Miałam ten przepis od lat zapisany na liście do zrobienia i ostatnio, kiedy znowu na niego trafiłam, upiekłam niemal od razu!
Te pyszne drożdżowe pieczone pierożki pochodzą z Kresów i chociaż korzenie mają niemieckie, to najpopularniejsze są na Litwie, gdzie serwuje się je szczególnie w okresie wielkanocnym.
Nazwa pochodzi ze złączenia dwóch niemieckich słów: 'speck', który oznacza słonina oraz 'kuche', czyli ciasto.
I tym właśnie są litewskie szpekuchy - pierożkami drożdżowymi nadziewanymi słoniną, jednak z powodzeniem można zastąpić ją po prostu boczkiem, co też uczyniłam.
Pomyślałam, że to będzie świetny dodatek do białego barszczu, który u nas zawsze podaje się w szklaneczkach do picia :)
Złociste, puchate ciasto trzymajace w swoich drożdżowych objęcich wyrazisty farsz z wędzonego, podsmażonego boczku razem z cebulą, czosnkiem i aromatycznym majerankiem to niezwykle proste i oszałamiająco przepyszne połączenie!
Zapach, jaki ogarnia kuchnię podczas ich przygotowywania uruchamia ślinianki, a smak zaskarbi sobie z pewnościa niejedno podniebienie :)
Ja zrobiłam 10 większych szpekuchów mniej więcej w rozmiarze drożdżówki ale możecie zrobić je mniejsze i uzyskać więcej mniejszych pierożków.
Zaręczam, że niezależnie od rozmiaru znikają w mgnieniu oka i fantastycznie wpisują się w wielkanocne klimaty ale też świetnie sprawdzą sie jako przekąska na szlaku, na piknikach, czy jako drugie śniadanie zabrane do pracy.
Ogromnie Wam polcam te pyszne i proste pierożki!
Szpekuchy litewskie
na 10szt
Potrzebujesz:
- 35g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 200ml letniego mleka
- 400g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 żółtka
- 80g miękkiego masła / oleju
- 450g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- pieprz do smaku i opcjonalnie sól
- 35g fresh yeast
- 1 teaspoon of sugar
- 200 ml of lukewarm milk
- 400g of wheat flour
- 1 teaspoon of salt
- 2 yolks
- 80g soft butter/oil
- 450g smoked bacon
- 2 onions
- 3 cloves of garlic
- 1 teaspoon of dried marjoram
- pepper to taste and optional salt
W przepisie na ciasto brakuje niestety kluczowej ingrediencji - mąki
OdpowiedzUsuńJej, racja! bardzo dziękuję za uwagę! :)
Usuń