niedziela, 16 listopada 2025

Listopadowa sałatka z surowego brokułu z żurawiną

Sałatki z gotowanym brokułem to już znana i dość popularna opcja na podanie tego warzywa ale czy próbowaliście już kiedyś surowego brokułu?
Jeśli tak, to już wiecie, jaka to pyszna jest podróż przez świeżość, chrupkość i lekką słodycz łodyżek, a jeśli nie, to to jest świetne miejsce, żeby się o tym przekonać i być może zakochać w tej brokułowej wersji! :)
Surowy brokuł zawiera 10 razy więcej Sulforafanu niż brokuł gotowany.
To związek, który poprawia funkcjonowania ludzkich białek, które powstrzymują rozwój komórek nowotworowych, a przy tym wzmacnia tętnice, reguluje ciśnienie krwi oraz stany zapalne w organizmie.
Zapraszam Was dzisiaj na Listopadową sałatkę z surowego brokułu pełną chrupkości skąpanej w kremowym sosie.
Poza zielonymi różyczkami są tu jeszcze piórka czerwonej cebuli, rubinowe diamenciki z pestek granatu, który przeciwdziała starzeniu się i suszonej żurawiny wzmacniającej więzi i radość oraz dodający ziemistości prażony słonecznik.
Przejdźmy teraz do kremowej sekcji, gdzie prym w składnikach wiedzie dojrzałe awokado, a w zwieńczeniu niezwykle aromatyczny sos jogurtowo-majonezowy, który wynosi tę sałatkę w przestworza czystej pyszności.
Każda łyżka tej sałatki to witalność, moc i cała feeria tekstur podbita słodkim kontrastem płynącym z maleńkich owoców, których trzeba nam w listopadzie i zimą w podwójnej dawce :)


Listopadowa sałatka z surowego brokułu z żurawiną
Potrzebujesz:

  • 1 średni brokuł
  • 1/2 czerwonej cebuli lub 1 szalotka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki prażonego słonecznika
  • 2 łyżki pestek granatu
  • 1 łyżka posiekanej suszonej żurawiny
  • natka pietruszki (opcjonalnie ale myślę, że zrobi tu pyszne zamieszanie)
Dressing:
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka syropu klonowego / 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Brokuła umyj i podziej na cząstki wielkości kęsa - umieść w misce.
2. Cebulę pokrój w cienkie piórka i dodaj do brokułu.
3. Awokado pokrój w kostkę i razem z posiekaną żurawiną i pestkami granatu oraz prażonym słonecznikiem dodaj do miski z warzywami.
4. Całość zalej kremowym sosem i posyp natką pietruszki, jeśli chcesz - wymieszaj i podawaj.

Sos:
1. Połącz wszystkie składniki na jednolity sos.

Smacznego!



November Raw Broccoli and cranberries Salad 
Ingredients:
  • 1 medium head of broccoli
  • 1/2 red onion or 1 shallot
  • 1 ripe avocado
  • 3 tablespoons toasted sunflower seeds
  • 2 tablespoons pomegranate seeds
  • 1 tablespoon chopped dried cranberries
  • flat parsley (optional, but I think it will make a delicious splash)
Dressing:
  • 1/2 cup plain yogurt
  • 1 heaping tablespoon mayonnaise
  • 2 tablespoons apple cider vinegar
  • 1 tablespoon maple syrup / 1 teaspoon honey
  • 1/2 teaspoon dried garlic
  • 1/3 teaspoon sweet smoked paprika
  • salt and pepper to taste
Method:
1. Wash the broccoli and cut it into bite-sized pieces - place in a bowl.
2. Thinly slice the onion and add to the broccoli. 
3. Dice the avocado and add it to the bowl with the vegetables along with the chopped cranberries, pomegranate seeds, and roasted sunflower seeds.
4. Pour the creamy sauce over the avocado and sprinkle with parsley, if desired – mix and serve.

Dressing:
1. Combine all ingredients until smooth.

Enjoy!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...