Jest środek rabarbarowego sezonu, a ja przez tydzień nie mogłam nigdzie dostać jedej rubinowej łodygi.
W końcu się udało, dlatego zapraszam Was dziś na iście wiosenną ucztę! :)
Na stole już czekają rumiane a'la kofty z łososia pełne aromatycznych ziół i delikatnego wnętrza.
Do tego ona...gwiazda programu, czyli salsa z rabarbarem z dodatkiem słodkiego ananasa, natki pietruszki i cebulii, a całość skropiona olejem chili, z racji braku świeżej papryczki.
Rabarbar i młodą cebulę opaliłam na kuchence gazowej ale możecie zrobić to również na grillu lub pominąć ten proces, mając jednak na uwadze, że rababrbar będzie wtedy kwaśniejszy i bardziej jędrny, a cebula ostrzejsza w smaku - wciąż jednak pysznie!
Idealnie zbalansowane słodko-kwaśno-pikantne smaki wybornie komponują się z podłużnymi rybnymi kotlecikami zamkniętymi w opieczonej bułce w towarzystwie kremowego awokado i majonezu.
Całość tworzy wspaniałą kompozycję smaków przełomu wiosny i lata, które zbliża się coraz większymi krokami :)
Delikatna ryba, chrupiąca bułka, kremowe dodatki i orzeźwiająca salsa owocowa z charakternym szczypnięciem w język.
Absolutnie każdy kęs jest eksplozją smaków, różnorodnych tekstur i kolorów, co mam nadzieję zachęci Was do spróbowania tego połaczenia, bo aż szkoda nie zaserwować sobie tej wiosennej dobroci :)
Kofty z łososia z rabarbarową salsą
Potrzebujesz:
- ok. 500g fileta z łososia bez skóry
- 1/2 łyżki posekanego koperku
- 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula (bardzo mała)
- 2 łyzki bułki tartej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
- olej do smażenia
- 1 mała cebula
- 1 łodyga rababraru
- 2 plasterki ananasa z puszki
- 1/2 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz, sok z cytryny i olej chili do smaku / świeże chili do smaku
- dojrzałe awokado
- majonez
- szczypiorek
- ogórki gruntowe
- ulubione podpieczone bułki
1. Rybę pokrój na mniejsze kawałki i umieść w robocie kuchennym lub malakserze.
Salmon koftas with rhubarb salsa
Ingredients:
- approx. 500g skinless salmon fillet
- 1/2 tablespoon of chopped dill
- 1/2 tablespoon of chopped parsley
- 1 clove of garlic
- 1 small onion (very small)
- 2 tablespoons of breadcrumbs
- 1 egg
- 1/2 teaspoon of salt
- 1 tablespoon of lemon juice
- pepper
- frying oil
Rhubarb salsa:
- 1 small onion
- 1 stalk of rhubarb
- 2 slices of canned pineapple
- 1/2 tablespoon of parsley
- salt, pepper, lemon juice and chili oil to taste / fresh chili to taste
Additions (optional):
- ripe avocado
- Mayonnaise
- chives
- field cucumbers
- favorite toasted rolls
Method:
1. Cut the fish into smaller pieces and place in a food processor or food processor.
2. Add spices, herbs, onion and garlic, egg and breadcrumbs and mix until smooth.
3. Form the mixture into sausage-shaped cutlets (approx. 8-10 pieces) and fry until golden on both sides - approx. 2-3 minutes on each side.
4. Serve in toasted rolls with avocado pieces, mayonnaise and rhubarb salsa or as a separate dish.
Salsa:
1. Cut the rhubarb and onion in half lengthwise and roast them on a grill or gas stove until they take on color.
2. Cut the tanned rhubarb and onion into cubes and place them in a bowl.
3. Cut the pineapple into cubes and add it to the bowl with the rhubarb together with chopped parsley.
4. Season to taste with salt, lemon juice and chili oil or chopped chili.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz