Jeśli marzycie o małym pogodowym wytchnieniu, zapraszam dziś na wycieczkę ku północy do Danii, gdzie w upalne dni serwowany jest niosący słodkie ukojenie Koldskål.
To tradycyjny chłodnik na maślance, podawany z owocami i kruchymi cytrynowo-kardamonowymi ciasteczkami, bez którego duńczycy nie wyobrażają sobie lata i najczęściej serwują go w formie deseru lub na kolację:)
Lekki, słodki, z delikatną cytrynowo-waniliową nutą chłodnik idealnie sprawdza się w upalne popołudnia ale w swojej słodkiej wersji z pewnością nie jednemu przypadnie do gustu na letnie śniadanie.
Do maślankowej schłodzonej zupy świetnie pasują sezonowe owoce, które rozjaśniają jej smak i dodają pysznej soczystości, a do tego kilka pokruszonych ciasteczek, dodających przyjemnie chrupiącego akcentu.
Ja wykorzystałam tutaj kruszonkę, która została mi po jakimś wypieku - pysznie się sprawdziła, ale sprawdzą się też tutaj kruche maslane ciasteczka, granola, biszkopty, czy tradycyjnie podawane do chłodnika ciasteczka Kammerjun.
Niezależnie od tego jakie wybierzecie dodatki, z pewnością Koldskål rozpieści Wasze rozgrzane podniebienia i przyniesie mnóstwo pysznej ochłody ♥
To tradycyjny chłodnik na maślance, podawany z owocami i kruchymi cytrynowo-kardamonowymi ciasteczkami, bez którego duńczycy nie wyobrażają sobie lata i najczęściej serwują go w formie deseru lub na kolację:)
Lekki, słodki, z delikatną cytrynowo-waniliową nutą chłodnik idealnie sprawdza się w upalne popołudnia ale w swojej słodkiej wersji z pewnością nie jednemu przypadnie do gustu na letnie śniadanie.
Do maślankowej schłodzonej zupy świetnie pasują sezonowe owoce, które rozjaśniają jej smak i dodają pysznej soczystości, a do tego kilka pokruszonych ciasteczek, dodających przyjemnie chrupiącego akcentu.
Ja wykorzystałam tutaj kruszonkę, która została mi po jakimś wypieku - pysznie się sprawdziła, ale sprawdzą się też tutaj kruche maslane ciasteczka, granola, biszkopty, czy tradycyjnie podawane do chłodnika ciasteczka Kammerjun.
Niezależnie od tego jakie wybierzecie dodatki, z pewnością Koldskål rozpieści Wasze rozgrzane podniebienia i przyniesie mnóstwo pysznej ochłody ♥
Koldskål
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 500ml maslanki
- 250ml jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z 1/3 cytryny
- 1 łyżki soku z cytryny
- ulubione owoce jagodowe (truskawki, borówki, maliny, jeżyny itp)
- kruche maślane ciasteczka / kruszonka
Sposób przyrządzenia:
1. Żółtka ubij z cukrem nad miską ze wrzątkiem do momentu utrzymania jasnej i puszystej masy.
2. Do masy dodaj maślankę, jogurt, wanilię i sok z cytryny - dokładnie wymieszaj.
3. Odstaw do lodówki na min. 2h
4. Podawaj z owocami, skórką z cytryny i pokruszonymi ciasteczkami.
Smacznego!
Koldskål - danish buttermilk cold soup
Ingredients:
- 2 egg yolks
- 3 tablespoons of powdered sugar
- 500ml buttermilk
- 250 ml of Greek yogurt
- 1 teaspoon of vanilla extract
- grated zest of 1/3 lemon
- 1 tablespoon of lemon juice
- favorite berries (strawberries, blueberries, raspberries, blackberries, etc.)
- shortcrust butter cookies / crumble
Method:
1. Whisk the egg yolks with sugar over a bowl of boiling water until the mixture is light and fluffy.
2. Add buttermilk, yogurt, vanilla and lemon juice to the mixture - mix thoroughly.
3. Set aside in the fridge for at least 2 hours
4. Serve with berries, lemon zest and crushed cookies / crumble.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz