środa, 23 października 2024

Z ŁĄKI NA TALERZ: Marynowana jarzębina

Ten rok nie obfitował w dzikie przepisy, ani też w dzikie wyprawy i długie przebywanie w naturze.
Na szczęście udało mi się nazbierać we wrześniu jarzębiny, która czerwieniła się przez całe lato i ostatnio w końcu znalazłam czas, żeby się nią zająć :)
Na blogu znajdziecie już te piękne czerwone korale w pomarańczowym dżemie z cynamonem, który skradł niejedno podniebienie, w jesiennych muffinkach dyniowo-śliwkowych oraz w jarzębinowym chutney'u, który dodaje sznytu jesiennym wytrawnym daniom.
Dziś w roli głównej marynowane owoce jarzębiny, które mogą urozmaicić niejedno danie, dodając wytrawnej słodko-cierpkiej nuty :)
Leśne a'la kapary w kolorze słońca tuż przed spadnięciem za jesienny horyzont.
Słodko-kwaśna zalewa opływa charakterystyczną w smaku jarzębinę, nadając jej łagodności i świeżości, wybijając owocowe nuty, które wspaniale będą się komponować z deską serów, ciepłymi śniadaniami, czy pieczonym mięsem.
Jeśli lubicie dzikie eksperymenty, to jarzębinowe korale wciąż czerwienią się na drzewach, a ich zmarszczone owoce ciągle nadają się do zbioru.
Pamiętajcie tylko koniecznie o przemrożeniu jarzębiny przed użyciem, dzięki temu straci swoja goryczkę.























Marynowana jarzębina
Potrzebujesz:

  • 150g mrożonych owoców jarzębiny
  • 100ml wody
  • 75ml octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
Sposób przyrządzenia:
1. Owoce jarzębuiny przełóż do rondelka i dodaj wszystkie pozostałe składniki.
2. Podgrzewaj całość na małym ogniu i gdy zacznie się gotować, gotuj przez 5min.
3. Przełóż całość do wyparzonego słoiczka, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
4. Przed podaniem, przechowuj w lodówce przez tydzień lub w chłodnym, zaciemnionym miejscu do roku.

Smacznego!







































Pickled rowan berries
Ingredients:
  • 150g frozen rowan berries
  • 100ml water
  • 75ml vinegar
  • 1 teaspoon salt
  • 1 tablespoon sugar
Method:
1. Place rowan berries in a saucepan and add all the remaining ingredients.
2. Heat everything on low heat and when it starts to boil, cook for 5 minutes.
3. Transfer everything to a sterilized jar, close tightly and leave upside down to cool.
4. Before serving, store in the refrigerator for a week or in a cool, dark place for up to a year.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...