sobota, 2 października 2021

Z ŁĄKI NA TALERZ: Pomarańczowa konfitura z jarzębiną i cynamonem

Jarzębina co roku urzeka mnie swoimi koralami kontrastującymi z rdzewiejącą zielenią liści.
To jeden z tych subtelnych i pięknych znaków, że oto jesteśmy świadkami kolejnej przemiany pór roku.
W kuchni wykorzystałam ją już kilka razy, np. w tych jesiennych muffinach ale dopiero w tym sezonie zamroziłam ją zaraz po zebraniu.
Dzięki temu jarzębina straciła swój gorzki posmak i roztoczyła leśną owocowość.
Owoce jarzębiny są źródłem witaminy C, tych z grupy B, PP, K i beta-karotenu.
Pomagają w leczeniu chorób nerek i wątroby a do tego zawierają mnóstwo flawonoidów, garbników i antocyjanów - te ostatnie są sprzymierzeńcami naszego wzroku.
Zatem z jarzębiny nie tylko czerwone korale ale i pełne jesiennego aromatu przetwory! :D
A w tym roku obrodziła niesamowicie!
Kusiła mnie swoimi dużymi kiściami za każdym razem gdy ją mijałam i gdy stały się całkiem dojrzałe, zabrałam kilka garści tych pięknotek do kuchni.
Tak powstała konfitura inspirowana najbardziej złotą porą roku, a w niej energetyczne pomarańcze, stonowane jarzębinowe koraliki i otulający ciepłem cynamon.
Co prawda przygotowywanie trzeba rozłożyć na dwa dni ale obiecuję, że efekt końcowy rozłoży Was na łopatki, tak jak mnie samą!
To jeden z najbardziej przytulnych dżemów, jakie powstały w Słonecznej Kuchni w kolorze jesiennego słońca.
Intensywnie owocowy, z cynamonowym tłem, które troskliwie muska podniebienie korzennym ciepłem i z jarzębinowymi drobinkami, które dodają całości leśnej magii i niezwykłego posmaku ♥
Dopóki wdzięczą się jeszcze na drzewach i pochłaniają promienie słońca, jest czas na zebranie tych pysznych i wartościowych owoców jarzębiny z dala od ruchliwych ulic i zapakowanie ich do słoików pod postacią tej pysznej i zniewalającej smakiem konfitury.
Dobrego Października! 

UWAŻAJ!
Jarzębina zawiera toksyczny kwas parasorbinowy, który może wywołać nudności, wymioty, biegunkę. Nie jedz surowej jarzębiny!








































Pomarańczowa konfitura z jarzębiną i cynamonem
Potrzebujesz:

  • 2kg pomarańczy
  • 250g mrożonej jarzębiny
  • 1 laska cynamonu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka agaru
Sposób przyrządzenia:
1. Pomarańcze sparz i dokładnie wyszoruj.
2. Zetrzyj skórkę ze wszystkich pomarańczy i umieść ją w garnku.
3. Wykrój z pomarańczy miąższ tak, aby nie było białych błonek, usuń pestki i dodaj owoce do garnka.
4. Pomarańcze zalej wodą i zasyp cukrem - gotuj na małym ogniu do momentu, aż owoce zaczną robić się szkliste (ok.1,5h).
5. Zdejmij z palnika i odstaw na noc.
6. Na drugi dzień ponownie zagotuj pomarańcze, dodając sok z cytryny, cynamon i jarzębinę - gotuj do momentu, aż jarzębina zacznie lekko pękać.
7. Wyjmij cynamon, dodaj agar i gotuj przez 2min.
8. Gorący dżem przekładaj do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do wystudzenia.

Smacznego!








































Orange jam with rowan berries and cinnamon
Ingredients:
  • 2 kg of oranges
  • 250g of frozen rowan berries
  • 1 stick of cinnamon
  • 1 cup of sugar
  • 1/2 cup of water
  • 1/2 lemon juice
  • 1 teaspoon of agar
Method:
1. Scald the oranges and scrub them thoroughly.
2. Grate the zest of all the oranges and place it in the pot.
3. Cut the orange flesh so that there are no white films, remove the seeds and add the fruit to the pot.
4. Pour the oranges with water and cover with sugar - cook over low heat until the fruit starts to become transparent (about 1.5 hours).
5. Remove from burner and set aside overnight.
6. On the second day, bring the oranges to a boil again, adding lemon juice, cinnamon and mountain ash - cook until the mountain ash starts to crackle slightly.
7. Remove the cinnamon stick, add the agar and cook for 2 minutes.
8. Put hot jam into scalded jars, close tightly and put upside down to cool.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...