomidorki, cebulę pokrojoną w plasterki i zioła według własnego upodobania.
8. Oprósz solą, skrop oliwą i piecz w 210*C przez 25-30min.

Smacznego!







































Pink focaccia
Ingredients:
  • 3/4 cup of beetroot juice 100%
  • 3/4 cup of warm water
  • 25g fresh yeast
  • 1/2 teaspoon of sugar
  • 3 tablespoons of olive oil
  • 1 teaspoon of salt
  • 600g wheat flour
Additionally:
  • 1 teaspoon dried or fresh rosemary
  • Cherry tomatoes
  • chives
  • onion
  • salt
  • oil
Method:
1. Dissolve the yeast and sugar in warm water and set aside for 10 minutes to rise.
2. Add beetroot juice, salt and olive oil.
3. Add flour and knead the dough until it becomes uniform and smooth (approx. 7-10 minutes).
4. Place the dough in an oiled bowl and leave to rise for 1 hour.
5. Knead the risen dough again, place it in a greased bowl and leave it to rise in the fridge for 2 hours.
6. Place the risen dough on a baking tray lined with baking paper (do not knead it again), sprinkle with olive oil and gently stretch the dough with your fingers to cover the entire tray the way to remain air bubbles in the dough.
7. Place tomatoes, sliced onion and herbs of your choice on the dough.
8. Sprinkle with salt, drizzle with olive oil and bake at 210*C for 25-30 minutes.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...