Bardzo je lubię, są jak huczne przywitanie wiosny, otwarcie ciepłych dni, na które wszyscy czekali z utęsknieniem przez zimowe miesiące i w końcu...życiodajnym chlustem na wszystko, co zielone i spragnione :)
Czeka mnie wolny tydzień, w którym postanowiłam pochłonąć tę Zieloną Damę wszystkimi zmysłami zaczynając od długich porannych spacerów, poprzez zasiedzenie się na ławce podczas ptasiego koncertu i mrużenia oczu od słońca, aż po zaproszenie jej do kuchni w pełnej okazałości, na co wcześniej nie miałam zbyt wiele czasu.
A zatem!
Zieleni się na dworze, zieleni się i na talerzach!
Dziś w roli głównej soczyste zielone szparagi owinięte aromatyczną, lekko słodką Prosciutto i cienkimi naleśnikami, a całość pod kołderką z miętowego sosu beszamelowego, który wieńczy potrawę.
Dodatek mięty był spontanicznym pomysłem, który ni stąd, ni zowąd zrodził się podczas zakupów w osiedlowym dyskoncie...a stał się absolutnym strzałem w dziesiątkę, bo mięta i szparagi to wspaniale udany, choć nieczęsty romans :)
Kilka składników, parę ruchów trzepaczką i pyszny obiad lub kolacja w wiosennym wydaniu gotowy!
I chociaż może na zdjęciu Was nie zachwycą, to przysięgam na wszystkie szparagi, że warto!
Oh, jak bardzo warto pochylić się nad tymi naleśnikami...najlepiej z widelcem! :)
Naleśniki ze szparagami pod miętowym beszamelem
Potrzebujesz:
Naleśniki:
- 220g mąki
- 2 jajka
- 220ml mleka
- 220ml wody gazowanej
- szczypta soli
- olej do smażenia
Miętowy beszamel:
- 1 łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 400ml mleka
- 1 czubata łyżeczka posiekanych listków świeżej mięty
- sól i pieprz do smaku
Do tego:
- 6-8 plastrów szynki Prosciutto / Parmeńskiej
- 500g lub więcej blanszowanych zielonych szparagów
Sposób przyrządzenia:
Naleśniki:
1. W misce wymieszaj mleko z jajami.
2. Dodaj pozostałe składniki - wymieszaj wszystko na gładkie ciasto.
3. Smaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
Miętowy beszamel:
1. W rondelku rozpuść masło.
2. Do masła dodaj 300ml mleka i wciąż podgrzewaj.
3. Mąkę wymieszaj dokładnie z pozostałym mlekiem i wlej do mleka w rondelku - mieszaj nieustannie do momentu zgęstnienia sosu.
4. Dodaj posiekaną miętę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Całość:
1. Na każdym naleśniku ułóż plaster szynki i po 3 szparagi - zwijaj w rulony.
2. Naczynie do zapiekania natłuść lekko masłem, wylej cienką warstwą sosu i układaj w nim zwinięte naleśniki.
3. Polej naleśniki pozostałym sosem beszamelowym.
4. Zapiekaj 15-20min w 170*C.
Smacznego!
Crepes with asparagus under mint béchamel sauce
Ingredients:
Crepes:
- 220g of flour
- 2 eggs
- 220ml of milk
- 220ml of carbonated water
- pinch of salt
- frying oil
Mint béchamel:
- 1 tablespoon of butter
- 1 heaped tablespoon of wheat flour
- 400ml milk
- 1 heaped teaspoon of chopped fresh mint leaves
- salt and pepper to taste
Additionally:
- 6-8 slices of Prosciutto / Parma ham
- 500g or more of blanched green asparagus
Method:
Crepes:
1. In a bowl, mix milk with eggs.
2. Add the remaining ingredients - mix everything into a smooth dough.
3. Fry thin crepes on a small amount of oil.
Mint béchamel:
1. Melt butter in a saucepan.
2. Add 300ml of milk to the butter and heat it up.
3. Mix the flour thoroughly with the remaining milk and pour into the milk in a saucepan - stir constantly until the sauce thickens.
4. Add the chopped mint and season to taste with salt and pepper.
Whole:
1. On each crepe put a slice of ham and three asparagus - roll in.
2. Lightly grease the baking dish, pour a thin layer of sauce and place the rolled crepes in it.
3. Pour the crepes with the remaining béchamel sauce.
4. Bake for 15-20min at 170*C.
Enjoy!
Ale apetycznie 😍😍😍zrobię takie szparagi w sobotę 😀mniam
OdpowiedzUsuńwspaniale, z pewnością Ci posmakują :)
UsuńSzparagi królują!
OdpowiedzUsuńNiech sezon na nie trwa bez końca.
niech trwa!
UsuńWyglądają obłędnie! 😍😍😍 chyba się skuszę dziś na kolację!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam! :)
UsuńSezon na szparagi się zaczął 😊 ale jeszcze nie zdążyłam nic zrobić dlatego przepis jest wart wykorzystania 🙂
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam! :) są tego warte :)
Usuń