piątek, 18 kwietnia 2025

Wiosenny wianek z szynką i zielonym groszkiem

Ostanio Kwiecień rozpieszcza ciepłem, zagęszczajacym się z dnia na dzień woalem młodych, zielonych listków, łaskoczącym w policzki słońcem i tym napiękniejszym, charakterystycznym zapachem powietrza po deszczu.
Wiosna w pełni!
Zebrałam wszyskie te wiosenne wspaniałości i wymieszałam z zielonym groszkiem, doprawiając całość chrzanem i śmietaną, która nadaje lekkiej kremowości.
Zawinęłam wszystko w maślane ciasto francuskie przełożone plasterkami podwędznej szynki (choć cienkie plasterki boczku też świetnie by tu pasowały) i tak powstała pyszna, wiosenna przekąska pełna wytrawności przetrąconej słodyczą groszku.
Chrupiąca z wierzchu, wypełniona po brzegi bogatym i jednocześnie lekkim smakiem - wiosenna rolada ułożona w aromatyczny wianek, który świetnie wpisuje się również w wielkanocny klimat :)
Podałam do tego wiosennego wypieku niezawodny Polski Sos Wielkanocny, który co roku wiedzie prym w tym świątecznym sezonie ale sos chrzanowy z jabłkiem lub klasyczny czosnkowy, czy nawet jogurt fantastycznie się tu sprawdzą, chociaż ta przekąska sama w sobie jest wyrazista i wybornie smakuje nawet bez dodatków.
Proste, szybkie i naprawdę pysznie zaskakujące!
Jeżeli szukacie jeszcze jakiegoś pomysłu na wielkanocny stół albo po prostu czegoś innego niż zawsze, by rozpieścić swoje podniebienia, to ten wiosenny wianek z szynką i zielonym groszkiem będzie świetnym wyborem :)








































Wianek z szynką i zielonym groszkiem
Potrzebujesz:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6-8 plastrów wędzonej szynki / boczku
  • odrobina mleka do posmarowania ciasta
Nadzienie
  • 250-300g mrożonego lub świeżego zielonego groszku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 szczypty soli do smaku
  • 1 ząbek czosnku
Sposób przyrządzenia:
1. Rozmrozić groszek i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków na mniejsze kawałki.
2. Wymieszaj groszek ze śmietaną, chrzanem, solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
3. Na cieście francuskim ułóż plasterki szynki i równomiernie rozłóż na wierzchu masę groszkową.
4. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokruj na plasterki tak, aby nie przeciąć jej drugiego brzegu do końca.
5. Uformuj roladę w kształt wieńca, posmaruj mlekiem.
6. Piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut.

Smacznego!









































Ham and green pea wreath
Ingredients:
  • 1 pack of puff pastry
  • 6-8 slices of smoked ham/bacon
  • a little milk to spread on the pastry
Filling
  • 250-300g frozen or fresh green peas
  • 2 tablespoons 18% cream
  • 1 tablespoon horseradish
  • 2 pinches of salt to taste
  • 1 clove of garlic
Method:
1. Defrost the peas and mash them with a potato masher into smaller pieces.
2. Mix the peas with the cream, horseradish, salt and garlic pressed through a press.
3. Place the ham slices on the puff pastry and evenly spread the pea mass on top.
4. Roll the pastry into a roll along the longer side and cut into slices so as not to cut the other side all the way through.
5. Form the roll into a wreath shape, brush with milk. 
6. Bake at 200°C for 20 minutes.

Enjoy!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...