niedziela, 6 sierpnia 2017

Jagodowa panna cotta

Pierwszy sierpniowy wpis na blogu zasługuje na pyszną oprawę!
Dziś niedziela, a więc można sobie trochę pofolgować ;)
Pełna letniego smaku leśnych jagód i niezwykle kremowa Panna Cotta, to moja propozycja na dzisiejszą rozpustę!
Do tego garstka świeżości w postaci listków melisy lub mięty, słodkiej brzoskwini w kolorze słońca i kilku cierpkich i soczystych koralików jagód.
Owocowa, letnia eksplozja w kremowej oprawie panna cotty :)
Dajcie się skusić i poczujcie, jak cudownie jest delektować się włoską pysznością w polskich smakach lata!



























Jagodowa panna cotta
Potrzebujesz:
  • 200g jagód
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 60g cukru
  • 300ml śmietanki kremówki (30%)
  • 100ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku/ 3 listki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
  • cząstki brzoskwini
  • jagody
  • listki melisy lub mięty
Sposób przyrządzenia:
1. W małym rondelku zagotuj jagody z cukrem i sokiem z cytryny.
2. Gorące jagody zblenduj.
3. Żelatynę zalej wodą i odczekaj, aż napęcznieje.
4. W drugim rondelku umieść śmietankę z mlekiem- doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika.
5. Do gorącej śmietanki dodaj napęczniałą żelatynę- wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się.
6. Dodaj zmiksowane jagody, wymieszaj i rozlej do salaterek- wystudź w temperaturze pokojowej.
7. Schłódź w lodówce ok. 2h.
8. Podawaj z cząstkami brzoskwini, listkami melisy/mięty i dodatkową porcją jagód.

Smacznego!








































Bilberry panna cotta
Ingredients:

  • 200g bilberries/ blueberries
  • 3 tablespoons lemon juice
  • 60g of sugar
  • 300ml heavy cream
  • 100ml of milk
  • 3 teaspoons of gelatin powder / 3 sheets of gelatin
  • 1/4 cup hot water

Additionally:

  • Peach pieces
  • blueberries
  • Leaves of melissa or mint

Method:
1. In a small saucepan, boil sugar, berries and lemon juice.
2. Blend hot berries until smooth.
3. Rinse the gelatine with water and wait until it becomes firm.
4. In the second saucepan, place the cream with milk - bring to the boil and remove from the heat.
5. Add the swollen gelatin to the hot cream - mix until completely dissolved.
6. Add mixed berries, mix well and pour the panna cotta mixture into cups - cool at room temperature.
7. Cool in the fridge for about 2h.
8. Serve with peach, melissa / mint leaves and some extra portion of bilberries.

Enjoy!




4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, a ja zawsze jem oczami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie to wygląda :) i jaka śliczna patera. U mnie dziś też jagodowo : mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo! :) jagodowy czas jest taki pyszny!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...