Właśnie się zorientowałam, że w tym roku mija dokładnie 10 lat odkąd nadaję do Was z Kuchni w Słońcu!
Od momentu, kiedy pojawił się tu pierwszy wpis, a był to Luty 2015r. zmieniło się bardzo wiele, jak nazwa bloga, którą nieco zmodyfikowałam do krótszej, zmieniała się kuchnia, w której tworzyłam, a na końcu to ja zmieniłam kuchnię, wyprowadzając się z rodzinnego domu.
Jednak pomimo tej dekady moja miłość do każdego etapu gotowania i kolekcjonowania naczyń pozostała niezmienna i z czasem bardzo pomogła mi otworzyć się na zmiany, na próbowanie nowych rzeczy, nie tylko w kuchni ale też na wyrażanie siebie poprzez gotowanie i stylizowanie zdjęć, zapraszając do tego moją wrażliwość i artystyczną stronę, które mogą się tu wyszaleć :)
Jestem z siebie bardzo dumna ♥
Jako prawdziwa jesieniara uznałam, że Październik będzie wspaniałym miesiącem na celebrację dziesięciolecia Kuchni w słońcu, dlatego zapraszam na urodzinowy sernik dyniowy z jogurtowo-czekoladową polewą!
Niezwykle puszysty, lekki, bardzo prosty i bezglutenowy!
Podczas pieczenia sernik bardzo wyrasta, by zaraz po wyjęciu z piekarnika opaść, wierzch ciemnieje i może popękać ale właśnie tak ma być :)
Tu przeplata się przytulność jesiennych smaków w cieple cynamonu, imbiru i pieczonej dyni, która sprawia, że sernik jest bardzo delikatny i idealnie wilgotny.
Dyniowy sernik w kolorze jesiennych liści i lekka polewa jogurtowa z białą czekoladą, która okrywa jego wierzch, niczym poranna mgła i dodaje jeszcze więcej słodkiej aksamitności.
Całość zwieńczona koroną z chrupiących pestek dyni, kwaśnych korali świeżej żurawiny i malin, które wspaniale rozjaśniają lekko korzenny smak sernika swoją owocowością.
To ciepła złota jesień w każdym kęsie, którą możecie się wypełnić po same kąciki ust, nawet gdy za oknem szara i wietrzna plucha.
Dziękuję za Waszą obecność i aktywność nawet w cichsze okresy na blogu ♥
Mam nadzieję dalej rozpieszczać Wasze podniebienia w rytm pór roku, a tymczasem zapraszam do stołu! :)
- 800g serka kremowego typu Philadelphia lub twarogu śmietankowego z wiaderka
- 250g puree z pieczonej dyni (np. z tego przepisu)
- 3/4 szklanki mąki
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- pestki dyni, maliny, suszona lawenda do dekoracji (opcjonalnie)
- 50g białej czekolady
- 2 łyżki greckiego jogurtu naturalnego
1. Utrzyj w misce twarożek z puree dyniowym, cukrem, solą, przyprawami i mąką ziemniaczaną na gładko.
1. Czekoladę białą rozpuść w kąpieli wodnej.
- 800g Philadelphia cream cheese
- 250g pumpkin puree (e.g., from this recipe)
- 3/4 cup flour
- 2 pinches salt
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon ground ginger
- 1/2 teaspoon turmeric
- 2 tablespoons potato starch
- 3 eggs
- Pumpkin seeds, raspberries, dried lavender for garnish (optional)
- 50g white chocolate
- 2 tablespoons plain Greek yogurt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz