piątek, 16 listopada 2018

Słodko-słony sernik na krakersach

Wraz z pierwszym dniem przenikliwego chłodu podszytego zimowym charakterem, przyszedł czas na przytulne desery :)
Dziś ciężki, kremowy sernik na twarogu z jogurtem i chrupiącym, słodko-słonym spodzie z krakersów, pod cienką warstwą gorzkiej czekolady.
Słodka serowa masa rozpływająca się w ustach, przeplata się z drobinkami krakersów, które wdzięcznie przełamują słodycz i otwierają przed podniebieniem drugie dno smaku.
Całość zwieńczona korąną z łamanych krakersów i czekoladowych wiórków.
Niewiele prostych składników i niewiele czasu potrzebnego na przygotowanie całości, a zatem ciasto dobre nie tylko na weekend ale i środek tygodnia :)
Naprawdę warto się nad nim pochylić i skosztować tej listopadowej słodyczy przetrąconej kryształkami soli, która z pewnością zadowoli niejednego wielbiciela serników i chrupiących dodatków.








































Słodko-słony sernik na krakersach
Potrzebujesz:
Spód:
  • 100g solonych krakersów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60g masła
Masa serowa:
  • 650g twarogu półtłustego
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 90g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
Polewa:
  • 70g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
Sposób przyrządzenia:
Spód:
1. Krakersy i cukier zmiksuj w malakserze na proszek i wymieszaj dokładnie z roztopionym masłem.
2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasteczkową masę - dokładnie wyrównaj i dociśnij np: przy pomocy dna szklanki.
3. Włóż do lodówki na 20min.

Masa serowa:
1. Twaróg podziel na mniejsze części i umieść w robocie kuchennym razem z jogurtem i jajkami - zmiksuj całość na gładką, jednolitą masę. 
2. Dodaj cukier i masło - zmiksuj na gładko ponownie.
3. Masę serową wylej na schłodzony spód.
4. Piecz przez 40min. w 180*C.

Polewa:
1. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z masłem i polej upieczony i ostudzony sernik.
2. Udekoruj połamanymi krakersami i wiórkami czekolady (opcjonalnie).

Smacznego!








































Sweet and salty crackers cheesecake
Ingredients:
Bottom:
  • 100g salted crackers
  • 1 teaspoon of sugar
  • 60g butter
Curd:
  • 650g semi-fat cottage cheese
  • 100g of natural yogurt
  • 90g of sugar
  • 2 eggs
  • 1 tablespoon of butter
Icing:
  • 70g of dark chocolate
  • 1 teaspoon of butter
Method:
Bottom:
1. Mix the crackers and sugar in the powder blender and mix thoroughly with the melted butter.
2. Lay the cake stand with baking paper and place the cookie mass - align it carefully and press it down, for example: using the bottom of the glass.
3. Put in the fridge for 20 minutes.

Curd:
1. Divide curd into smaller parts and put in a kitchen robot together with yogurt and eggs - blend the whole into a smooth, uniform mass.
2. Add sugar and butter - mix again smoothly.
3. Pour cheese mass onto the cooled bottom.
4. Bake for 40min. at 180 * C.

Icing:
1. Melt the chocolate with butter in a water bath and pour over the baked and cooled cheesecake.
2. Decorate with broken crackers and chocolate chips (optional).

Enjoy!



20 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale😍już wiem jakie ciacho zrobię w ten weekend

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjecie do mnie mega przemawia!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest pyszny pomysł!
    Na pewno go wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. o, tak! sernik na Święta musi być! :) ten także świetnie się sprawdzi w tym okresie :) :

      Usuń
  5. Uwielbiam słodko-słone połączenia! Wpraszam sie na kawałek! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy serniki caka rodziną, są przepyszne ❤️

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się obłędnie! Ach <3 Idealny na początek tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Nie ma to jak smacznie zacząć tydzień :)

      Usuń
  8. Cudo! Na ogół nie lubię ciast z ciastkami, krakersami, ale w takim wydaniu, gdzie są słoną podstawą, która genialnie, jak mniemam, podkreśla smak sernika... zaśliniłam się :D super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki! :) Pomyślałam, że fajnie byłoby przełamać, tę zazwyczaj ciężką słodycz serników, czymś słonym i tak powstało to ciasto :) polecam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...