Listopad od zawsze kojarzy mi się z jabłkowymi wypiekami.
Odkąd pamiętam u dziadków pachniało szarlotką na Święto Niepodległości.
Po sezonie na śliwki lub kiedy skończą się ich mrożone zapasy, zmieniamy przepis na cobbler i zamiast śliwek upychamy pod ciasto masę jabłek.
Zapraszam Was dziś na jabłkową ucztę pod postacią kruchej tarty wypełnionej jabłkami po same brzegi w towarzystwie kilku kropel solonego karmelu i rozgrzewających podniebienie przypraw :)
Karmel i jabłka to piękna historia, która wybrzmiewa wyjątkowo przytulnie w szare, jesienne popołudnia.
Otula podniebienie, okleja usta lepkim karmelem i rozjaśnia smak owocową nutą jabłek zmieszanych z kardamonem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Aromatyczna tarta pełna ciepła i troski zamknięta w objęciach kruchego ciasta idealnie współgra z filiżanką kawy.
Niepostrzeżenie Listopad umyka z kalendarza wraz z ostatnimi liśćmi na drzewach i zanim całkiem zanurzymy się w świątecznych i zimowych smakach i przygotowaniach, zatopmy zęby w tym słodkim romansie końca jesieni :)
Tarta z jabłkami i solonym karmelem
Potrzebujesz:
Kruche ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 80g masła
- 4 łyżki zimnej wody
- duża szczypta soli
Nadzienie:
- 700g obranych i pokrojonych w cienkie półplasterki jabłek
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Słony karmel:
- 200g cukru
- 70g masła
- 180g śmietanki kremówki
- 1/4 - 1/2 łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia
1. Przygotuj karmel.
Kruche ciasto:
1. Wszystkie składniki zagnieć na gładkie, jednolite ciasto.
2. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 20min.
3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3mm i wyłóż nim natłuszczoną formę: dno i boki.
4. Obetnij nadmiar ciasta (możesz zrobić z niego ozdobne paski).
5. Spód tarty posmaruj 2 łyżkami słonego karmelu i przykryj doprawionymi jabłkami i ponownie polej całość 1 łyżką karmelu.
6. Nałóż na tartę paski z ciasta (opcjonalnie).
7. Piecz przez 25-30min. w 180*C.
8. Podawaj z dodatkową porcją słonego karmelu.
Nadzienie:
1. Jabłka wymieszaj z przyprawami, cukrem i skrobią.
Słony karmel:
1. Do garnka z podwójnym dnem wsyp cukier i podgrzewaj na małym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia, rzadko mieszając.
2. Delikatnie podgrzewaj rozpuszczony cukier, nieustannie mieszając do momentu, aż stanie się jasno złocisty.
3. Dodaj masło i mieszaj do momentu, aż całkowicie się rozpuści i połączy z cukrem (może się lekko pienić).
4. Delikatnie wlej śmietankę i podgrzewaj całość przez 30-60 sekund, nie przerywając mieszania.
5. Zdejmij karmel z palnika, dodaj sól według uznania i odstaw karmel do wystygnięcia - zgęstnieje.
Smacznego!
Apple and salted caramel tart
Ingredients:
Shortbread:
- 200g of wheat flour
- 80g of butter
- 4 tablespoons of cold water
- a large pinch of salt
Filling:
- 700g apples, peeled and cut into thin half-slices
- 1/2 teaspoon of cardamom
- 1/4 teaspoon of ground nutmeg
- 2 teaspoons of brown sugar
- 1 teaspoon of potato starch
Salty caramel:
- 200g of sugar
- 70g of butter
- 180g heavy cream
- 1/4 - 1/2 teaspoon of salt
Method:
1. Prepare the caramel.
Shortbread:
1. Knead all ingredients into a smooth, uniform dough.
2. Shape into a ball, wrap in foil and refrigerate for 20 minutes.
3. Roll out the cooled dough to a thickness of 3mm and line it with a greased form: bottom and sides.
4. Trim off the excess dough (you can make decorative stripes from it).
5. Brush the bottom of the tart with 2 tablespoons of salted caramel and cover with seasoned apples and pour over the whole thing again with 1 tablespoon of caramel.
6. Put the dough strips (optional) on the tarts.
7. Bake for 25-30 minutes. at 180 * C.
8. Serve with an extra portion of salted caramel.
Filling:
1. Mix apples with spices, sugar and starch.
Salty caramel:
1. Put sugar in a pot with a double bottom and heat it over low heat until it is completely dissolved, stirring rarely.
2. Gently heat the dissolved sugar, stirring constantly, until it becomes light golden.
3. Add the butter and stir until it is completely dissolved and combined with the sugar (it may foam slightly).
4. Gently pour in the cream and heat it up for 30-60 seconds without stopping stirring.
5. Remove the caramel from the burner, add salt as desired and leave the caramel to cool - it will thicken.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz