Wiosna już oficjalnie do nas dotarła i wypakowała z walizek żółte krzewy forsycji, rozwinęła dywany z fiołków wonnych i niebieskich cebulic.
Co prawda rozsiewa wokół jeszcze dość chłodną i deszczową aurę ale już coraz częściej słońce przyjemnie rozgrzewa policzki i łaskocze w nos.
Tymczasem, gdy za oknem ulewa pogania ulewę, ja wypełniam białka jajek pikantnym farszem o lekko azjatyckich nutach.
W ealstycznych objęciach białka pyszni się nadzienie z puszystych żółtek utartych na aksamitną pastę, która chowa w sobie kawałki delikatnych paluszków surimi i chrupiące kosteczki ogórka.
Całość podkręcona chili i rozweselona świeżym koperkiem, którego zielone pędzelki zdobią faszerowane jajka.
Do tego jeszcze malutka broszka z plasterka surimi i można serwować na wielkanocnym stole, który już za kilka dni będziemy przystrajać i zastawiać wyczekanymi wspaniałościami :)
A jeśli lubicie faszerowane jajka, to koniecznie sprawdźcie też te ziołowe faszerowane migdałami i te niecodzienne w kolorze wiesennego nieba z młodą pokrzywą ♥
Jajka faszerowane surimi i zielonym ogórkiem
Potrzebujesz:
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- 6 paluszków surimi
- 1 mniejszy ogórek gruntowy
- 1 łyzka majonezu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/4 łyżeczki mielonego chili / pieprzu cayenne / płatków chili (lub więcej jeśli lubisz)
- 1/2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- sól i pieprz do smaku
1. Jajka obierz ze skorupki i przekrój w poprzek lub wzdłóż na pół.
2. Wyjmij żółtka i umieść je w misce wraz z majonezem i musztardą - utrzyj na gładką masę.
- 4-5 hard-boiled eggs
- 6 surimi sticks
- 1 smaller ground cucumber
- 1 tablespoon of mayonnaise
- 1/2 teaspoon of mustard
- 1/4 teaspoon ground chili / cayenne pepper / chili flakes (or more if you like)
- 1/2 tablespoon of chopped fresh dill
- salt and pepper to taste
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz