poniedziałek, 20 października 2025

Najlepszy sernik dyniowy na 10 urodziny bloga

Właśnie się zorientowałam, że w tym roku mija dokładnie 10 lat odkąd nadaję do Was z Kuchni w Słońcu!
Od momentu, kiedy pojawił się tu pierwszy wpis, a był to Luty 2015r. zmieniło się bardzo wiele, jak nazwa bloga, którą nieco zmodyfikowałam do krótszej, zmieniała się kuchnia, w której tworzyłam, a na końcu to ja zmieniłam kuchnię, wyprowadzając się z rodzinnego domu.
Jednak pomimo tej dekady moja miłość do każdego etapu gotowania i kolekcjonowania naczyń pozostała niezmienna i z czasem bardzo pomogła mi otworzyć się na zmiany, na próbowanie nowych rzeczy, nie tylko w kuchni ale też na wyrażanie siebie poprzez gotowanie i stylizowanie zdjęć, zapraszając do tego moją wrażliwość i artystyczną stronę, które mogą się tu wyszaleć :)
Jestem z siebie bardzo dumna ♥
Jako prawdziwa jesieniara uznałam, że Październik będzie wspaniałym miesiącem na celebrację dziesięciolecia Kuchni w słońcu, dlatego zapraszam na urodzinowy sernik dyniowy z jogurtowo-czekoladową polewą! 
Niezwykle puszysty, lekki, bardzo prosty i bezglutenowy!
Podczas pieczenia sernik bardzo wyrasta, by zaraz po wyjęciu z piekarnika opaść, wierzch ciemnieje i może popękać ale właśnie tak ma być :)
Tu przeplata się przytulność jesiennych smaków w cieple cynamonu, imbiru i pieczonej dyni, która sprawia, że sernik jest bardzo delikatny i idealnie wilgotny.
Dyniowy sernik w kolorze jesiennych liści i lekka polewa jogurtowa z białą czekoladą, która okrywa jego wierzch, niczym poranna mgła i dodaje jeszcze więcej słodkiej aksamitności.
Całość zwieńczona koroną z chrupiących pestek dyni, kwaśnych korali świeżej żurawiny i malin, które wspaniale rozjaśniają lekko korzenny smak sernika swoją owocowością.
To ciepła złota jesień w każdym kęsie, którą możecie się wypełnić po same kąciki ust, nawet gdy za oknem szara i wietrzna plucha.
Dziękuję za Waszą obecność i aktywność nawet w cichsze okresy na blogu ♥
Mam nadzieję dalej rozpieszczać Wasze podniebienia w rytm pór roku, a tymczasem zapraszam do stołu! :)



Najlepszy sernik dyniowy z polewą jogurtową (bez glutenu)
Potrzebujesz:
  • 800g serka kremowego typu Philadelphia lub twarogu śmietankowego z wiaderka
  • 250g puree z pieczonej dyni (np. z tego przepisu)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • pestki dyni, maliny, suszona lawenda do dekoracji (opcjonalnie)
Polewa:
  • 50g białej czekolady
  • 2 łyżki greckiego jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
1. Utrzyj w misce twarożek z puree dyniowym, cukrem, solą, przyprawami i mąką ziemniaczaną na gładko.
2. Do utartej masy serowej dodawaj jajka jedno po drugim i miksuj na gładko, aż masa się lekko napowietrzy.
3. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 45min w 180*C.
4. Upieczony i ostudzony sernik polej polewą i ozdabiaj według uznania.
5. Najlepszy jest po schłodzeniu w lodówce 2-3h (najlepiej całą noc).

Polewa:
1. Czekoladę białą rozpuść w kąpieli wodnej.
2. Roztopioną czekoladę połącz partiami z jogurtem greckim na jednolitą masę.

Smacznego!



The Best Pumpkin Cheesecake with yoghurt frosting (Gluten-Free)
Ingredients:
  • 800g Philadelphia cream cheese 
  • 250g pumpkin puree (e.g., from this recipe)
  • 3/4 cup flour
  • 2 pinches salt
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1/2 teaspoon ground ginger
  • 1/2 teaspoon turmeric
  • 2 tablespoons potato starch
  • 3 eggs
  • Pumpkin seeds, raspberries, dried lavender for garnish (optional)
Glaze:
  • 50g white chocolate
  • 2 tablespoons plain Greek yogurt
Method:
1. In a bowl, cream the cottage cheese with the pumpkin puree, sugar, salt, spices, and potato starch until smooth.
2. Add the eggs one at a time to the creamed cheese mixture and mix until slightly aerated. 3. Pour the mixture into a baking pan lined with parchment paper and bake for 45 minutes at 180°C (350°F).
4. Drizzle the baked and cooled cheesecake with the glaze and decorate as desired.
5. It is best after chilling in the refrigerator for 2-3 hours (preferably overnight).

Glaze:
1. Melt the white chocolate in a double boiler.
2. Combine the melted chocolate with the Greek yogurt in batches until smooth.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...