sobota, 5 kwietnia 2025

Wielkanocne rożki z pastą jajeczną na ostro

Wiosna w końcu nadeszła i dzieli nas już tylko maleńka chwila od wielkiego festiwalu młodych listków i pierwszych nowalijek.
Tymczasem na kuchennym blacie złocą się maślane rożki podszywające się pod młode marcheweczki :)
Chrupiące, urocze, o pachnącej świeżością natce i kremowym wnętrzu skrywającym pikantną niespodziankę.
W podstawie nadzienia jest kremowa pasta jajeczna pełna ziół z dodatkiem papryczki jalapeno, która wyśmienicie komponuje się tak z jajkami, jak i z majonezowo-śmietanowymi dodatkami, które łagodzą i balansują pikantność papryczki.
Takie wypieki w kształcie rożków i wystylizowane na marchewki krążą w sieci już od dłuższego czasu.
Już dawno się do nich szykowałam ale wciąż nie miałam metalowych foremek do ich formowania, jednak tym razem zakasałam rękawy i zwinęłam foremki z papieru do pieczenia (możecie spiąć je zszywaczem lub mocno złożyć brzegi, żeby kształt się trzymał - nie używajcie do tego kleju!), wyrównując brzegi tak, by mogły stać pionowo w piekarniku.
Zatem jeśli Was również powstrzymuje brak foremek, już wiecie jak sobie z tym poradzić, a efekt jest niemal taki sam :)
Złote, maślane rożki wypełnione kremową pastą jajeczną to pyszna przekąska pełna tekstur i smaku, która zmienia się w uroczą marchewkę, gdy tylko wybijecie w nadzienie łodyżkę natki pietruszki :)
To idealna przekąska lub przystawka na wielkanocny stół, gdzie w pewnością zachwycie niejednego smakosza nie tylko połączeniem smaków ale i wyglądem, który doda wśród półmisków moc wiosenności :)
Kto już planuje wielkanocne menu?




Rożki z pastą jajeczną na ostro
Potrzebujesz:

  • 5 jajek ugotowanych na trwardo
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 6 plasterków jalapeno z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pieetruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1/4 słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
Do tego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • liście natki pietruszki na łodyżkach
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotowane jajka i jalapeno bardzo drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i przełóż do miski.
2. Dodaj zioła i przyprawy oraz majonez ze śmietaną i wymieszaj do jednolitej konsystencji.
3. Dopraw do smaku solą i pieprzem (możesz też dolać trochę zalewy z jalapeno dla podbicia smaku).
4. Nadziewaj upieczone rożku i ozdabiaj łodyżkami natki pietruszki, imitując nać marchewki.

Rożki:
1. Ciasto francuskie potnij wzdłuż krótszego boku na paski szerokości ok. 1cm.
2. Owijaj paski wokół foremek do rożków lub uformuj rożki z papieru do pieczenia i na nich owijaj ciasto.
3. Piecz 20min w 200*C.
4. Gotowe rożki odstaw do wystudzenia i delikatnie usuń papier. Nadziewaj ciasto farszem.

Smacznego!




Spicy egg paste cones
Ingredients:
  • 5 hard-boiled eggs
  • 1 tablespoon mayonnaise
  • 1 tablespoon 18% cream
  • 6 slices of jalapeno with marinade
  • 1 clove of garlic
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • 1 tablespoon chopped chives
  • 1/4 sweet pepper
  • salt and pepper to taste
Add to this
  • 1 package of puff pastry
  • parsley leaves on stalks
Method:
1. Finely chop the boiled eggs and jalapeno, press the garlic through a press and place in a bowl.
2. Add herbs and spices and mayonnaise with cream and mix until smooth.
3. Season with salt and pepper (you can also add a little jalapeno marinade to enhance the flavor).
4. Fill the baked cones and decorate with parsley stalks, imitating carrot tops.

Cones:
1. Cut the puff pastry along the shorter side into strips about 1 cm wide.
2. Wrap the strips around the cones molds or form cones from baking paper and wrap the dough on them.
3. Bake for 20 minutes at 200*C.
4. Set the finished cones aside to cool and carefully remove the paper. Fill the pastry with the filling.

Enjoy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...