Widzieliście już ten truskawkowy pomysł, który okrąża w tym sezonie internet?
Mowa tu o truskawkowym occie z szypułek truskawek, który tak mnie zaintrygował, że natychmiast musiałam go wypróbować, bo jak wiecie, gotowanie zero-waste i wykorzystywanie resztek jest mi bardzo bliskie, co możecie śledzić na blogu w zakładce ekonomia w kuchni :)
Szypułki truskawek są jadalne i teoretycznie wcale nie trzeba ich odrywać od owocu przed jedzeniem, jednak w porównaniu do miąższu truskawki mogą wydawać się szorstkie i średnio przyjemne.
Jednak można wykorzystać je przy gotowaniu kompotu, dodać do owocowego koktajlu, z naświeższych szypułek ukręcić pesto podobne do tego z bazylii albo własnie nastawić domowy ocet truskawkowy.
Małe, niepozorne truskawkowe szypułki niosą w sobie ogrom cennych składników.
Zawierają witaminy A i C oraz błonnik i antyoksydanty, które spowalniają starzenie się skóry.
Pomagają łagodzić stany zapalne (np. stawów), dzięki kwasowi kawowemu, który zawierają oraz wspomagają produkcję czerwonych krwinek dzięki całkiem sporej ilości żelaza.
Warto więc poświęcić uwagę tym zielonym listkom, które zazwyczaj wyrzucamy, wypychając policzki słodkimi owocami :)
Ja tym razem stawiam na ocet, który będzie idealny do doprawienia letnich sałatek i wszelkich zimnych sosów, czy jako kwaśny dodatek do letnich lemoniad albo domowa pomoc przy wparciu układu pokarmowego, bogarbniki zawarte w szypułkach pomagają łagodzić bóle brzucha, wzdęcia, czy skurcze żoładka.
Ocet pachnie obłędnie, a jego przygotowanie to tylko kilka prostych ruchów i połączenie jeszcze prostszych składników.
Do tego cierpliwość i systematyczne mieszanie octu, żeby jak najlepiej fermentował, uwalniał gaz i absorbował wszystkie smakowe wspaniałości :)
Chodźcie zamknąć trochę lata w butelce, póki są jeszcze truskawki ♥
Ocet z szypułek truskawek
Potrzebujesz:
ilości według potrzeb
- szypułki z truskawek (najlepiej z kawałkiem owoca)
- cukier (4 łyżki na 1 litr wody)
- letnia woda
- 1 łyżeczka octu jabłkowego (opcjonalnie - dla ułatwienia fermentacji)
Strawberry stem vinegar
Ingredients:
quantities as needed
- strawberry stems (preferably with a piece of fruit)
- sugar (4 tablespoons per 1 liter of water)
- lukewarm water
- 1 teaspoon of apple cider vinegar (optional - to facilitate fermentation)
Method:
1. Place the stalks in a sterilized glass jar (preferably up to 1/4 of the height of the jar).
2. Pour sweetened lukewarm water over the stalks (4 tablespoons of sugar per 1 liter of boiled water) and add apple cider vinegar, if you like.
3. Cover the jar with gauze or a cloth and stir every morning and evening with a wooden spoon.
4. After two days, the liquid will change color and the fermentation will start.
5. The vinegar will be ready when all the gas has gone and the stems/fruits have fallen to the bottom of the jar.
6. Pour the prepared vinegar into bottles.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz