Zgadnijcie, co oprócz fish&chips i steków pojawiło się przy Ameryce...burgery!
Kilka dni później przyfrunęła do mnie paczka z tegoż kontynentu właśnie, od przyjaciela, a w niej nieopisane szczęście dla smakoszy m.in. w postaci 6 butelek sosu barbecue.
Każdy inny! :D
I własnie wtedy zderzyły się w mojej głowie te dwa amerykańskie smaki, burgery i BBQ sauce, jednak zamiast wołowiny użyłam delikatniejszego mięsa z indyka.
O, Stumilowy Lesie i Dolino Muminków! Jakież to połączenie okazało się przepyszne!
Do tego bardzo proste w przygotowaniu i w lżejszej odsłonie, niż te burgery z amerykańskich fast foodów, bo zamiast majonezu- jogurt grecki, do tego świeże warzywa i kiełki.
I wcale ale to wcale burgery na tym nie straciły!
Co Wam będę pisać...sami zobaczcie i sprawdźcie własnymi podniebieniami! :D
Kęsie trwaj!
Burgery BBQ z indyka
ok. 7-8 szt.
Potrzebujesz:
Burgery:
- 500g mielonego mięsa z indyka
- 1 średnia cebula
- 1/2 łyżki miodu
- 1,5 łyżki sosu BBQ
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku*
Sos:
- 3 łyżki naturalnego jogurtu geckiego
- 1/2 łyżki srirachy lub innego ostrego sosu chili
Do tego:
- Bułki do burgerów lub grahamki
- pomidor
- ogórki kiszone
- kiełki brokuła
- krążki cebuli
- inne ulubione dodatki
Sposób przyrządzenia:
Burgery:
1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
2. Wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki- odstaw do lodówki na min. 20min.
3. Formuj burgery: mięso podziel na ok.7 części i z każdej uformuj kulkę, następnie ją spłaszcz, aby powstał kotlet o grubości ok. 1cm.
4. Burgery smaż na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej (bez tłuszczu) po ok. 4-5min. z każdej strony.
* Jeżeli używasz mięsa garmażeryjnego, najprawdopodobniej jest już ono posolone.
Sos:
1. Wymieszaj ze sobą jogurt z ostrym sosem.
Całość:
1. Bułki przekrój wzdłuż na pół, podpiecz krótko w piekarniku lub grilluj na patelni po burgerach z dwóch stron.
2. Na dolną część bułki wyłóż porcję sosu jogurtowego, następnie ułóż burgera i warzywa, przykryj górną częścią bułki.
Smacznego!
BBQ Turkey Burgers
approx. 7-8 pieces.
Ingredients:
Burgers:
- 500g minced turkey meat
- 1 medium onion
- 1/2 tablespoons honey
- 1,5 tablespoons BBQ sauce
- 1 tablespoon chopped parsley
- 2 eggs
- 2 tablespoons bread crumbs
- salt and pepper to taste
Sauce:
- 3 tablespoons natural greek yogurt
- 1/2 tablespoons sriracha sauce or other hot chili sauce
Additionally:
- burger buns or graham buns
- tomato
- pickled cucumbers
- broccoli sprouts
- onion rings
- other favorite add-ons
Method:
Burgers:
1. Dice onion very finely.
2. Mix together thoroughly all ingredients- set aside into the fridge for minimum 20min.
3. Form burgers: share meat to about 7 parts and form each in a ball shape, then flatten it to form a chop with a thickness of approx. 1 cm.
4. Grill burgers on a very tight hot grill pan (no fat) approx. 4-5min. from every side.
Sauce:
1. Mix together greek yogurt with spicy sauce.
Whole:
1. Cut buns in half lengthwise, toast briefly in the oven or in a grill pan on both sides.
2. Put a portion of yoghurt sauce on the bottom of bun, then place the burger and vegetables, cover the top with the bun's top.
Enjoy!
Są idealne! Tylko zrobić domowe bułki do hamburgerów i przepis gotowy. :)http://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńO tak! Zestaw doskonały! :D
UsuńZ mięska indyczego nie wychodzą trochę za twarde? Może masz sposób na ten rodzaj mięsa? Przygotowywałam mięso indyka w różnych wersjach, typu w panierce, mielone albo właśnie hamburgery, ale zawsze wychodzi twarde i mało soczyste.
OdpowiedzUsuńFakt, że przeważnie mielony indyk (w ogóle indyk) po obróbce jest dość zbity, ale im więcej w mielonym mięsie jajek, tym konsystencja staje się pulchniejsza :) przynajmniej tak zawsze robił mój tata. Tutaj dochodzi jeszcze trochę sosu no i sporo cebuli, co także dodaje mięsu soczystości. Te burgery wyszły zadziwiająco pulchne i soczyste, ale kiedy ostygną ich konsystencja staje się dużo bardziej zbita. Co do kotletów w panierce to też ciągle szukam sposobu, aby nie były takie suche...a pieczenie przeważnie w rękawie, przykrytym naczyniu żaroodpornym lub sporej ilości płynu/sosu. :)
UsuńJa dodaje jeszcze czy to do mięsa mielonego z kurczaka, czy też z indyka troszkę wody gazowanej i wydaje mi się, że wydają się wtedy bardziej puszyste i wilgotne. W przypadku kurczaka - perfekcyjne, natomiast indyk nadal twardy ...
UsuńNa pewno niedługo spróbuję tego przepisu :)
Łohoł! O gazowanej wodzie do naleśników to słyszałam ale z dodaniem jej do mięsa jeszcze się nie spotkałam...czas na eksperyment! :D
UsuńDzięki! :D
YAY!!! Glad that you have uses for it. ;)
OdpowiedzUsuńAnd it's just the beginning! :D
Usuń