Dziś ciężki, kremowy sernik na twarogu z jogurtem i chrupiącym, słodko-słonym spodzie z krakersów, pod cienką warstwą gorzkiej czekolady.
Słodka serowa masa rozpływająca się w ustach, przeplata się z drobinkami krakersów, które wdzięcznie przełamują słodycz i otwierają przed podniebieniem drugie dno smaku.
Całość zwieńczona korąną z łamanych krakersów i czekoladowych wiórków.
Niewiele prostych składników i niewiele czasu potrzebnego na przygotowanie całości, a zatem ciasto dobre nie tylko na weekend ale i środek tygodnia :)
Naprawdę warto się nad nim pochylić i skosztować tej listopadowej słodyczy przetrąconej kryształkami soli, która z pewnością zadowoli niejednego wielbiciela serników i chrupiących dodatków.
Słodko-słony sernik na krakersach
Potrzebujesz:
Spód:
- 100g solonych krakersów
- 1 łyżeczka cukru
- 60g masła
Masa serowa:
- 650g twarogu półtłustego
- 100g jogurtu naturalnego
- 90g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
Polewa:
- 70g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
Sposób przyrządzenia:
Spód:
1. Krakersy i cukier zmiksuj w malakserze na proszek i wymieszaj dokładnie z roztopionym masłem.
Spód:
1. Krakersy i cukier zmiksuj w malakserze na proszek i wymieszaj dokładnie z roztopionym masłem.
2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasteczkową masę - dokładnie wyrównaj i dociśnij np: przy pomocy dna szklanki.
3. Włóż do lodówki na 20min.
Masa serowa:
1. Twaróg podziel na mniejsze części i umieść w robocie kuchennym razem z jogurtem i jajkami - zmiksuj całość na gładką, jednolitą masę.
2. Dodaj cukier i masło - zmiksuj na gładko ponownie.
3. Masę serową wylej na schłodzony spód.
4. Piecz przez 40min. w 180*C.
Polewa:
1. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z masłem i polej upieczony i ostudzony sernik.
2. Udekoruj połamanymi krakersami i wiórkami czekolady (opcjonalnie).
Smacznego!
Sweet and salty crackers cheesecake
Ingredients:
Bottom:
- 100g salted crackers
- 1 teaspoon of sugar
- 60g butter
Curd:
- 650g semi-fat cottage cheese
- 100g of natural yogurt
- 90g of sugar
- 2 eggs
- 1 tablespoon of butter
Icing:
- 70g of dark chocolate
- 1 teaspoon of butter
Method:
Bottom:
1. Mix the crackers and sugar in the powder blender and mix thoroughly with the melted butter.
2. Lay the cake stand with baking paper and place the cookie mass - align it carefully and press it down, for example: using the bottom of the glass.
3. Put in the fridge for 20 minutes.
Curd:
1. Divide curd into smaller parts and put in a kitchen robot together with yogurt and eggs - blend the whole into a smooth, uniform mass.
2. Add sugar and butter - mix again smoothly.
3. Pour cheese mass onto the cooled bottom.
4. Bake for 40min. at 180 * C.
Icing:
1. Melt the chocolate with butter in a water bath and pour over the baked and cooled cheesecake.
2. Decorate with broken crackers and chocolate chips (optional).
Enjoy!
Serniki są przepyszne
OdpowiedzUsuńTo prawda :D
UsuńWygląda wspaniale😍już wiem jakie ciacho zrobię w ten weekend
OdpowiedzUsuńCudownie! Udanych wypieków :) dziękuję :)
UsuńZdjecie do mnie mega przemawia!!! :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę! no i oczywiście polecam :D
UsuńTo jest pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńNa pewno go wykorzystam.
dzięki, bardzo mi miło :)
UsuńZapachniało Świętami :)
OdpowiedzUsuńo, tak! sernik na Święta musi być! :) ten także świetnie się sprawdzi w tym okresie :) :
UsuńUwielbiam słodko-słone połączenia! Wpraszam sie na kawałek! :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam serdecznie :) właśnie nakładam :)
UsuńPrzepadam za sernikami :)
OdpowiedzUsuńto tak, jak ja :)
UsuńUwielbiamy serniki caka rodziną, są przepyszne ❤️
OdpowiedzUsuńTo prawda! Ja też je uwielbiam :)
UsuńPrezentuje się obłędnie! Ach <3 Idealny na początek tygodnia :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Nie ma to jak smacznie zacząć tydzień :)
UsuńCudo! Na ogół nie lubię ciast z ciastkami, krakersami, ale w takim wydaniu, gdzie są słoną podstawą, która genialnie, jak mniemam, podkreśla smak sernika... zaśliniłam się :D super pomysł.
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki! :) Pomyślałam, że fajnie byłoby przełamać, tę zazwyczaj ciężką słodycz serników, czymś słonym i tak powstało to ciasto :) polecam!
Usuń