Nie miałam konkretnego zielonego planu kulinarnego ale miałam kilka zielonych opcji i bardzo chciałam z tej okazji coś przyrządzić :)
Na dworze szaro, buro i niezwykle chłodno...a zatem ciasto!
Dawno już nie piekłam po prostu ciasta do domu, zamiast na jakieś spotkania i imprezy, a ten weekend jest totalnie domowy, ku mojej uciesze.
Wyciągam zatem zieloną herbatę matcha, wygrzebuję z otchłani szafki białą czekoladę, która spędziła tam zdecydowanie za dużo czasu i włączam piekarnik.
Kilka ruchów trzepaczką i posiekanie czekolady wystarczą, by za moment cieszyć się jeszcze nieco ciepłym kawałkiem zielonego brownie...lub blondie ;)
Słodkie, wilgotne i z chrupiącymi kawałkami migdałów, które wmieszałam w ciasto rzutem na taśmę.
Gorąca herbata paruje w ulubionym kubku, w starej butelce złocą się wczoraj zbierane forsycje i czekają kostki ciasta w kolorze nadziei i rozwijającej się wiosny, by umilić ten chłodny dzień.
To matcha brownie idealnie też się wpisze w wielkanocne menu i wiosenne przyjęcia.
Jeśli masz ochotę się przyłączyć, zapraszam! :)
Matcha brownie z migdałami i białą czekoladą
Na małą formę ok. 15 x 15 cm
Potrzebujesz:
Na małą formę ok. 15 x 15 cm
Potrzebujesz:
- 40g masła
- 90g białej czekolady + 2 paski do posiekania
- 50g brązowego cukru
- 2 jajka
- 50g mąki
- 2 łyżki zielonej herbaty Matcha
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka posiekanych migdałów lub płatków migdałowych
Sposób przyrządzenia:
1. Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej do całkowitego połączenia.
1. Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej do całkowitego połączenia.
2. Do roztopionej czekolady z masłem dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, a następnie wbij jajka, gdy masa lekko przestygnie.
3. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i herbatę matcha - całość wymieszaj na jednolitą masę.
4. Na koniec wmieszaj posiekane 2 paski białek czekolady i migdały i równomiernie rozprowadź ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia formie.
5. Piecz w 170*C przez 15-20min.
Smaczego!
Matcha brownie with almonds and white chocolate
For a small form approx. 15 x 15 cm
Ingredients:
- 40g butter
- 90g white chocolate + 2 strips to chop
- 50g brown sugar
- 2 eggs
- 50g of flour
- 2 tablespoons of Matcha green tea
- 1/2 teaspoon of baking powder
- 1 heaped tablespoon of chopped almonds or almond flakes
Method:
1. Melt the chocolate with butter in a water bath until completely combined.
2. Add sugar to the melted chocolate and butter and mix thoroughly, then add the eggs when the mixture has cooled down slightly.
3. Add flour, baking powder and matcha tea - mix everything until uniform.
4. Finally, mix in the chopped 2 strips of egg whites, chocolate and almonds and spread the dough evenly in a baking tray lined with baking paper.
5. Bake at 170*C for 15-20 minutes.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz