Ostatni klucz dzikich ptaków przecina listopadowe niebo nad moją głową.
Wyjątkowo ciepłe dni, jak na ten moment roku, odeszły razem z zeszłym tygodniem.
Na drzewach zostały już tylko pojedyncze liście i wciąż rumiane słońcem jabłka.
Zabrałam kilka najmniejszych jabłuszek do kuchni, by w kilka chwil wypełnić je chrupiącymi migdałami i kremowym kajmakiem, który wyśmienicie komponuje się z tymi jesiennymi owocami.
Ułożyłam nadziane jabłuszka w wysokim naczyniu wyłożonym kruchym ciastem, oprószyłam aromatycznym cynamonem, żeby jeszcze bardziej rozświetlić smaki i przykryłam ciastową kołderką nakrapianą kryształkami cukru.
Tak powstały nadziewane jabłka w cieście pełne troskliwego ciepła jesieni.
To przytulność w każdym kęsie do granic przesycona jabłkową euforią :)
Idealny deser na szare, listopadowe popołudnia i pyszny pomysł na podanie jabłek inaczej, niż w szarlotce ;)
Jabłka w cieście nadziewane kajmakiem
Potrzebujesz:
Ciasto
- 300g mąki pszennej
- 110g masła
- 6 łyżek zimnej wody
- 1 łyżeczka cukru + do posypania
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Jabłka:
- małe jabłka (tyle, ile zmieści się w naczyniu do zapiekania, jakie wybrała/eś)
- płatki migdałów
- kajmak z puszki
- cynamon mielony
Sposób przyrządzenia:
Cisto:
1. Z podanych składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
2. Podziel ciasto na 2 części - jedna z niech będzie odrobinę większa.
3. Większą kulką ciasta wylep spód i boki foremki, a następnie posmaruj cieką warstwą kajmaku.
4. Ułóż ciasno przygotowane jabłka, nadziej je.
5. Drugą częśćciasta rozwałkuj na szerokość naczynia do zapiekania i dokładnie przykryj nią jabłka.
6. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
7. Zrób w cieście niewielkie nacięcia i piecz w 180*C przez 30min.
Jabłka:
1. Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasiennie tak, aby jabłko pozostało całe (najlepiej przy pomocy wydrążacza do jabłek).
2. Ułóż jabłka na cieście w naczyniu do zapiekania i nałóż do jabłek po 1/2 łyżeczki płatków migdałowych i dopełnij resztę kajmakiem.
3. Całość obficie oprósz cynamonem.
Smacznego!
Whole apple butterscotch pie
Ingredients:
Crust
- 300g of wheat flour
- 110g of butter
- 6 tablespoons of cold water
- 1 teaspoon of sugar + for sprinkling
- 1 tablespoon of sour cream
- 1/2 teaspoon of baking soda
- 1 egg to brush the dough
Apples:
- small apples (as many as will fit in the baking dish of your choice)
- almond flakes
- dulche de leche
- ground cinnamon
Method:
Crust:
1. Knead a smooth, uniform dough using the given ingredients.
2. Divide the dough into 2 parts - one of them should be slightly larger.
3. Using a larger ball of dough, and line the bottom and sides of the mold, then spread it with a layer of butterscotch.
4. Place prepared apples tightly, stuff them.
5. Roll out the other part of the dough to the width of a baking dish and cover the apples thoroughly with it.
6. Brush with egg and sprinkle with a little bit of sugar on top.
7. Make small cuts in the dough and bake at 180 ° C for 30 minutes.
Apples:
1. Peel the apples and drill the nests so that the apple remains whole (preferably with an apple drill).
2. Place the apples on the dough in a baking dish and add 1/2 teaspoon of almond flakes into the apples holes and fill with dulche de leche.
3. Sprinkle the whole thing generously with cinnamon.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz