środa, 21 listopada 2018

Figi w prosciutto zapiekane z niebieskim serem

Nie wiem, jak u Was, bo tutaj przeraźliwe zimno i silny, mroźny wiatr szczypiący w policzki.
Ale za to przyjemnie rozchodzące się ciepło i odtajanie zaraz po wejściu do domu, rozlewająca się po wnętrzu herbata z imbirem i pyszne comfort food na zimne dni :)
Słodkie, pieczone figi wypełnione gorącym i kremowym serem z niebieską pleśnią, otulone kocykiem ze słonego prosciutto.
Całość delikatnie skropiona miodem w towarzystwie chrupiącego pieczywa z dobrą oliwą :)
Słodko-słone i bardzo, bardzo przyjemnie cieplutkie na języku.
W takie dni, które zimnem przenikają w sam głąb, pomimo grubych kurtek i szalików zawiązanych po sam czubek nosa, dobrze rozgrzać i otulić swoje podniebienie troskliwym ciepłem pieczonej figi, która sama w sobie poprawia odporność i zwalcza stres nagromadzony po całym dniu.
Czy muszę dodawać coś jeszcze, żeby przekonać Was to tej wspaniałej, ciepłej pyszności pełnej smaków?
Gotowe w 15min!







































Figi w prosciutto zapiekane z niebieskim serem
(ilości według uznania)
Potrzebujesz:

  • świeże figi
  • ser pleśniowy z niebieską pleśnią
  • prosciutto
  • miód
  • świeże lub tostowane pieczywo
  • oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
1. Figi umyj i przekrój na pół, nie przekrawając do samego końca.
2. Nadziej figi kawałkami sera pleśniowego i owiń prosciutto.
3. Ułóż figi na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piecz 9-10min w 200*C.
5. Podawaj z miodem i pieczywem z oliwą.

Smacznego!









































Baked figs wrapped in prosciutto with blue cheese
(quantities at discretion)
Ingredients:
  • fresh figs
  • blue cheese 
  • prosciutto
  • honey
  • fresh or toasted bread
  • olive oil
Method:
1. Wash figs and cut in half, not cutting to the very end.
2. Fill the fig with pieces of blue cheese and wrap in prosciutto.
3. Put the figs on a baking sheet lined with baking paper.
4. Bake 9-10min at 200 * C.
5. Serve with honey and bread with olive oil.

Enjoy!



2 komentarze:

  1. Po tym ciepełku jesiennym, to teraz szok dla organizmu. Trzeba sobie poprawiać humor, popieram takie polepszacze nastroju. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...