Bardzo, bardzo łatwa, jednoskładnikowa rzecz do przygotowania, a sposoby jej wykorzystania ogranicza co najwyżej wyeksploatowana wyobraźnia ;)
Takie puree można wykorzystywać w deserach (ciasta, ciasteczka, kremy itp) oraz do wytrawnych potraw, np: jako gotową bazę do kremu z dyni.
Świetnie sprawdzi się także we wszelkiego rodzaju sosach i innych dodatkach.
Dodatkowym plusem jest również to, że takie puree z powodzeniem można pakować do słoików i pasteryzować (koniecznie!), zatrzymując dyniowe smaki na zimę.
Swoimi pomysłami na wykorzystanie dyniowego musu podzielę się niebawem, ale najpierw podstawa ;)
Najlepsze do puree są dynie lekko mączyste (np: Hokkaido lub Nagybodosi), ponieważ od razu będą miały odpowiednią konsystencję, jednak inne odmiany też się nadadzą.
Miąższ mojej dyni był kompletnie niemączysty, co skutkowało ogromem soków po upieczeniu i mokrym miąższem, dlatego upieczone kawałki osuszałam papierowym ręcznikiem.
Bardzo rzadkie puree można również odcisnąć z nadmiaru płynu przy pomocy bardzo gęstej gazy lub ściereczki, natomiast zbyt gęste i zwarte należy rozcieńczać stopniowo wodą.
Puree z dyni:
Potrzebujesz:
- dynię
Sposób przyrządzenia:
1. Dynię dokładnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki i pozbaw części z pestkami.
2. Warzywo umieść w naczyniu żaroodpornym i nakryj folią aluminiową.
3. Piecz ok.1h w 180*C.
4. Upieczoną dynię ostudź i obierz ze skóry.
5. Zmiksuj na puree.
6. Odsącz lub rozrzedź jeśli potrzeba.
Puree (przechowuj w lodówce do 1,5 tyg.) jest gotowe do spożycia i wykorzystania od razu, jednak aby wydłużyć termin przydatności należy zapasteryzować lub zamrozić.
Smacznego!
Pumpkin puree
Ingredients:
- pumkin (the best types are Hokkaido or Nagybodosi)
Method:
1. Clean thoroughly the pumpkin then cut into pieces and deseed them.
2. Place vegetable in a baking dish and cover with aluminum foil.
3. Bake approx. 1h at 180*C.
4. Leave baked pumpkin to cool and peel the skin.
5. Blend until the consistensy get mashed.
6. Drain puree (by extrusion through dense gauze) if too sparse or add a little bit of water if too thick.
Puree (store in refrigerator for up to 1.5 weeks.) Is ready for consumption and use right away, but to extend the shelf life should be pasteurized or freezed.
Enjoy!
Ostatnio takie puree króluje w mojej kuchni:)
OdpowiedzUsuńto świetnie! można zrobić z nim tyle wspaniałych rzeczy! :D
Usuń