sobota, 23 listopada 2024

Listopadowe spaghetti z karmelizowaną cebulą

Zerkam przez okno, a słońce już chowa się za wierzchołki drzew.
Zegarek wskazuje jeszcze 3 minuty do końca gotowania makaronu, więc zbieram wszystkie przydatne rzeczy, układam aranżację do zdjęcia, a potem cykam już w niemal zaciemnionej kuchni...dlatego zdjęcia nie oddają dokładnego koloru tego pysznego spaghetti z karmelizowaną cebulą, który jest bohaterem dzisiejszego wpisu.
Tak to już jest w jesienno-zimowym sezonie, że zazwyczaj ścigam się z dziennym światłem jeśli chodzi o fotografowanie ;)
Wracając jednak do spaghetti, to jest zdecydowanie cieplejsze kolorze, dzięki karmelizowanej cebulce i bogatej paprykowej nucie w tle.
Całość rozgrzewa wnętrze i przyjemnie rozpieszcza podniebienie suszonymi pomidorami, odrobiną miodu i mleczkiem kokosowym, które nadaje kremowości daniu.
Jeszcze tylko rzut świeżości w postaci garści szpinaku i natki pietruszki i można nawijać na widelec to rozgrzewające niebo sprężystych makaronowych nitek :)







































Spaghetti z karmelizowaną cebulą
Potrzebujesz:
  • 4 średnie cebule
  • 1 główka czosnku
  • 8 suszonych pomidorów z oleju
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 150ml mleczka kokosowego
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300-400g ulubionego makaronu
Sposób przyrządzenia:
1. Cebule obierz i pokrój w półplasterki, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
2. Dodaj pokrojone suszone pomidory, mielone papryki, sól, pieprz i olej z suszonych pomidorów - wymieszaj całość.
3. Odetnij czubek z główki czosnku i przełóż główkę do cebuli.
4. Przykryj naczynie z cebulą folią aluminiową i piecz przez 45min w 190*C.
5. Do upieczonej cebuli wyciśnij z łupin upieczony czosnek, dodaj mleczko kokosowe, pokrojony szpinak i natkę pietruszki, miód i sok z cytryny - dokładnie wymieszaj.
6. Wsyp do całości ugotowany, gorący makaron i połącz z dodatkami.

Smacznego!







































Spaghetti with caramelized onions
Ingredients:
  • 4 medium onions
  • 1 head of garlic
  • 8 sun-dried tomatoes in oil
  • 3 tablespoons of sun-dried tomato oil
  • 1 heaped teaspoon of ground sweet paprika
  • 1/2 teaspoon of hot paprika
  • 3/4 teaspoon of salt
  • 1/3 teaspoon of pepper
  • 150ml coconut milk
  • a handful of fresh spinach leaves
  • 1 tablespoon of chopped parsley
  • 1/2 teaspoon of honey
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 300-400g of your favorite pasta
Method:
1. Peel the onions and cut into half-slices, then place in an ovenproof dish.
2. Add the chopped sun-dried tomatoes, ground paprikas, salt, pepper and sun-dried tomato oil - mix everything together. 
3. Cut the top off the garlic bulb and place the bulb in the onions.
4. Cover the dish with aluminum foil and bake for 45 minutes at 190*C.
5. Squeeze out the garlic cloves from its skin into the baked onion, add coconut milk, chopped spinach and parsley, honey and lemon juice - mix thoroughly.
6. Put the cooked, hot pasta into the onion sauce and combine.

Enojy!














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...