U moich dziadków nie odbywa się bez niego żadna kolacja, nawet przy grillu ;)
Pokaźny słój lub półmisek (przy bardziej uroczystych okazjach) zajmuje na stole jedno z głównych miejsc.
W święta, takie jak Boże Narodzenie tej ryby nie może u nas zabraknąć!
Przeważnie występuje na wigilijnym stole w co najmniej trzech różnych odsłonach i właśnie jedną z nich podzielę się dziś z Wami :)
To będzie debiut, tak na blogu, jak i na świątecznym półmisku.
Takich jeszcze nie było!
Słone kawałki śledzia otoczone cebulką i aromatycznymi suszonymi grzybami, które odgrywają niemałą rolę w świątecznym menu.
Całość opływająca lekkim sosem na bazie miodu z dodatkiem tymianku i żurawiny.
Wytrawna strona Świąt zamknięta w słoiczku, którego otwarcie powoduje odurzenie przepięknym zapachem...pomimo zawartości śledzia ;)
Słodko- słony, z wyraźnym, pieprznym akcentem smak tych śledzi z pewnością zaskarbi sobie niejedno podniebienie przy wigilijnym stole.
I chociaż punktów w przepisie może wydawać się sporo, to w rzeczywistości całość jest niezwykle prosta :)
Ogromnie polecam, bo to będą jedne z najlepszych śledzi, jakie zrobicie na Święta.
(Potwierdzone trzema podniebieniami! :) )
Śledzie z suszonymi grzybami, żurawiną i miodem
Potrzebujesz:
- 1 cebulę
- 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w wodzie)
- 1,5 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżkę miodu
- 3 łyżki wody po namoczeniu grzybów
- 4 łyżki wody
- szczypta soli
- 2 szczypty suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka masła
- 4 filety śledzia a'la Matias
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki i zeszklij na oleju.
2. Dodaj drobno posiekany czosnek - wymieszaj, wciąż podsmażając.
3. Grzyby odsącz i pokrój na mniejsze kawałki - dodaj do cebuli i dokładnie wymieszaj.
4. Żurawinę lekko przesiekaj i dodaj na patelnię z cebulą i grzybami.
5. Całość zalej wodą i wodą po namaczaniu grzybów.
6. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem - przykryj pokrywką i duś 5-7min.
7. Zdejmij pokrywkę, dodaj masło i miód - wymieszaj całość dokładnie i podsmażaj jeszcze przez 3min.
8. Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.
9. Śledzie pokrój na kawałki ulubionej wielkości i układaj w słoiku warstwami na przemian z miodowymi grzybami - schłodź w lodówce (najlepiej całą noc), żeby smaki się przegryzły.
Smacznego!
Dried wild mushrooms, cranberries and honey herrings
Ingredients:
- 1 onion
- 3 tablespoons of oil
- 1 clove of garlic
- a handful of dried mushrooms (previously soaked in water)
- 1.5 tablespoons of dried cranberry
- 1 tablespoon of honey
- 3 tablespoons of water after soaking mushrooms
- 4 tablespoons of water
- pinch of salt
- 2 pinches of dried thyme
- 1/2 teaspoon of pepper
- 1 teaspoon of butter
- 4 herring fillets a'la Matias
Method:
1. Peel the onion, cut into thin half-slices and fry on oil until glossy.
2. Add finely chopped garlic - stir, still frying.
3. Drain mushrooms and cut into smaller pieces - add to the onion and mix thoroughly.
4. Chop cranberries a little and add to the pan with onions and mushrooms.
5. Pour in the water and water after soaking the mushrooms.
6. Season with salt, pepper and thyme - cover with a lid and simmer 5-7min.
7. Remove the lid, add butter and honey - mix everything well and fry for 3 minutes more.
8. Remove from the burner and set asidde to cool.
9. Cut the herring into pieces of your favorite size and arrange them in jar in a layer alternately with honey mushrooms - chill in the fridge (preferably all night), so that the flavors can completely combine.
Enjoy!
W akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz