poniedziałek, 11 listopada 2019

Z ŁĄKI NA TALERZ: Muffiny z jarzębiną

Chodźmy dziś na spacer do lasu!
W listopadowym lesie wszystko szeleści, skrzypi i trzaska.
Ponad głowami coraz więcej prześwitów i żółto-pomarańczowych liści, na których tle przepięknie wybijają się czerwone kolare jarzębiny.
Ten ulubiony zimowy przysmak ptaków idealnie sprawdzi się w bardzo jesiennych muffinach.
To będzie wspaniały deser leśnej jesieni :)
Wciąż jeszcze jędrne, a pierwsze przymrozki sprawiły, że straciły odrobinę ze swej goryczy; przegotowane z cukrem staną się miękkie.
Jesienna kompozycja w muffince mieszczącej się w dłoni, a w niej dynia, powidła śliwkowe i ożywiające kolor i smak owoce jarzębiny.
To prawdziwa listopadowa uczta w każdym kęsie!
Te małe owoce to bogactwo witamin z grupy B, PP, witaminy C, magnezu, miedzi, wielu dobroczynnych kwasów i flawonoidów.
Jej wytrawny smak z goryczką zniknie po zamrożeniu owoców przez noc.
Warto spróbować i dorzucić kilka czerwonych korali (czerwonych, niczym wino) do muffinek, które zyskają zupełnie nową, jesienną odsłonę! :)
To wspaniały sposób na powrót to dzikiego jedzenia i kosztowania tego, co nie jest tak popularne i dodatkowo zachęca do eksplorowania okolicy w poszukiwaniu pysznych rzeczy :)
A jeśli wolelibyście zapakować trochę jarzębiny do słoików, to przypominam o jarzębinowym dżemie, który jako dodatek do pieczeni sprawdzi się znakomicie! :)
A teraz kawa, jarzębinowa muffinka i listopadowy relaks!

UWAŻAJ!
Jarzębina zawiera toksyczny kwas parasorbinowy, który może wywołać nudności, wymioty, biegunkę. Nie jedz surowej jarzębiny!







































Muffiny z jarzębiną
Potrzebujesz:
  • 1-2 łyżki umytych owoców jarzębiny
  • kilka łyżek wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300g mąki
  • 160g powideł śliwkowych
  • 4 jaja
  • 250g puree z dyni
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier puder do obsypania
Sposób przyrządzenia:
1. Jarzębinę gotuj w kilku łyżkach wody z łyzeczką cukru przez 10-15min - odsącz lub odparuj wodę.
2. Roztop masło i wymieszaj dokładnie z cukrem, puree z dyni, powidłami śliwkowymi i jajkami.
3. Dodaj  mąkę z sodą oczyszczoną i sól - połącz do jednolitej masy.
4. Wmieszaj ugotowaną jarzębinę.
5. Ciastem wypełnij papilotki do muffinek i piecz w 170*C przez 10-13min.
6. Oprósz cukrem pudrem

Smacznego!









































Rowanberry muffins
Ingredients:
  • 1-2 tablespoons of washed rowanberry fruit
  • a few tablespoons of water
  • 1 teaspoon of sugar
  • 300g flour
  • 160g plum jam
  • 4 eggs
  • 250g pumpkin puree
  • 150g butter
  • 100g sugar
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • powdered sugar for strewing
Method:
1. Cook rowan in a few tablespoons of water with a teaspoon of sugar for 10-15min - drain or evaporate the water.
2. Melt the butter and mix thoroughly with sugar, pumpkin puree, plum jam and eggs.
3. Add flour with baking soda and salt - combine to form a homogeneous mass.
4. Stir in cooked rowan.
5. Fill the muffin curlers into the dough and bake at 170*C for 10-13min.
6. Sprinkle with powdered sugar.

Enjoy!












































W akcji: Owoce jesieni Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III

4 komentarze:

  1. Prawdziwie oryginalny i zaskakujący wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  2. Fantastyczne! W tym roku w moich okolicach była bieda, ni owoców jarzębiny ni czeremchy.... Dziękuję za przyłączenie się do akcji i serdecznie pozdrawiam. A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, w tym roku bardzo słabo z dzikimi zbiorami :( ale jarzębiny trochę znalazłam i akurat wystarczyło na muffinki :) Pozdrowienia! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...