Ostatnio w paczce od mojego przyjaciela zza Koła Podbiegunowego znalazłam mnóstwo pyszności, a wśród nich spory kawałek legendarnego szwedzkiego sera Västerbottenost.
Wyrabiany wyłącznie w jednym miejscu na świecie - wiosce Burträsk w regionie Västerbotten we wschodniej Szwecji.
Podobno próbowano wytwarzać go w innych regionach kraju ale tylko w tej konkretnej wiosce ser zyskuje ten niepowtarzalny smak, za który został mianowany królem serów.
Jedna z historii głosi, że to za sprawą meteoru, który kiedyś spadł w owej wiosce, a w dziurze po jego uderzeniu powstało jezioro, które zasila okoliczne łąki swoją bogatą w wapń wodą, na których pasą się krowy.
Inna teoria mówi, że to półki wykonane z regionalnego świerku nadają serowi wyjątkowy smak i aromat podczas 14 miesięcy leżakowania.
Niezależnie od wszystkiego, to ser o naprawdę bogatym aromacie i głębokim smaku.
Jego tekstura jest twarda, krucha i ziarnista, podobna do parmezanu ale w smaku ma zdecydowanie mniej słodkich nut, za to pozostawia na podniebieniu przyjemną kremowość.
Idealny do desek serów, czy wytrawnych tart, takich ja szwedzka tarta Västerbottenpaj, której głównym składnikiem jest właśnie ten ser :)
Pyszna, bardzo prosta, wyrazista i...bardzo sycąca, bo składa się głównie z sera, śmietanki kremówki i jajek, co z pewnością wspiera brzuchy podczas długich i mocnych szwedzkich zim ;)
Od siebie dorzuciłam szczyptę papryki, która zawsze fantastycznie wybija serowe smaki w potrawach.
Warto serwować ją z sałatką ze świeżych warzyw z dodatkiem sosu vinegrette lub octu balsamicznego, by rozjaśnić nieco jej wyrawny smak.
W typowo polskiej wersji możecie wymienić szwedzki ser na rodzimy ser Rubin lub Szafir albo połaczyć któryś z nich z mniejszą częścią parmezanu albo cheddarem.
Idealna na karnawałowe imprezy, zimowe spotkania z przyjaciółmi, czy jako pyszna ciekawostka na kuchennym stole :)
Västerbottenpaj - szwedzka tarta serowa
na małą tortownicę
Potrzebujesz:
Kruche ciasto
- 120g mąki
- 50g masła
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 3 jajka
- 200ml śmietanki kremówki 30%
- 100ml mleka
- 200g sera Västerbottenost / innego twardego i długodojrzewającego sera
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyzeczki pieprzu
- 1/4 łyzeczki słodkiej wędzonej papryki (opcjonalnie)
Kruche ciasto
1. Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach.
Ingredients:
Crust
- 120g of flour
- 50g butter
- 3 tablespoons of cold water
- pinch of salt
- 3 eggs
- 200ml whipping cream 30%
- 100 ml of milk
- 200g Västerbottenost cheese / other hard and long-ripening cheese
- 1/3 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon of pepper
- 1/4 teaspoon sweet smoked paprika (optional)
Crust
1. Knead the given ingredients into a smooth dough with quick movements.
2. Roll it out and line the tin with it.
3. Pierce generously with a fork and put in the fridge for 15 minutes.
4. Remove the form from the fridge and bake at 180*C for 15 minutes.
Filling:
1. Grate the cheese on a fine grater.
2. In a bowl, combine the eggs, cream, milk and spices.
3. Mix the grated cheese into the egg mixture and pour it all over the baked crust.
4. Bake at 200*C with the top-bottom heating function for 40-60 minutes (until the top is golden and the center is set).
5. Serve warm or cold with a salad.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz