Za oknem coraz więcej lata.
Brzęczą czerwcowe chrabąszcze, obijające się o ściany bloku, wieczory już coraz cieplejsze i niezwykle jasne, a całość okryta zielenią, pachnącą maciejką i lepka od czereśniowego soku.
Zamin więc minie najdłuższy dzień roku, zróbmy sobie coś pysznego z bobem, którego czas własnie się rozpoczął, a ja nie mogłam mu się oprzeć, gdy tak uśmiechał się do mnie seledynowo z woreczka o niższej cenie ;)
Ziołowa tarta trzymająca w swych kruchych objęciach młode ziemniaczki, soczyście zielony bób i aromatyczną dymkę.
Całość zanurzona w miękkiej jajeczno-śmietankowej poduszeczce pełnej świeżego tymianku, który wiedzie zielony prym na balkonie :)
Wszystkie te pyszne smaki młodego lata zwieńczyłam resztką sera halloumi i słonymi kosteczkami fety, które rozjaśniają ziemiste smaki warzyw i wraz z dymką w nadzieniu i świeżym koperkiem na wierzchu dodają świeżości i charakteru.
Tę pyszną i sycącą tartę możecie podać jako samodzielne danie z ulubioną sałatką i sosem jogurtowym lub czosnkowym, które jeszcze bardziej podbijaja smaki, albo jako przystawkę na większej biesiadzie :)
Przyjemnie rozpieści podniebienie, nasyci wnętrze młodym latem i będzie smakować tak samo dobrze na ciepło i na zimno.
Spróbujecie koniecznie, a łupinki po obieraniu bobu zachowajcie do zrobienia pysznych falafeli, a jeśli nie lubicie tego strączka, możecie spokojnie zamienić go na zielony groszek (najlepiej na świeży lub mrożony) :)
Tarta z bobem i ziemniaczkami
Potrzebujesz:
Ciasto
- 200g maki pszennej
- 80g zimnego masła
- 5 łyżek zimnej wody
- 2 szczypty soli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu / zielonego groszku świeżego lub mrożonego
- 6 małych ugotowanych młodych ziemniaczków (mogą być w skórkach)
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule dymki ze szczypiorem
- 1/3 kostki sera halloumi (lub innego, jaki masz i chcesz wykorzystać - ok..70g)
- 1/2 kostki sera feta
- świeży koperek do podania
- 4 jajka
- 50ml śmietanki kremówki
- 100ml mleka
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku / 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 szczypty wędzonej słodkiej papryki / słodkiej papryki
Ciasto
1. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto.
2. Uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30min.
3. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3mm i wyłóż spód i boki formy.
1. Ugotowane ziemniaczki przekrój na pół.
- 200g wheat flour
- 80g cold butter
- 5 tablespoons of cold water
- 2 pinches of salt
- 1 tablespoon of chopped parsley
- 1 cup of cooked and peeled broad beans/green peas, fresh or frozen
- 6 small boiled new potatoes (can be with skins)
- 1 large or 2 smaller spring onions with chives
- 1/3 cube of halloumi cheese (or any other cheese you have and want to use - approx. 70g)
- 1/2 cube of feta cheese
- fresh dill to serve
- 4 eggs
- 50ml whipping cream
- 100 ml of milk
- 1 teaspoon of fresh thyme leaves / 1/2 teaspoon of dried thyme
- 1/3 teaspoon of granulated garlic
- 1/3 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon of pepper
- 2 pinches of smoked sweet paprika / sweet paprika
Method:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz