Coraz częściej spotykam się ostatnio z osobami, które mówią, że u nich na świątecznym stole to nie ma zbyt wielu tradycyjnych potraw.
Niektórzy wolą bardziej nowoczesne odsłony światecznych potraw, na przykład z jakimś azjatyckim twistem, a innym nie bardzo podchodzą tradycyjne smaki wigilijnych potraw.
Dlatego też moją kolejną propozycją, którą możecie wykorzystać w świątecznym czasie są nietradycyjne, choć wciąż całkiem świąteczne, a już na pewno zimowe pierogi.
Aż trudno mnie samej uwierzyć, że pierogów na tym blogu jeszcze nie było ale i faktem jest, że lepiłam je może dopiero trzeci raz w życiu...;)
Przejdźmy zatem do konkretów, bo choć nie są wypełnione kapustą z grzybami, to myślę, że są w całkiem świątecznym klimacie.
W nadzieniu pieczona dynia, włoskie orzechy i świeża żurawina, która o tej porze roku ma swój najlepszy czas i wpasowuje się w świąteczną atmosferę.
A żeby jeszcze bardziej podbić klimat, dodałam do ciasta trochę maku, który jest jednym ze smakowitych symboli Bożego Narodzenia.
Wyszło przepysznie!
Pierogowe brzuszki wypełnione samym dobrem pyszniły się na pierzynce z karmelizowanej cebulki z odrobiną cukru i słuszną dawką czarnego pieprzu, który rozgrzewa podniebienie, równoważy delikatnie słodkawe nadzienie i zaczepnie szczypie w język :)
Jeżeli zatem macie ochotę na pierogową ciekawostkę na świątecznym stole lub na pyszny, sycący zimowy obiad, serdecznie Wam polecam makowe pierogi z dynią, żurawiną i orzechami!
A jeśli wolicie słodką wersję, pomińcie w nadzieniu zioła, cebulę oraz czasnek i doprawcie dynię z żurawiną odrobiną cynamonu i miodu - podawajcie ze śmietaną.
Niech ten czas będzie wypełniony pysznym dobrem i rozkosznie rozpieszcza nasze wnętrza, wszak nie był to łatwy rok :)
na 30 szt
Potrzebujesz:
Ciasto
- 300g mąki pszennej
- 2 żółtka jaja
- 2 szczypty soli
- 100g roztopionego masła
- ok. 160ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka suchego czarnego maku
- 250g upieczonej dyni piżmowej / Hokkaido
- 150g świeżej żurawiny
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pierz do smaku
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Ciasto
1. Mąkę wymieszaj z masłem, solą i żółtkami i makiem.
6. Gotuj w osolonej wodzie do 3-4min. od wypłynięcia na powierzchnię.
7. Nadziewaj pierogi ostudzonym farszem.
- 300g of wheat flour
- 2 egg yolks
- 2 pinches of salt
- 100g of melted butter
- approx. 160 ml of warm water
- 1 teaspoon of dry black poppy seeds
- 250g of baked butternut squash / Hokkaido
- 150g of fresh cranberries
- 1 large onion
- 1 clove of garlic
- 3 tablespoons of oil
- 3 tablespoons of chopped walnuts
- 2 pinches of ground nutmeg
- 1/2 teaspoon of dried thyme
- salt and wash to taste
- 1 large onion
- 2 tablespoons of oil
- 1 level teaspoon of sugar
- salt to taste
- 1/3 teaspoon of pepper
Takie pierożki muszą być pyszne. Bardzo fajny farsz.
OdpowiedzUsuńdziekuję! :) tak, są naprawdę warte uwagi :)
UsuńBardzo udany i smaczny farsz:) U mnie w domu sami miłośnicy pierogów, więc siłą rzeczy farszy przerobiłam już niezliczoną ilość, ale z takim spotkałam się pierwszy raz u Ciebie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Cieszę się, że przypadł do gustu ♥
Usuń