poniedziałek, 25 marca 2024

Pikantne jajka faszerowane surimi i ogórkiem

Wiosna już oficjalnie do nas dotarła i wypakowała z walizek żółte krzewy forsycji, rozwinęła dywany z fiołków wonnych i niebieskich cebulic.
Co prawda rozsiewa wokół jeszcze dość chłodną i deszczową aurę ale już coraz częściej słońce przyjemnie rozgrzewa policzki i łaskocze w nos.
Tymczasem, gdy za oknem ulewa pogania ulewę, ja wypełniam białka jajek pikantnym farszem o lekko azjatyckich nutach.
W ealstycznych objęciach białka pyszni się nadzienie z puszystych żółtek utartych na aksamitną pastę, która chowa w sobie kawałki delikatnych paluszków surimi i chrupiące kosteczki ogórka.
Całość podkręcona chili i rozweselona świeżym koperkiem, którego zielone pędzelki zdobią faszerowane jajka.
Do tego jeszcze malutka broszka z plasterka surimi i można serwować na wielkanocnym stole, który już za kilka dni będziemy przystrajać i zastawiać wyczekanymi wspaniałościami :)
A jeśli lubicie faszerowane jajka, to koniecznie sprawdźcie też te ziołowe faszerowane migdałami i te niecodzienne w kolorze wiesennego nieba z młodą pokrzywą



Jajka faszerowane surimi i zielonym ogórkiem
Potrzebujesz:

  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • 6 paluszków surimi
  • 1 mniejszy ogórek gruntowy
  • 1 łyzka majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/4 łyżeczki mielonego chili / pieprzu cayenne / płatków chili (lub więcej jeśli lubisz)
  • 1/2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Jajka obierz ze skorupki i przekrój w poprzek lub wzdłóż na pół.
2. Wyjmij żółtka i umieść je w misce wraz z majonezem i musztardą - utrzyj na gładką masę.
3. Ogórka umyj i pokrój w drobną kostkę, a surimi w plasterki i dodaj do żółtek razem z koperkiem - dokładnie wymieszaj.
4. Dopraw całość chili, solą i pieprzem.
5. Nadziewaj połówki białka i ułóż na półmisku, dekorując ziołami.

Smacznego!



Deviled eggs with surimi and cucumber
Ingredients:
  • 4-5 hard-boiled eggs
  • 6 surimi sticks
  • 1 smaller ground cucumber
  • 1 tablespoon of mayonnaise
  • 1/2 teaspoon of mustard
  • 1/4 teaspoon ground chili / cayenne pepper / chili flakes (or more if you like)
  • 1/2 tablespoon of chopped fresh dill
  • salt and pepper to taste
Method:
1. Peel the eggs and cut them in half crosswise or lengthwise.
2. Remove the yolks and place them in a bowl with mayonnaise and mustard - mash until smooth.
3. Wash the cucumber and cut it into small cubes, cut the surimi into slices and add it to the yolks along with the dill - mix thoroughly.
4. Season everything with chili, salt and pepper.
5. Fill the halves of egg whites and arrange on a platter, decorating with herbs.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...