Naprawdę!
Czasami wyglądam i mam wrażenie, że się rozmnaża i jest jej coraz więcej!
W weekend zabrałam się za pierwszą sztukę, większość przerobiłam na super uniwersalne dyniowe puree, którego wykorzystaniem na wiele sposobów jeszcze się tu z Wami podzielę ale dziś dynia w niezwykle ciekawym wydaniu!
Marynowane kawałki w słodko-korzennej zalewie z dodatkiem świeżego koperku, który jak żadne inne zioło kojarzy się ze Skandynawią, to duński sposób na zamknięcie w słoikach tego pysznego warzywa.
Pomimo sporej ilości octu w zalewie, dynia wcale nie jest kwaśna, co sprawia, że może stać się dodatkiem do znacznej większości wytrawnych dań na ciepło, jak i pospolitych kanapek, odbierając im przy tym codzienną nudę ;)
Razem z Clausem Meyerem, ogromnie polecam! :D
Dynia marynowana z koperkiem
na 2 duże słoiki
Potrzebujesz:
- 1-1,5kg obranej i wypestkowanej dyni
- 2 łyżki soli
Zalewa:
- 500ml octu jabłkowego
- 500ml wody
- 400g brązowego cukru Demerara
- 2 laski cynamonu
- 4 gwiazdki anyżu
- 15 ziarenek czarnego pieprzu
- 4 łodygi świeżego koperku
Sposób przyrządzenia:
1. Dynię pokrój w paski, zasyp solą i włóż do lodówki na 12h.
1. Dynię pokrój w paski, zasyp solą i włóż do lodówki na 12h.
2. Odlej soki z dyni i opłucz ją w zimnej wodzie.
3. Rozłóż po równo dynię do słoików.
Zalewa:
1. Wszystkie składniki umieść w garnku i doprowadź do wrzenia.
2. Gorącym płynem zalewaj dynię w słoikach.
3. Zakręć szczelnie słoiki, odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.
4. Wystudzone słoiki przechowuj w chłodnym miejscu, np: lodówce, piwnicy do 2 miesięcy.
5. Gotowa do spożycia po tygodniu.
5. Gotowa do spożycia po tygodniu.
Smacznego!
Pickled pumpkin with dill
for 2 large jars
Ingredients:
- 1-1.5kg peeled and deseeded pumpkin or squash
- 2 tablespoons of salt
Marinate:
- 500ml of apple cider vinegar
- 500ml of water
- 400g brown sugar Demerara
- 2 sticks of cinnamon
- 4 star anise
- 15 grains of black pepper
- 4 stalks of fresh dill
Method:
1. Cut pumpkin into 1cm strips, cover with salt and put in the fridge for 12h.
2. Pour out the pumpkin juice and rinse the pumpkin in cold water.
3. Spread evenly into the jars.
Marinate:
1. Put all ingredients in a pan and bring to boil.
2. Cover pumpkin in jars with hot marinate.
3. Close the jars tightly, turn upside down and leave to cool.
4. Cool jars place in cold place, such as a refrigerator, basement for up to 2 months.
5. It's ready to eat after a week.
5. It's ready to eat after a week.
Enjoy!
W akcji:
Ciekawy pomysł, choć nie lubię marynowanej dyni, ta wygląda ciekawie, inaczej niż nasza klasyczna :)
OdpowiedzUsuńkoperek i korzenne przyprawy nadają jej bardzo ciekawy smak :)
UsuńInteresujące, zwłaszcza z dodatkiem kopru i anyżu :)
OdpowiedzUsuńprawda! :D
UsuńA ciekawa jestem jak Ci smakowała? Ja też ją zrobiłam, ale coś nie wyszło. Użyłam chyba nieodpowiedniej odmiany dyni bo Hokkaido i nic nie zmiękła przez 2 tygodnie w marynacie. Ale aromat cudowny.
OdpowiedzUsuńSmak mi bardzo odpowiada, pasuje naprawdę do wielu rzeczy ale moja dynia też nie zmiękła...przypominała twardością dobrze ukiszone ogórki, bardzo chrupiące. W przepisie było podane, żeby najlepiej użyć dyni Hokkaido lub piżmowej, ja użyłam zupełnie innej. Nie wiem, jaka to odmiana, bo dostałam z ogrodu znajomego ale wyglądała typowo. Może po prostu ma być chrupiąco :)
Usuń