środa, 20 marca 2024

Litewskie szpekuchy wielkanocne

Miałam ten przepis od lat zapisany na liście do zrobienia i ostatnio, kiedy znowu na niego trafiłam, upiekłam niemal od razu!
Te pyszne drożdżowe pieczone pierożki pochodzą z Kresów i chociaż korzenie mają niemieckie, to najpopularniejsze są na Litwie, gdzie serwuje się je szczególnie w okresie wielkanocnym.
Nazwa pochodzi ze złączenia dwóch niemieckich słów: 'speck', który oznacza słonina oraz 'kuche', czyli ciasto.
I tym właśnie są litewskie szpekuchy - pierożkami drożdżowymi nadziewanymi słoniną, jednak z powodzeniem można zastąpić ją po prostu boczkiem, co też uczyniłam.
Pomyślałam, że to będzie świetny dodatek do białego barszczu, który u nas zawsze podaje się w szklaneczkach do picia :)
Złociste, puchate ciasto trzymajace w swoich drożdżowych objęcich wyrazisty farsz z wędzonego, podsmażonego boczku razem z cebulą, czosnkiem i aromatycznym majerankiem to niezwykle proste i oszałamiająco przepyszne połączenie!
Zapach, jaki ogarnia kuchnię podczas ich przygotowywania uruchamia ślinianki, a smak zaskarbi sobie z pewnościa niejedno podniebienie :)
Ja zrobiłam 10 większych szpekuchów mniej więcej w rozmiarze drożdżówki ale możecie zrobić je mniejsze i uzyskać więcej mniejszych pierożków.
Zaręczam, że niezależnie od rozmiaru znikają w mgnieniu oka i fantastycznie wpisują się w wielkanocne klimaty ale też świetnie sprawdzą sie jako przekąska na szlaku, na piknikach, czy jako drugie śniadanie zabrane do pracy.
Ogromnie Wam polcam te pyszne i proste pierożki!























Szpekuchy litewskie
na 10szt
Potrzebujesz:

  • 35g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200ml letniego mleka
  • 400g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 80g miękkiego masła / oleju
Farsz:
  • 450g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • pieprz do smaku i opcjonalnie sól
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. W letnim mleku całkowicie rozpuść cukier i drożdże i odstaw na 10min.
2. Do drożdżowego zaczynu dodaj pozostałe składniki i wyrób jednolite, gładkie ciasto.
3. Ciasto uformuj w kulę i odstaw do wyrośnięcia na 1h.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 równych części i każdą z nich rozwałkuj na okrąg ok. 8-10cm średnicy.
5. Na środek każdej części wyłóż po 1,5 łyżki farszu i zlepiaj jak pierogi.
6. Układaj szpekuchy zlepieniem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Posmaruj szpekuchy białkiem jaja i piecz przez 20min. w 180*C.

Farsz:
1. Boeczk pokrój w drobną kostkę i podsmażaj na suchej patelni do momentu, aż zacznie się rumienić.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i dodaj do boczku - smaż na małym ogniu, aż cebula się zeszkli.
3. Dopraw całość majerankiem, pieprzem i opcjonalnie solę, jeśli potrzeba.
4. Nadziewaj pierożki.

Smacznego!








































Lithuanian spekuchy - Easter bacon&onion buns
for 10 pcs
Ingredients:
  • 35g fresh yeast
  • 1 teaspoon of sugar
  • 200 ml of lukewarm milk
  • 400g of wheat flour
  • 1 teaspoon of salt
  • 2 yolks
  • 80g soft butter/oil
Stuffing:
  • 450g smoked bacon
  • 2 onions
  • 3 cloves of garlic
  • 1 teaspoon of dried marjoram
  • pepper to taste and optional salt
Method:
Cake:
1. Completely dissolve the sugar and yeast in lukewarm milk and set aside for 10 minutes.
2. Add the remaining ingredients to the yeast leaven and knead into a uniform, smooth dough.
3. Form the coasto into a ball and leave to rise for 1 hour.
4. Divide the risen dough into 10 equal parts and roll each of them into a round shape approx. 8-10 cm in diameter .
5. Place 1.5 tablespoons of filling in the center of each part and stick them together like dumplings.
6. Place the dumplings, sticky side up, on a baking tray lined with baking paper.
7. Brush the spekuchy with egg white and bake for 20 minutes. at 180*C.

Stuffing:
1. Cut the bacon into small cubes and fry in a dry frying pan until it starts to brown.
2. Chop the onion and garlic finely and add to the bacon - fry over low heat until the onion is translucent.
3. Season with marjoram, pepper and optional salt, if necessary.
4. Stuff the dumplings.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. W przepisie na ciasto brakuje niestety kluczowej ingrediencji - mąki

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...