Zeszłoroczny post z ziemniaczanymi sałatkami na letnie biesiady zaskarbił sobie wiele Waszej aprobaty, dlatego ponawiam pomysł ale tym razem ze smakami babiego lata.
Jest tu trochę więcej ciepłych smaków, co pomoże łagodnie przejść z jednego sezonu w drugi i wypełni wnętrza absolutnie pyszną ziemniaczaną przyjemnością :)
Tym razem w miseczkach znajdziecie wersję kremową z fetą, chrupiącym ogórkiem i cytrynową nutą, jest też ta z podbitym białkiem pod postacią dodatku pieczonej fasoli z awokado, pomidorkami i aromatycznym pesto i jest też niepozorna, pełna prostych i głębokich smaków z ogórkiem kiszonym, chrupiącą papryką i słodkim dressingiem na occie balsamicznym i koncentracie pomidorowym.
Każda ma zupełnie inną głębię smaku i nieco inną teksturę, w których możecie przebierać w zależności od tego na co przyjdzie Wam ochota :)
Ziemniaczana przytulność, chrupiące dodatki i wyraziste dressingi, czyli wszystko, co uwielbiamy w ziemniaczanych sałatkach, no i to, jak łatwo je przygotować!
Takie sałatki również świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.
Pod dachem i na piknikach, które jesienią są równie wspaniałe i szeleszczą pod rozkładanym kocem :)
To jak, którą sałatkę ziemniaczaną wybierasz?
Potrzebujesz:
- ok. 500g ugotowanych ziemniaków
- 1/2 puszki białej fasoli
- 1 łyżka oleju
- sól, słodka papryka i czosnek granulowany do smaku
- 1/2 awokado
- 1 łyżka posiekanej dymki / grubego szczypioru
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki bazyliowego pesto
- garść świeżej rukoli
- 4 suszone pomidory z oleju
1. Ziemniaki pokrój na wielkość kęsa i ułóż na blasze do pieczenia razem z odsączoną fasolą.
4. Upieczone ziemniaki z fasolą przełóż do miski, dodaj pomidory, awokado, posiekaną dymkę i pesto - wymieszaj.
- approx. 500g cooked potatoes
- 1/2 can white beans
- 1 tablespoon oil
- salt, sweet paprika, and granulated garlic to taste
- 1/2 avocado
- 1 tablespoon chopped spring onion/chives
- 10 cherry tomatoes
- 2 tablespoons basil pesto
- a handful of fresh arugula
- 4 sun-dried tomatoes in oil
- ok. 500g ugotowanych ziemniaków
- 2 ogórki gruntowe
- 30g sera feta
- 1-2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżki posiekanej dymki / szczypiorku
- 1/2 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 - 2 łyżki czarnych oliwek
- pieprz i sól do smaku
1. Ugotowane ziemniaki pokrój na wielkość kęsa lub w łódeczki i przełóż do miski.
- approx. 500g cooked potatoes
- 2 pickled cucumbers
- 30g feta cheese
- 1-2 tablespoons mayonnaise
- 1/2 tablespoon chopped spring onion/chives
- 1/2 tablespoon chopped dill
- 1/2 teaspoon grated lemon zest
- 1/2 teaspoon lemon juice
- 1-2 tablespoons black olives
- pepper and salt to taste
- ok. 500g ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka oleju
- 2 kiszone ogórki
- 1/2 czerwonej słodkiej papryki
- 1/2 małej cebuli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 czubata łyżka orzechów włoskich
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
1. Ziemniaki pokrój na wielkość kęsa lub w grubsze plastry, oprósz solą, skrop olejem i piez przez 20min w 180*C.
- approx. 500g cooked potatoes
- 1 tablespoon oil
- 2 pickled cucumbers
- 1/2 red bell pepper
- 1/2 small onion
- 1 tablespoon chopped parsley
- 1 heaping tablespoon walnuts
- 1 heaping teaspoon tomato paste
- 1 tablespoon balsamic vinegar
- 2 teaspoons honey
- 1 tablespoon oil
- salt and pepper to taste
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz