Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami to klasyka na wielkanocnym stole moich dziadków, u których zawsze spędzałam święta.
To też jedno z bardziej aromatycznych wspomnień, które mam w głowie, kiedy myślę o rodzinnej Wielkanocy :)
Dziś stawiam na stole swoją wersję tych pysznych kiełbasek i już na wstępie ogromnie zachęcam do ich wypróbowania, bo bogaty smak tego dania na pewno znajdzie swoich zwolenników!
Tu w podstawie złoci się karmelizowana cebula z czosnkiem, a między nimi radośnie hasają kuleczki gorczycy z musztardy francuskiej.
Na koniec jeszcze odrobina płynnego miodowego złota, soczyste jabłka i tymianek, który łączy wszystkie smaki w harmonijną całość.
W tej pysznej, aromatycznej mieszance kąpią się białe kiełbaski.
Chłoną słodkie smaki i oddają do sosu odrobinę swojej wytrawności - wymiana idealna!
Ja użyłam cienkich kiełbasek, bo takie wolę ale oczywiście możecie użyć tych w klasycznym rozmiarze :)
Proste danie, które zachwyca na wielu poziomach i wspaniale wpisuje się w wielkanocne menu :)
Biała kiełbaska w musztardzie i miodzie z jabłkami
Potrzebujesz:
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka łagodnego miodu
- 1 duże jabłko
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- ok. 400-500g białej parzonej kiełbasy
- 1/3 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do podania
White sausage in mustard and honey with apples
Ingredients:
- 2 medium onions
- 3 cloves of garlic
- 3 tablespoons of oil
- 2 heaped teaspoons of Whole grain mustard
- 1 teaspoon of mild honey
- 1 large apple
- 1/2 teaspoon dried thyme
- approx. 400-500g of white sausage
- 1/3 cup of water
- salt and pepper to taste
- flatleaf parsley
Method:
1. Fry the sliced onion and chopped garlic in oil until golden.
2. Add mustard and honey, season with salt and plenty of pepper.
3. Wash the apple and cut it into narrow pieces (e.g. into 10 or more parts) and add to the pan along with the sausage, and sprinkle everything with thyme.
4. Pour water over everything and simmer covered for about 5-7 minutes over medium heat until the sausage is hot and the apples are slightly soft.
5. Sprinkle with parsley and serve right away.
Enjoy!
Tak jeszcze białej kiełbasy nie przyrządzałem. Muszę spróbować z moim miodem. :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam! :) że swoim miodem na pewno będzie jeszcze lepiej smakować:D
Usuń