środa, 4 stycznia 2017

Przepyszne burgery BBQ z indyka

Oglądałam ostatnio pewien program o najbardziej kojarzących się smakach z danym krajem.
Zgadnijcie, co oprócz fish&chips i steków pojawiło się przy Ameryce...burgery!
Kilka dni później przyfrunęła do mnie paczka z tegoż kontynentu właśnie, od przyjaciela, a w niej nieopisane szczęście dla smakoszy m.in. w postaci 6 butelek sosu barbecue.
Każdy inny! :D
I własnie wtedy zderzyły się w mojej głowie te dwa amerykańskie smaki, burgery i BBQ sauce, jednak zamiast wołowiny użyłam delikatniejszego mięsa z indyka.
O, Stumilowy Lesie i Dolino Muminków! Jakież to połączenie okazało się przepyszne!
Do tego bardzo proste w przygotowaniu i w lżejszej odsłonie, niż te burgery z amerykańskich fast foodów, bo zamiast majonezu- jogurt grecki, do tego świeże warzywa i kiełki.
I wcale ale to wcale burgery na tym nie straciły!
Co Wam będę pisać...sami zobaczcie i sprawdźcie własnymi podniebieniami! :D
Kęsie trwaj!




























Burgery BBQ z indyka
ok. 7-8 szt.
Potrzebujesz:
Burgery:

  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki sosu BBQ
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku*
Sos:
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu geckiego
  • 1/2 łyżki srirachy lub innego ostrego sosu chili
Do tego:
  • Bułki do burgerów lub grahamki
  • pomidor
  • ogórki kiszone
  • kiełki brokuła
  • krążki cebuli
  • inne ulubione dodatki
Sposób przyrządzenia:
Burgery:
1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
2. Wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki- odstaw do lodówki na min. 20min.
3. Formuj burgery: mięso podziel na ok.7 części i z każdej uformuj kulkę, następnie ją spłaszcz, aby powstał kotlet o grubości ok. 1cm.
4. Burgery smaż na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej (bez tłuszczu) po ok. 4-5min. z każdej strony.
* Jeżeli używasz mięsa garmażeryjnego, najprawdopodobniej jest już ono posolone.

Sos:
1. Wymieszaj ze sobą jogurt z ostrym sosem.

Całość:
1. Bułki przekrój wzdłuż na pół, podpiecz krótko w piekarniku lub grilluj na patelni po burgerach z dwóch stron.
2. Na dolną część bułki wyłóż porcję sosu jogurtowego, następnie ułóż burgera i warzywa, przykryj górną częścią bułki.

Smacznego!








































BBQ Turkey Burgers
approx. 7-8 pieces.
Ingredients:
Burgers:
  • 500g minced turkey meat
  • 1 medium onion
  • 1/2 tablespoons honey
  • 1,5 tablespoons BBQ sauce
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • 2 eggs
  • 2 tablespoons bread crumbs
  • salt and pepper to taste 
Sauce:
  • 3 tablespoons natural greek yogurt 
  • 1/2 tablespoons sriracha sauce or other hot chili sauce
Additionally:
  • burger buns or graham buns
  • tomato
  • pickled cucumbers
  • broccoli sprouts
  • onion rings
  • other favorite add-ons
Method:
Burgers:
1. Dice onion very finely.
2. Mix together thoroughly all ingredients- set aside into the fridge for minimum 20min.
3. Form burgers: share meat to about 7 parts and form each in a ball shape, then flatten it to form a chop with a thickness of approx. 1 cm.
4. Grill burgers on a very tight hot grill pan (no fat) approx. 4-5min. from every side.

Sauce:
1. Mix together greek yogurt with spicy sauce.

Whole:
1. Cut buns in half lengthwise, toast briefly in the oven or in a grill pan on both sides.
2. Put a portion of yoghurt sauce on the bottom of bun, then place the burger and vegetables, cover the top with the bun's top.

Enjoy!



8 komentarzy:

  1. Są idealne! Tylko zrobić domowe bułki do hamburgerów i przepis gotowy. :)http://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Z mięska indyczego nie wychodzą trochę za twarde? Może masz sposób na ten rodzaj mięsa? Przygotowywałam mięso indyka w różnych wersjach, typu w panierce, mielone albo właśnie hamburgery, ale zawsze wychodzi twarde i mało soczyste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, że przeważnie mielony indyk (w ogóle indyk) po obróbce jest dość zbity, ale im więcej w mielonym mięsie jajek, tym konsystencja staje się pulchniejsza :) przynajmniej tak zawsze robił mój tata. Tutaj dochodzi jeszcze trochę sosu no i sporo cebuli, co także dodaje mięsu soczystości. Te burgery wyszły zadziwiająco pulchne i soczyste, ale kiedy ostygną ich konsystencja staje się dużo bardziej zbita. Co do kotletów w panierce to też ciągle szukam sposobu, aby nie były takie suche...a pieczenie przeważnie w rękawie, przykrytym naczyniu żaroodpornym lub sporej ilości płynu/sosu. :)

      Usuń
    2. Ja dodaje jeszcze czy to do mięsa mielonego z kurczaka, czy też z indyka troszkę wody gazowanej i wydaje mi się, że wydają się wtedy bardziej puszyste i wilgotne. W przypadku kurczaka - perfekcyjne, natomiast indyk nadal twardy ...
      Na pewno niedługo spróbuję tego przepisu :)

      Usuń
    3. Łohoł! O gazowanej wodzie do naleśników to słyszałam ale z dodaniem jej do mięsa jeszcze się nie spotkałam...czas na eksperyment! :D
      Dzięki! :D

      Usuń
  3. YAY!!! Glad that you have uses for it. ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...