środa, 27 marca 2024

Marynowane jajka

Słyszeliście kiedyś o marynowanych jajkach?
Mi się jeszcze nie zdarzyło do tej pory ani słyszeć, ani jeść, więc kiedy tylko wpadłam na ten przepis przeglądając stare czasopisma, od razu mnie zaciekawił i postanowiłam go wypróbować, zwłaszcza, że wpisuje się w tematykę zbliżającej się Wielkanocy, na której jajka królują w każdej postaci :)
A zatem ugotowane na twardo jajka obrane ze skorupek zalewa się bardzo podobną marynatą do tej, którą wykorzystuje się do śledzi po skandynawsku.
W słodko-kwaśnej zalewie doprawionej estragonem, jałowcem i paloną cebulą kąpią się krągłe, bielutkie jajka, które z każdym dniem spędzonym w słoiku w lodówce nabierają wyrazistego smaku.
Według przepisu, najlepiej, żeby marynowały sie około 10 dni ale zaręczam, że juz po 4 dniach nabierają już nowego smaku.
Ciekawy i prosty pomysł na zupełnie nową odsłonę popularnego produktu, który tak często towarzyszy nam podczas śniadania :)
Ta niecodzienna forma podania jajek z pewnością zaskoczy niejednego wielkanocnego gościa i zaciekawicie podniebienia :)



Marynowane jajka
Potrzebujesz:

  • jajka ugotowane na twardo i obrane ze skorupek (ja zrobiłam 5 ale mozecie ugotować więcej)
Zalewa:
  • 200ml wody
  • 100ml octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziarenek suszonego jałowca
  • 1 mała opalona cebula (jak do rosołu)
  • 1 łyżeczka soli
  • gałązki świeżego koperku (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. W garnuszku zagotuj wodę z octem, ziołami i solą.
2. W dużym słoiku umieść jajka i połówki palonej cebuli wraz z gałązkami koperku, jeśli używasz.
3. Zalej całość gorącą marynatą i odstaw do wystudzenia.
4. Ostudzone jajka w marynacie włóż do lodówki na minimum 4-5 dni.

Smacznego!







































Pickled eggs
Ingredients:
  • hard-boiled eggs, peeled (I used 5, but you can cook more)
Matrinade:
  • 200 ml of water
  • 100ml apple cider vinegar
  • 1 teaspoon of peppercorns
  • 1/2 teaspoon dried tarragon
  • 1 bay leaf
  • 5 grains of dried juniper
  • 1 small tanned onion (as for broth)
  • 1 teaspoon of salt
  • sprigs of fresh dill (optional)
Method:
1. Boil water with vinegar, herbs and salt in a pot.
2. Place the eggs and roasted onion halves in a large jar along with the dill sprigs, if using.
3. Pour hot marinade over eggs and set aside to cool.
4. Place the cooled marinated eggs in the refrigerator for at least 4-5 days.

Enjoy!



2 komentarze:

  1. A jakby tak zrobić to z przepiórczymi??? Hm, mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetny pomysł! będą się krócej marynować i łatwiej będzie je zajadać! :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...