czwartek, 29 grudnia 2016

Rozmarynowe placuszki z kaszy gryczanej

Główkując dzisiaj co zrobić na obiad, okazało się, że zostało nam z wczoraj całkiem sporo kaszy gryczanej.
U Was też jada się ją przeważnie okraszoną skwarkami i zagryza kiszonym ogórkiem?
Chcą przełamać tę rutynę szperam czasami w internetowych otchłaniach w poszukiwaniu pomysłów.
Jednym z pyszniejszych, było jesienne kaszotto, zainspirowane znalezionymi propozycjami i sezonowymi smakami.
Tym razem po kuchni unosił się słodki zapach papryki i rozmarynu, a to za sprawą cudownych, chrupiących i niezwykle aromatycznych placuszków zrobionych właśnie z kaszy gryczanej!
Porządna porcja zimowego ciepła i aromatów na talerzu wspaniale wypełni głodne brzuchy, malując uśmiech na twarzy zjadacza ;)
Proste, sycące i pyszne, choć umówmy się...urodą nie grzeszą ;P
Jeżeli szukacie pomysłu na niecodzienną potrawę z kaszy gryczanej, to bardzo dobrze trafiliście! :D
Możecie podawać je same lub z sosem pomidorowym albo innymi pysznymi dodatkami, jak mięso, gulasz czy pieczarki.
Rozsmakujcie się w kaszy gryczanej i jej wspaniałych właściwościach ;)































Rozmarynowe placuszki z kaszy gryczanej
Potrzebujesz:

  • 3/4 szklanki suchej kaszy gryczanej
  • 1/2 papryki
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 łyżki szczypiorku lub dymki
  • 2 jajka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 25-30g tartego parmezanu/ grana padano/ regio piatto
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, odparuj i odstaw do przestygnięcia.
2. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
3. W dużej misce roztrzep jajka, dodaj posiekane warzywa, ser, mąkę, zioła i przyprawy- wymieszaj dokładnie.
4. Dodaj do miski kaszę i wymieszaj do równomiernego połączenia się wszystkich składników.
5. Łyżką wykładaj placuszki na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złocisto.

Smacznego!







































Rosemary buckwheat groats fritters
Ingredients:

  • 3/4 cup dry buckwheat groats
  • 1/2 of bell paprika
  • 1/2 medium onion
  • 2 tablespoons chives or green onions
  • 2 eggs
  • 1 large garlic clove 
  • 1 tablespoon cornstarch
  • 25-30g of grated parmesan / grana padano / regio piatto cheese
  • 1 sprig fresh rosemary
  • 1/2 teaspoon dried rosemary
  • salt
  • pepper
  • oil for frying
Method:
1. Cook groats  according to directions on package, evaporate and leave to cool.
2. Dice paprika and onion into small cubes, mash the garlic.
3. Crush eggs into a large bowl, then beat them, add the chopped vegetables, cheese, cornstarch, herbs and seasons- mix thoroughly.
4. Add to bowl of groats and stir until combined.
5. Form fritters with tablespoon and fry on a hot oil on both sides until golden.

Enjoy!


6 komentarzy:

  1. Ale fajne! W sam raz na karnawałową imprezkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mąkę kukurydzianą mogę zastąpić jaglaną??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście! :) może być nawet zwykła mąka pszenna...chodzi przede wszystkim o zagęszczenie masy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...