Listopad rozgościł się u nas na dobre z toną złotych liści powiewających na brzozach na tle ciemnoszarych chmur rozświetlanych czasem ostrym, jesiennym słońcem.
Chmury szybują po niebie zraszając od czasu do czasu okolicę rzęsistym deszczem lub mżawką, ciągnąc za sobą woale z mgły.
Zatapiam się w tym szaro-żółtym miesiącu, rozgniatając mocno dojrzałe banany, łącząc je z mąką migdałową i złotym miodem.
Za kilka chwil ta mieszanka zmieni się w pyszne, ciężkie ciasto bananowe, które podane z kleksem jogurtu naturalnego staje się naprawdę niezwykłym, późnojesiennym deserem.
Idealnie wilgotne, mocno bananowe i w niczym nie przypominające puszystych bananowych chlebków, a jednak ciężko poprzestać na jednym kawałku :)
Chmury szybują po niebie zraszając od czasu do czasu okolicę rzęsistym deszczem lub mżawką, ciągnąc za sobą woale z mgły.
Zatapiam się w tym szaro-żółtym miesiącu, rozgniatając mocno dojrzałe banany, łącząc je z mąką migdałową i złotym miodem.
Za kilka chwil ta mieszanka zmieni się w pyszne, ciężkie ciasto bananowe, które podane z kleksem jogurtu naturalnego staje się naprawdę niezwykłym, późnojesiennym deserem.
Idealnie wilgotne, mocno bananowe i w niczym nie przypominające puszystych bananowych chlebków, a jednak ciężko poprzestać na jednym kawałku :)
Dodatkowo, jeśli chcecie zamienić to ciasto w bezglutenowe, po prostu pomińcie dodatek mąki pszennej - ciasto wyjdzie tak samo dobre lecz nieco bardziej zbite i kruche.
Idealne z filiżanką gorącej kawy, która moim zdaniem jeszcze lepiej podbija słodki, ziemisty smak ciasta.
Bardzo proste, przepyszne i zaskakujące już od pierwszego kęsa, który rysuje na buzi uśmiech listopadowy uśmiech przyjemności.
Chodźcie na kawałek!
Idealne z filiżanką gorącej kawy, która moim zdaniem jeszcze lepiej podbija słodki, ziemisty smak ciasta.
Bardzo proste, przepyszne i zaskakujące już od pierwszego kęsa, który rysuje na buzi uśmiech listopadowy uśmiech przyjemności.
Chodźcie na kawałek!
Migdałowe ciasto bananowe z miodem
Potrzebujesz:
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 50ml oleju
- 250g mąki migdałowej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 100g jogurtu naturalnego
- 100g łagodnego miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka syropu klonowego do posmarowania (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. W misce utrzyj 2 banany z jajkami, miodem i jogurtem naturalnym na jednolitą masę.
2. Dodaj mąkę migdałową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, wanilię i olej i mieszaj do całkowitego połączenia.
3. Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie.
4. Pokrój w plasterki pozostałego banana i ułóż na wierzchu ciasta.
5. Piecz w 180*C przez 45min lub do suchego patyczka.
6. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmij z formy i posmaruj syropem klonowym z wierzchu i odstaw do wystudzenia.
Smacznego!
Almond Banana Cake with Honey
Ingredients:
- 3 ripe bananas
- 2 eggs
- 50ml oil
- 250g almond flour
- 3 tablespoons wheat flour
- 1.5 teaspoons baking powder
- 3/4 teaspoon ground cinnamon
- 100g plain yogurt
- 100g mild honey
- 1 teaspoon vanilla extract (optional)
- 1 tablespoon maple syrup for brushing (optional)
Method:
1. In a bowl, mash 2 bananas with the eggs, honey, and plain yogurt until smooth.
2. Add the almond flour, all-purpose flour, baking powder, vanilla, and oil and mix until thoroughly combined.
3. Transfer the mixture to a baking pan lined with baking paper and spread evenly.
4. Slice the remaining banana and arrange on top of the cake.
5. Bake at 180°C (350°F) for 45 minutes or until a toothpick inserted into the cake comes out clean.
6. Brush the top of the cake with maple syrup while it's still warm, release the cale from the tin and set aside to cool.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz