Dawniej wychodziło się przed dom lub szło do pobliskiego lasu i wracało z naręczem pysznej i zdrowej dzikiej zieleniny, która dziś często postrzegana jest po prostu jako chwasty.
I pomimo tego, że może już nie ma tych wielkich, dzikich łąk (no....może gdzieś głęboko w Bieszczadach ;)), to wciąż blisko nas rosną dzikie zioła, o których nie pamiętamy, a które mogą wnieść do naszego kulinarnego życia nowe smaki i aromaty.
Dziś racucho- placuszki wypełnione po brzegi rosnącymi w mojej okolicy ( i Waszej z pewnością też! ;)) jadalnymi 'chwastami'.
Całość zainspirowana przepisem z Kuchni Słowian, Państwa Lis, a w środku pokrzywa, aromatyczny czosnaczek i radosne płatki mniszka lekarskiego.
Do chwaściaków podałam dip w postaci jogurtu greckiego z odrobiną czosnku i soli.
Wyszło naprawdę bardzo smacznie, lekko dziko i aromatycznie! :D
Spójrzcie czasem pod nogi, spacerując po okolicznych lasach i polach, bo może kryje się tam mnóstwo smaków, którymi możecie urozmaicić takie choćby Chwaściaki ;)
Chwaściaki
Potrzebujesz:
- 200g mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka posiekanych liści pokrzywy
- 1 łyżka posiekanych liści czosnaczku pospolitego
- 2-3 kwiaty mniszka lekarskiego
- olej do smażenia
Dip:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta czosnku granulowanego
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
1. W misce rozmieszaj dokładnie jajko z mlekiem.
2. Dodaj mąkę i sól - mieszaj do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta ( jak na racuchy).
3. Dodaj posiekane liście pokrzywy i czosnaczku oraz płatki oberwane z mniszka - wymieszaj.
4. Smaż na oleju z dwóch stron na złoto.
Dip:
1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Smacznego!
Wild fritters
Ingredients:
- 200g flour
- 1 egg
- 1/2 cup of milk
- pinch of salt
- 1 tablespoon of chopped nettles leaves
- 1 tablespoon of chopped garlic mustard leaves
- 2-3 dandelion flowers
- oil for frying
Dip:
- 3 tablespoons of Greek yogurt
- a pinch garlic powder
- a pinch of salt
Method:
1. Crush an egg into a bowl and mix with the milk thoroughly.
2. Add flour and salt - stir until thick dough.
3. Add chopped leaves of nettles and garlic mustard and petals of dandelion - mix.
4. Fry on oil on both sides until gold.
Dip:
1. Mix all ingredients together.
Enjoy!
W akcji:
Niedoceniane jadalne chwasty :)
OdpowiedzUsuńCzasem warto wrócić do korzeni - dosłownie i w przenośni
jakże smaczne są to powroty! :)
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńdzięki! :)
UsuńNie ma takich łąk? Niemożliwe. ;)
OdpowiedzUsuńW takim razie, wierzę Ci na słowo! :D
Usuń