Przed Państwem miseczka gorącej zupy chrzanowej z chrupiącymi kawałkami boczku i jajkiem sadzonym o płynnym żółtku, które łączy się z kremową zupą jak najczystsze złoto :)
Aksamitny krem zachwyca nie tylko swoją teksturą ale i całą gamą aromatu, chrzanowym charakternym szczypnięciem w język i pysznymi dodatkami, które podbijają całość.
Wspaniale sprawdzi się na wielkanocnym stole wśród reszty świątecznych pyszności i niejednemu zaszumi w głowie chrzanowym twistem!
Zupa chrzanowa z boczkiem i jajkiem sadzonym
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 4 średnie ziemniaki
- 1/2 słodkiego jabłka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 czubate łyżki chrzanu (lub więcej jeśli lubisz)
- 100ml śmietanki 30%
- 1-1,5l wody lub bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Do tego:
- boczek usmażony na chrupko
- jajko sadzone
Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze części.
2. Warzywa i jabłko umieść w garnku, zalej wodą lub bulionem do poziomu warzyw i gotuj do miękkości.
3. Gdy warzywa zmiękną, dodaj zioła i śmietankę i gotuj jeszcze 2 min.
4. Zblenduj zupę na gładki krem i dopraw całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
5. Podawaj z boczkiem i jajkiem.
Smacznego!
Horseradish soup with bacon and fried egg
Ingredients:
- 1 carrot
- 1 selery stick
- 1 parsley root
- 1/2 leek
- 4 medium potatoes
- 1/2 sweet apple
- 1 onion
- 1 clove of garlic
- 2 heaping tablespoons of horseradish (or more if you like)
- 100ml cream 30%
- 1-1.5l of water or vegetable broth
- 1 teaspoon of dried marjoram
- 1/2 teaspoon dried thyme
- salt, pepper and lemon juice to taste
Additionally:
- crispy bacon
- fried egg
Method:
1. Wash, peel and cut all vegetables into smaller pieces.
2. Place the vegetables and apple in a pot, pour water or broth up to the level of the vegetables and cook until soft.
3. When the vegetables soften, add the herbs and cream and cook for another 2 minutes.
4. Blend the soup until smooth and season with salt, pepper and lemon juice.
5. Serve with bacon and egg.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz