piątek, 9 czerwca 2017

Pesto z natki marchewki

Na straganach młode lato w pełni!
W skrzynkach handlarzy piętrzą się truskawki, botwinka, czasami ostatki rabarbaru, rzodkiewki, młoda marchewka.
Zapach typowy dla lata na rynku, bardzo, bardzo warzywny! :D
Zdarza się, że kiedy kupujemy rzodkiewki, czy marchewkę, sprzedający odrywają natki, a zupełnie niepotrzebnie, bo te marchewkowe, kalafiorowe i rzodkiewkowe zielone końcówki są pełne smaku i witamin :)
Dodatkowo zyskujemy więcej produktu i więcej możliwości jego wykorzystania.
Z natki, na przykład tej marchewkowej, najprościej przyrządzić aromatyczne i pyszne pesto!
Właśnie z tym przybywam dzisiaj i polecam całą kulinarną częścią serca :D
Jest przepyszne!
Uwielbiam rozsmarowywać je na śniadaniowej grzance i zagryzać do jajka na miękko...och! ostatnio rzadko jadam na śniadanie coś innego ;)
Wszystkie składniki z pewnością znajdziecie w kuchennych szafkach, dlatego biegnijcie poszperać w ich poszukiwaniu, obetnijcie marchewkowe liście i przyrządźcie wspaniały dodatek do codziennych dań! :)







































Pesto z natki marchewki:
Potrzebujesz:

  • natkę z pęczka młodej marchewki (ok. 2 szklanek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżkę startego wyrazistego sera np: parmezan/ grana padano (u mnie: długo dojrzewająca Gouda)
  • 8-9 łyżek oleju rzepakowego
  • garść orzechów nerkowca/ migdałów lub pestek dyni
  • sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Natkę marchewki dokładnie umyj i pokrój niedbale na mniejsze części.
2. Wszystkie składniki umieść w blenderze lub moździerzu i blenduj/ ucieraj do momentu osiągnięcia konsystencji pesto.
3. Dopraw solą do smaku.
4. Przechowuj w lodówce.

Smacznego!




























Carrot leaves pesto:
Ingredients:
  •  leaves from a bunch of young carrot  (about 2 glasses)
  • 2 garlic cloves
  • 1 tablespoon of parmesan/ grana padano cheese (I used a long ripening Gouda)
  • 8-9 tablespoons canola oil
  • A handful of cashew nuts / almonds or pumpkin seeds
  • Salt to taste
Method:
1. Wash the carrot leaves thoroughly and slice carelessly into smaller portions.
2. Place all ingredients in a blender or mortar and blush / rub until the consistency of the pesto is reached.
3. Season with salt to taste.
4. Store in a refrigerator.

Enjoy!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...