Miałam ogromną nadzieję, że jeszcze uda mi się je dostać po powrocie z wycieczki.
Udało się, a pan Jacek zapewnił, że do końca września będą na pewno!
Kupiłam więc trochę, połączyłam potem z korzennymi przyprawami i dolałam czerwonego wina.
Tak powstała nieco dekadencka konfitura truskawkowa o aromacie grzanego wina :)
Pomyślałam, że skoro podajemy gorące wino z malinami, to słodkie truskawki też będą dobrze komponować się z tym trunkiem, a anyż i goździki to kuchenny spontan...ale jaki trafiony! :D
Grzanka lub rogalik z winną konfiturą w pochmurny jesienny poranek przyjemnie rozleje się głębokim smakiem po podniebieniu i zapewni ciepłe rozbudzenie o smaku soczystych truskawek i ciepłym aromacie korzennych przypraw.
Ta półpłynna słodkość jest tak pyszna, że ciężko powstrzymać się od wyjadania prosto ze słoiczka, a zapach zniewala!
Zamknijcie i Wy w słoiczkach ciepłą truskawkę, naprawdę jest tego warta! :)
Konfitura truskawkowa na winie
na 3 słoiczki
Potrzebujesz:
- 1,5kg truskawek
- 150g cukru
- 150ml półsłodkiego czerwonego wina
- 1 gwiazdka anyżu
- 3 goździki
- 6 łyżeczek żelatyny
Sposób przyrządzenia:
1. Truskawki umyj i odszypułkuj.
2. Umieść owoce w garnku, zasyp cukrem i gotuj do momentu, aż owoce się rozpadną.
3. Dolej do truskawek wino i dodaj przyprawy - gotuj przez 15min., aż alkohol odparuje.
4. Zdejmij konfiturę z palnika i odczekaj 5-7min. - po tym czasie wmieszaj bardzo dokładnie żelatynę.
5. Wlewaj konfiturę do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcaj wieczka i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Smacznego!
Wine decadent strawberry jam
for 3 jars
Ingredients:
- 1.5kg strawberries
- 150g of sugar
- 150ml of semi-sweet red wine
- 1 star anise
- 3 cloves
- 6 teaspoons/sheets of gelatine
Method:
1. Wash the strawberries and remove petioles.
2. Put the fruit in a pot, add sugar and cook until the fruits fall apart.
3. Add wine to strawberries and add the star anise and cloves - cook for 15 minutes until the alcohol evaporates.
4. Remove pot from the burner and wait 5-7 minutes. - after that time mix thoroughly gelatin in.
5. Pour finished, hot jam into boiled jars, tightly turn lids and leave upside down to cool.
Enjoy!
W akcji:
Robię dość podobną w wiśniami albo porzeczką. Bardzo lubię dodać nieco korzennych aromatów. Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńJe pierwszy raz użyłam wina w przetworach i na pewno nie ostatni, bo naprawdę dobrze się sprawdza :) dziękuję! :)
Usuń