czwartek, 17 grudnia 2020

Wytrawne pierogi z dynią, żurawiną i orzechami

Coraz częściej spotykam się ostatnio z osobami, które mówią, że u nich na świątecznym stole to nie ma zbyt wielu tradycyjnych potraw.
Niektórzy wolą bardziej nowoczesne odsłony światecznych potraw, na przykład z jakimś azjatyckim twistem, a innym nie bardzo podchodzą tradycyjne smaki wigilijnych potraw.
Dlatego też moją kolejną propozycją, którą możecie wykorzystać w świątecznym czasie są nietradycyjne, choć wciąż całkiem świąteczne, a już na pewno zimowe pierogi.
Aż trudno mnie samej uwierzyć, że pierogów na tym blogu jeszcze nie było ale i faktem jest, że lepiłam je może dopiero trzeci raz w życiu...;)
Przejdźmy zatem do konkretów, bo choć nie są wypełnione kapustą z grzybami, to myślę, że są w całkiem świątecznym klimacie.
W nadzieniu pieczona dynia, włoskie orzechy i świeża żurawina, która o tej porze roku ma swój najlepszy czas i wpasowuje się w świąteczną atmosferę.
A żeby jeszcze bardziej podbić klimat, dodałam do ciasta trochę maku, który jest jednym ze smakowitych symboli Bożego Narodzenia.
Wyszło przepysznie!
Pierogowe brzuszki wypełnione samym dobrem pyszniły się na pierzynce z karmelizowanej cebulki z odrobiną cukru i słuszną dawką czarnego pieprzu, który rozgrzewa podniebienie, równoważy delikatnie słodkawe nadzienie i zaczepnie szczypie w język :)
Jeżeli zatem macie ochotę na pierogową ciekawostkę na świątecznym stole lub na pyszny, sycący zimowy obiad, serdecznie Wam polecam makowe pierogi z dynią, żurawiną i orzechami!
A jeśli wolicie słodką wersję, pomińcie w nadzieniu zioła, cebulę oraz czasnek i doprawcie dynię z żurawiną odrobiną cynamonu i miodu - podawajcie ze śmietaną.
Niech ten czas będzie wypełniony pysznym dobrem i rozkosznie rozpieszcza nasze wnętrza, wszak nie był to łatwy rok :)
















Makowe pierogi z dynią, żurawiną i orzechami
na 30 szt
Potrzebujesz:
Ciasto

  • 300g mąki pszennej
  • 2 żółtka jaja
  • 2 szczypty soli
  • 100g roztopionego masła
  • ok. 160ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suchego czarnego maku
Nadzienie

  • 250g upieczonej dyni piżmowej / Hokkaido
  • 150g świeżej żurawiny
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pierz do smaku
Karmelizowana cebulka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Ciasto
1. Mąkę wymieszaj z masłem, solą i żółtkami i makiem.
2. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto.
3. Zagniataj ciasto przez około 5-7min, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne - odłóż ciasto do odpoczynku na 30min.
4. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok.2mm.
5. Wycinaj koła (np. szklanką), nadziewaj 1 łyżeczką farszu i zlepiaj pierogi według upodobania.
6. Gotuj w osolonej wodzie do 3-4min. od wypłynięcia na powierzchnię.
7. Podawaj z karmelizowaną cebulką.

Farsz:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oleju.
2. Żurawinę umyj, przekrój na połówki i dodaj do cebuli - smaż przez 2-3min.
3. Dopraw całość solą, pieprzem i tymiankiem.
4. Przełóż cebulę z żurawiną no miski z pieczoną dynią i wymieszaj całość na jednolitą masę.
5. Dodaj posiekane orzechy i gałkę muszkatołową.
6. Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli potrzeba.
7. Nadziewaj pierogi ostudzonym farszem.

Karmelizowana cebulka:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
2. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
3. Dopraw solą i pieprzem i podawaj do pierogów.

Smacznego!











































Poppy seed dumplings with pumpkin, cranberry and walnuts
for 30 pcs
Ingredients:
Dumpling dough
  • 300g of wheat flour
  • 2 egg yolks
  • 2 pinches of salt
  • 100g of melted butter
  • approx. 160 ml of warm water
  • 1 teaspoon of dry black poppy seeds
Filling
  • 250g of baked butternut squash / Hokkaido
  • 150g of fresh cranberries
  • 1 large onion
  • 1 clove of garlic
  • 3 tablespoons of oil
  • 3 tablespoons of chopped walnuts
  • 2 pinches of ground nutmeg
  • 1/2 teaspoon of dried thyme
  • salt and wash to taste
Caramelized onion
  • 1 large onion
  • 2 tablespoons of oil
  • 1 level teaspoon of sugar
  • salt to taste
  • 1/3 teaspoon of pepper
Method:
Dumpling dough
1. Mix the flour with the butter, salt, egg yolks and poppy seeds.
2. Gradually add water and knead the dough.
3. Knead the dough for about 5-7 minutes, until it is smooth and elastic - leave the dough to rest for 30 minutes.
4. Sprinkle the surface with flour and roll out the dough to a thickness of about 2mm.
5. Cut out circles (f.e. with a glass), stuff with 1 teaspoon of stuffing and stick together the dumplings as you like.
6. Boil in salted water for 3-4 minutes from surfacing.
7. Serve with caramelized onions.

Stuffing:
1. Finely chop the onion and garlic and sauté in oil.
2. Wash the cranberries, cut into halves and add to the onion - fry for 2-3 minutes.
3. Season with salt, pepper and thyme.
4. Put the onion and cranberry in a bowl with the baked pumpkin and mix it until smooth.
5. Add chopped nuts and nutmeg.
6. Season to taste with salt and pepper if needed.
7. Stuff the dumplings with the cooled stuffing.

Caramelized Onion:
1. Dice the onion into small cubes and sauté in oil.
2. Add sugar and mix thoroughly until sugar is completely dissolved.
3. Season with salt and pepper and serve with dumplings.

Enjoy!




4 komentarze:

  1. Takie pierożki muszą być pyszne. Bardzo fajny farsz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo udany i smaczny farsz:) U mnie w domu sami miłośnicy pierogów, więc siłą rzeczy farszy przerobiłam już niezliczoną ilość, ale z takim spotkałam się pierwszy raz u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Cieszę się, że przypadł do gustu ♥

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...