sobota, 1 lipca 2017

Z ŁĄKI NA TALERZ: Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Na kolejną partię słodkiego syropu kwiatów już nie uzbieram.
Sezon na przepiękne białe baldachy czarnego bzu właśnie mija, ale jeszcze gdzieniegdzie można uszczknąć ostanie kwiatostany czerwcowego zapachu.
Udaje mi się zerwać mały bukiecik i zdążyć do domu przed burzową zawieją.
Za oknem dzieje się prawie koniec świata, a ja zasypuję cukrem truskawki i wiążę mój mały bukiecik bzu sznureczkiem w rytmach Lambady, którą właśnie puścili w radio.
Biodro w lewo, biodro w prawo...i tak sobie myślę, że z tej mojej Lambady to te przepołowione truskawki mają niezły ubaw! :D
Dwa najbardziej czerwcowe smaki zamykam niedługo potem w słoiczku w postaci dżemu, by móc szaroburą jesienią rozświetlić któryś z poranków ;)
Może wtedy też puszczą Lambadę?




























Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu
na 2 małe słoiczki
Potrzebujesz:

  • 1kg truskawek
  • ok. 10 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
1. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na połówki.
2. Umieść owoce w garnku, zasyp cukrem i podlej sokiem z cytryny - podgrzewaj na małym ogniu.
3. Kwiaty bzy złóż w bukiecik i zwiąż końce sznurkiem - umieść je, kwiatami do dołu, w tryskawkach - na małym ogniu doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3min.
4. Wyjmij kwiaty z owoców i gotuj dżem, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje - ok. 20min.
5. Gorący dżem przekładaj do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i stawiaj do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia.

Smacznego!








































Strawberry jam with flowers of elderberry
for 2 small jars
Ingredients:
  • 1kg of strawberries
  • About 10 flowers of elderberry
  • 3/4 cup of sugar
  • 1 tablespoon of lemon juice
Method:
1. Wash the strawberries, remove petioles and cut into halves.
2. Put fruits into a pan, sprinkle with sugar, pour lemon juice - heat on low heat.
3. Elderberry flowers put in a bouquet and tie the ends with a string - place them, flowers down, into strawberries - bring to boil on low heat and cook for 2-3 min.
4. Remove the flowers from the fruits and cook the jam, stirring occasionally until thickened - about 20 minutes.
5. Pour finished, hot jam into boiled jars, tightly turn and leave upside down  to cool.

Enjoy!





1 komentarz:

  1. Taki domowy dżem to coś wspaniałego :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...