Sezon na przepiękne białe baldachy czarnego bzu właśnie mija, ale jeszcze gdzieniegdzie można uszczknąć ostanie kwiatostany czerwcowego zapachu.
Udaje mi się zerwać mały bukiecik i zdążyć do domu przed burzową zawieją.
Za oknem dzieje się prawie koniec świata, a ja zasypuję cukrem truskawki i wiążę mój mały bukiecik bzu sznureczkiem w rytmach Lambady, którą właśnie puścili w radio.
Biodro w lewo, biodro w prawo...i tak sobie myślę, że z tej mojej Lambady to te przepołowione truskawki mają niezły ubaw! :D
Dwa najbardziej czerwcowe smaki zamykam niedługo potem w słoiczku w postaci dżemu, by móc szaroburą jesienią rozświetlić któryś z poranków ;)
Może wtedy też puszczą Lambadę?
Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu
na 2 małe słoiczki
Potrzebujesz:
- 1kg truskawek
- ok. 10 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
1. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na połówki.
2. Umieść owoce w garnku, zasyp cukrem i podlej sokiem z cytryny - podgrzewaj na małym ogniu.
3. Kwiaty bzy złóż w bukiecik i zwiąż końce sznurkiem - umieść je, kwiatami do dołu, w tryskawkach - na małym ogniu doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3min.
4. Wyjmij kwiaty z owoców i gotuj dżem, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje - ok. 20min.
5. Gorący dżem przekładaj do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i stawiaj do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia.
Smacznego!
Strawberry jam with flowers of elderberry
for 2 small jars
Ingredients:
- 1kg of strawberries
- About 10 flowers of elderberry
- 3/4 cup of sugar
- 1 tablespoon of lemon juice
Method:
1. Wash the strawberries, remove petioles and cut into halves.
2. Put fruits into a pan, sprinkle with sugar, pour lemon juice - heat on low heat.
3. Elderberry flowers put in a bouquet and tie the ends with a string - place them, flowers down, into strawberries - bring to boil on low heat and cook for 2-3 min.
4. Remove the flowers from the fruits and cook the jam, stirring occasionally until thickened - about 20 minutes.
5. Pour finished, hot jam into boiled jars, tightly turn and leave upside down to cool.
Enjoy!
Taki domowy dżem to coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/