Ostanio Kwiecień rozpieszcza ciepłem, zagęszczajacym się z dnia na dzień woalem młodych, zielonych listków, łaskoczącym w policzki słońcem i tym napiękniejszym, charakterystycznym zapachem powietrza po deszczu.
Wiosna w pełni!
Zebrałam wszyskie te wiosenne wspaniałości i wymieszałam z zielonym groszkiem, doprawiając całość chrzanem i śmietaną, która nadaje lekkiej kremowości.
Zawinęłam wszystko w maślane ciasto francuskie przełożone plasterkami podwędznej szynki (choć cienkie plasterki boczku też świetnie by tu pasowały) i tak powstała pyszna, wiosenna przekąska pełna wytrawności przetrąconej słodyczą groszku.
Chrupiąca z wierzchu, wypełniona po brzegi bogatym i jednocześnie lekkim smakiem - wiosenna rolada ułożona w aromatyczny wianek, który świetnie wpisuje się również w wielkanocny klimat :)
Podałam do tego wiosennego wypieku niezawodny Polski Sos Wielkanocny, który co roku wiedzie prym w tym świątecznym sezonie ale sos chrzanowy z jabłkiem lub klasyczny czosnkowy, czy nawet jogurt fantastycznie się tu sprawdzą, chociaż ta przekąska sama w sobie jest wyrazista i wybornie smakuje nawet bez dodatków.
Proste, szybkie i naprawdę pysznie zaskakujące!
Jeżeli szukacie jeszcze jakiegoś pomysłu na wielkanocny stół albo po prostu czegoś innego niż zawsze, by rozpieścić swoje podniebienia, to ten wiosenny wianek z szynką i zielonym groszkiem będzie świetnym wyborem :)
Potrzebujesz:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 6-8 plastrów wędzonej szynki / boczku
- odrobina mleka do posmarowania ciasta
- 250-300g mrożonego lub świeżego zielonego groszku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka chrzanu
- 2 szczypty soli do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 pack of puff pastry
- 6-8 slices of smoked ham/bacon
- a little milk to spread on the pastry
- 250-300g frozen or fresh green peas
- 2 tablespoons 18% cream
- 1 tablespoon horseradish
- 2 pinches of salt to taste
- 1 clove of garlic
Pyszna propozycja ❤️
OdpowiedzUsuńdziękuję i serdecznie polecam! :D
Usuń